Hopp til innhold

Til finale etter nervedrama – håper det inspirerer norske talenter

MOSKVA (NRK.no): Jaysuma Saidy Ndure er klar for VM-finalen på 200 meter. – Det viser at man kan komme fra Norge og gå til VM-finale, sier han.

Jaysuma Saidy Ndure løp inn til tredjeplass i sin semifinale i Moskva fredag. Det ble spennende minutter i påvente av de andre heatene, men til slutt ble det klart av "Jays" var videre til finalen.

Jaysuma Saidy Ndure trodde knapt på finale etter sitt semifinaleheat, men det gikk veien.

Ndure løp inn til en tredjeplass i sitt heat på tiden 20,33, som var årsbeste for hans del. Men bare de to første gikk direkte til finale, og dermed var det duket for noen nervepirrende minutter.

Men det skulle altså holde. Jaysuma Saidy Ndure kvalifiserte seg til lørdagens 200-meterfinale som aller siste mann, nummer to på lucky loser-lista.

Trodde ikke på finale

Det hadde han ikke trodd etter løpet:

– Akkurat nå tror jeg ikke det holder til finale, men vi får se, sa Jays til NRK umiddelbart etter målgang

– Det var et greit løp. Jeg løper en grei sving – på oppløpssiden taper jeg litt, jeg ser at han er foran og prøver å ta i. Da begynner man å stresse og blir kort i bevegelsene, analyserte den norske sprinteren.

– Det blir høye kneløft og lite skyv, konstaterer NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

Til behandling

– Selvfølgelig var jeg nervøs. Det var ikke lett. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle komme med. Jeg trodde de ville løpe fortere enn 20,33 sekunder, sier Ndure etterpå.

Jaysuma Saidy Ndure

Det var nervøst, men det holdt til finale for Jaysuma Saidy Ndure.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Samtidig avslører han at han hadde visse problemer med ryggen, en skade som gjorde at han måtte droppe 100-meteren i VM. Nå venter intensiv behandling fram mot lørdagens finale.

– Det er en låsning, forteller Ndure, som er glad og lettet over at det gikk veien.

Stolt og glad

– Det er dette jeg trener for, så man må være stolt og glad, sier Ndure til NRK.no.

– En VM-finale er det største man kan oppleve, poengterer han.

«Jays» håper hans prestasjon kan inspirere barn i Norge til å satse på friidrett.

– Dette viser at man kan komme fra Norge og Skandinavia og komme til VM-finale. Jeg vil at barna skal se dette og vite at vi også kan dette. Vi må bare tro på det, sier han.

Mer å gå på

I VM for to år siden ble Ndure nummer fire på distansen. Han tør ikke love at han kopierer den plasseringen – eller gjør det enda bedre.

Han spår at man må under 20 blank for å ta medalje på distansen.

– Vi er godt fornøyde, finale var hovedmålet, sier trener Olav Magne Tveitå.

– Han løp ganske bra, ikke fullt så bra som i forsøket, fastslår treneren, som mener Ndure har enda mer å hente i svingen i finalen.


Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal