Hopp til innhold

«Eén, twee, drie» – sangen Ådne Søndrål hater mer enn noe annet

Fem gull, fem sølv og seks bronse. Dette er historien om en irriterende god skøytenasjon og en sang «alle» konkurrentene avskyr.

Ireen Wust of the Netherlands (L), her compatriots, winner Jorien ter Mors and third-placed Lotte va

Ireen Wust, Jorien ter Mors (midten) og Lotte van Beek farget pallen oransje etter 1500-meteren. Ikke et spesielt sjelden syn de siste årene.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Ådne Søndrål

Ådne Søndrål beskriver Nederlands skøyteresultater som «helt utrolig fantastisk gode».

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Da jeg gikk på skøyter var det en ting jeg hatet mer enn noe annet, og det var å høre nederlenderne synge «eén, twee, drie». Den sangen synger supporterne alltid når de har tapetsert pallen – og det har de jo stort sett gjort under årets OL, sier Ådne Søndrål (42) til NRK.no.

– De har rett og slett vært helt utrolig fantastisk gode.

Tidenes skøyte-OL

Man kan trolig ikke oppsummere den nederlandske dominansen på en bedre måte enn det Ådne Søndrål gjør.

De nederlandske skøytestjernene har vært fullstendig overlegne til nå i Sotsji-OL. 16 av 25 medaljer er «oransje». Nasjonen har gjort sitt beste skøyte-OL noensinne. Og det er fortsatt flere løp igjen.

Samtidig har de norske utøverne skuffet stort. Sverre Lunde Pedersens femteplass på 5000 meter er den beste norske plasseringen til nå i lekene.

Ikke overraskende sto det en nederlender på hvert eneste trinn på pallen også etter den øvelsen. Og ikke overraskende feiret det oransje publikumet med å synge «eén, twee, drie» i det som har blitt Nederlands russiske lekegrind – Adler-Arena.

Vanvittig budsjett

Men hvorfor er de så overlegne? Og er det egentlig sunt for idretten med en slik dominans? Spørsmålene er mange – og vi har lett etter svar.

– Nederland har vel hatt litt tur, og snøballen har rullet riktig vei i disse lekene. Men de har jo rundt 40.000 registrerte løpere i Nederland, mens vi har 1500. De har et budsjett på rundt 100 millioner kroner, mens vi har syv millioner, sier Søndrål.

Nordmannen står med gull, sølv og bronse fra tre ulike olympiader, men har mange ganger måttet se seg slått av de oransje kondomdressene.

– Hovedgrunnen er at de er mange og bruker store ressurser på idretten. Men de har vært veldig flinke. De har hatt gode trenere og de har jobbet hardt over lang tid, sier Søndrål.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OLY-2014-SSKATE-MEN 461431413

Michel Mulder smilte bredt etter at han vant 500-meteren i OL. Hans lagkompiser Jan Smeekens og Ronald Mulder tok henholdsvis sølv og bronse.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

Skjønner ikke hvorfor de er suverene

Knut «Kupper'n» Johannesen (80), en av tidenes aller største skøyteløpere, har fulgt spent med på skøytesendingene fra hjemmet sitt i Oslo. Hele fem ganger har han sett en nederlender gå over målstreken, trekke ned hetta og juble for seier.

Han sliter med å knekke «den nederlandske koden».

– Det er ikke så mange måter å trene skøyter på. Vi hadde jo litt suksess med det vi holdt på med, så jeg vet ikke om det er noe de norske kan bygge videre på, jeg? Jeg vet rett og slett ikke hva nederlenderne gjør, sier 80-åringen og legger til:

– Om det er typene, livsstilen, utdanningen eller profflagene er ikke godt å si.

– Dominansen er skadelig

Knut "Kupper'n" Johannesen

Knut «Kupper'n» Johannesen poserer ved statuen av seg selv utenfor Bislett stadion.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ådne Søndrål mener det som skjer under OL ikke er bra for nederlandsk skøytesport over lengre tid. De trenger jo konkurrenter de òg, påpeker han.

– Det blir litt sånn «hele verden mot Nederland». Da han nederlenderen (Koen Verweij) tapte 1500-meteren med tre tusendeler kunne man velge og synes synd på han stakkaren som tapte med så lite, men fordi han er oransje tenkte man heller «Yes! Deilig at det var en polakk som vant.» Det blir litt sånn at man heier hardt og inderlig på alle som ikke er oransje, sier han.

NRKs skøyteekspert, Even Wetten (31), deler samme synspunkt som Søndrål.

– Dominansen er skadelig for sporten på lik linje med Norges langrennsdominans, slår han fast.

Han mener utfordringen ligger på ressurssiden – spesielt siden skøyter i Nederland er kommersielt svært verdifullt.

– Når det er sagt – vi har ikke nok is i Norge. Dersom vi hadde hatt ni måneder med is kunne vi bygget miljøer og kompetanse over tid. Skøytesporten trenger OL. Skøytesporten må ha en hall med is i Oslo, sier han.

Vil ha ny hall i hovedstaden

Knut «Kupper'n» Johannesen vil ikke si at han er skuffet over de norske løpernes resultater i OL. Han mener man ikke kan forlange mye når norsk ungdom heller velger fotball, langrenn, håndball og «sånne idretter hvor man hopper rundt i været og faller ned og gjør all verdens sånne sprell».

– Det er altfor få som holder på. Det er det jeg er mest skuffet over, sier han.

– Hva skal til for at Norge skal få en storhetstid igjen?

– Vi må i hvert fall få en ny hall i Oslo. Det er her folka bor, egentlig. Det er for få som bor på Hamar. Men det er vanskelig – det finnes ingen snarvei til toppen, svarer «Kupper'n».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OLY-SPD-Sven Kramer

Nederlands aller største skøytestjerne, Sven Kramer, reagerte med å kaste brillene da han fant ut at han ble disket på 10.000-meteren i Vancouver. Tirsdag forventer alle at han tar revansje.

Foto: Chris Carlson / Ap

Treneren kostet Kramer gullet

Tilbake til Nederland og deres skøyteløpere. Selv om skøytenasjonen har hatt en medaljerush uten like, føler mange at OL ikke er komplett før Sven Kramer tar gull på 10.000 meter tirsdag.

Grunnen finner man om man skrur tiden tilbake fire år:

Sven Kramer har gått med krummet rygg i 6600 meter av 10.000-meteren under OL i Vancouver. Kinnene er røde og tunga henger til tørk. Det går unna. Nederlenderen gjør seg klar til å veksle over til ytre bane, men får kontrabeskjed av trener Gerard Kremkers, som står langs sidelinjen og veiver febrilsk med armene.

Kramer hopper over til indre. Gull-løpet er ødelagt. Han blir diskvalifisert, og Kramer er helt knust.

På tirsdag forventer en hel skøyteverden at 27-åringen får sin revansje.

– Det må et under til for at han ikke skal vinne. Hvis ikke Kramer vinner, går nok gullet til en annen nederlender. Jeg tror alle synes det er rettferdig at Sven tar gullet. Men han må huske å bytte bane denne gangen. Det tror jeg han kommer til å gjøre, sier Søndrål.

Man kan allerede høre «eén, twee, drie» svakt i det fjerne.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal