Hopp til innhold

Svendsen mener taktikkeri svekker vinnersjansene hans

De norske skiskytteressene mener idretten deres har utviklet seg til å bli like taktisk som sykling de siste årene.

Svendsen

Emil Hegle Svendsen tror den taktiske utviklingen svekker vinnersjansene hans.

Foto: Darko Bandic / Ap

Tour de France

Bjørndalen sammenligner utviklingen i skiskyting med taktikkeriet i sykkelsporten.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Se og følg kl. 15:
Sprint for menn fra Kontiolahti

– Før var det nesten ikke noe taktikk i skiskyting. Men de siste to-tre årene har det vært en utvikling der. Det er ikke lenger bare i langrenn at det gås taktisk, nå tenker mange skiskyttere taktikk, sier Ole Einar Bjørndalen.

40-åringen, som forrige uke bestemte seg for å fortsette karrieren i to nye år, har merket en stor utvikling de siste to-tre årene.

Torsdag går han sprinten i Kontiolahti, men veteranen mener det er jakt- og fellesstartene som har forandret seg mest de siste årene. Han sammenligner taktikkeriet han nå opplever i jaktstart og fellesstarter med sykkelsporten.

– Det er mange som har begynt å gå fort på ski, og det er nesten umulig å gå ifra. Som i sykkel sparer du såpass mye energi på å ligge i rygg på noen at det går an å ta igjen 15-20 sekunder på teten bare ved å gå flere sammen.

– Kan ikke bomme på siste

At stadig flere skiskyttere går raskt i sporet gjør prestasjonene på standplass enda mer avgjørende.

– Man skal helst ikke ha bom tidlig i løpet, men det kan gå. Bommer du derimot på siste stående, da har du ikke sjans. Slik har det utviklet seg, sier Bjørndalen.

Selv har han forsøkt seg på ulike taktikker i både jakt- og fellesstart, men uten hell, ifølge ham selv.

– Jeg har prøvd litt forskjellig, men jeg har ikke lykkes så veldig på distansene i år. Jeg har heller konsentrert meg om sprint, og der er går det ikke med slik taktikk.

Bjørndalen trekker fram lagkamerat Emil Hegle Svendsen, Martin Fourcade, Bjørn Ferry og Anton Sjipulin som gode taktikere.

Liker ikke utviklingen

Hegle Svendsen selv er ikke spesielt begeistret for den taktiske utviklingen.

– Nå er det ofte ti-tolv mann som står på siste skyting når det skal avgjøres. Og det minsker mine sjanser til å vinne. Jeg vil at det skal være færrest mulig på siste skyting, sier 28-åringen.

Han har likevel tro på at det - riktignok på en god dag - er mulig å gå ifra på tredje- eller fjerderunden.

– Hvis jeg er i form eller har dagen, så er min innstilling alltid å prøve å gå ifra på nest siste eller siste runde. Det er tungt å gå alene, så du må ha dagen. Men jeg tror det er mulig.

Gullvinneren på fellesstarten i OL i Sotsji trekker fram sitt siste renn som et eksempel der taktikerne tok ham.

– På fellesstarten i Pokljuka prøvde jeg å gå ifra på fjerderunden for å bli kvitt noen før skytingen. Men da jeg hadde dratt hardt en stund tok Fourcade meg igjen og begynte å bremse. Dermed ble vi fire stykker på fjerde skyting, i stedet for to, som vi hadde vært om han ikke hadde bremset, sier trønderen.

– Krevende løyper

Torsdag er det derimot ikke duket for taktikk når det arrangeres sprint i finske Kontiolahti. Det ser både Hegle Svendsen og Bjørndalen fram til.

– Formen er stigende, men det var tungt å komme i gang etter OL. Nå tror jeg at jeg har muligheter til å gjøre det bra både denne uka og i Kollen, sier Hegle Svendsen, som forteller at motivasjonen er grei, men ikke som før OL.

Bjørndalen er mer usikker på formen, men har godt i minne at han vant i Kontiolahti i fjor.

– Jeg har hatt både gode og dårlige opplevelser her, men jeg liker meg bra. Det er krevende løyper med ordentlige bakker, og det er alltid vind. Jeg håper formen er der fortsatt, sier han.

Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade

Ole Einar Bjørndalen mener Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade er to av de beste taktikerne i skiskyting.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal