Hopp til innhold

Kuttet ned på treningen - vant gull og kom på landslaget

HEMSEDAL/OSLO (NRK.no): – Jeg fikk en aha-opplevelse, sier langrennslandslagets «nykommer» Martine Ek Hagen.

Oslo 20140428.Portrett av langrennsløper Martine Ek Hagen på det norske langrennslandslaget.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Martine Ek Hagen måtte lære seg å kontrollere sin store treningsiver. Da hun klarte det, gikk det enda litt bedre i sporet.

– Min største utfordring er nok å slappe av, sier Martine Ek Hagen.

23-åringen fra Ytre Enebakk har lenge vært regnet som et av landets største langrennstalenter, men har likevel fått noen trenere til å rive seg i håret. Og det av litt andre grunner enn sånt folk flest bruker å slite med.

– Typisk for unge løpere

Der andre trenger hjelp til å motiveres og til å trene hardt nok, har trenerne nemlig hatt motsatt utfordring med Hagen.

Hun har rett og slett hatt litt vanskelig for å sitte stille, i alle fall lenge nok av gangen, og vil i grunn trene så ofte som mulig.

– Viljen min til å trene er veldig stor. Jeg er ikke helt «gæren» altså, men jeg ligger hele tiden litt foran skjema. Det er som regel timene på sofaen som er i manko når vi skal telle opp hva jeg har brukt tiden min på hver måned, forteller hun.

Hagen innså at hun måtte lære seg å kontrollere treningsiveren. Da hun klarte det, gikk det enda bedre i sporet.

Denne sesongen har hun fått plass på seniorlandslaget.

– Hvor mange ganger har trenere måttet gripe inn for å roe deg ned?

martine

Hagens mål denne sesongen er å få være med under VM i Falun.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Mange ganger, sier hun og ler.

Hagen rister litt på hodet av seg selv, men medgir at det ligger litt alvor i bunn.

– Jeg tror det er typisk unge løpere å gjøre akkurat denne feilen. Det er en utfordring å stole på seg selv, lytte til kroppen. Noen dager handler det om å tørre å ikke pushe seg selv. Jeg tror mange unge løpere sliter med å tørre det, for man vil jo så gjerne bli bedre og sterkere, sier hun.

Lå på sofaen i dagesvis

Hagen har altså lært seg at det ikke nytter å tøye strikken i det uendelige. For idrettsutøvere kan det i verste fall føre til overtrening, skader eller utbrenthet.

BUL-løperen sier det som skjedde i U23-VM i vinter ble et vendepunkt for henne.

Hagen hadde hatt en vanskelig inngang til sesongen, med mye sykdom og et virus som bet seg fast i syv uker. Hun stresset mot sesongstarten og følte at hun lå for langt bak planen. Hun var mye sliten.

U23-VM var et av de store målene, men bare en uke før mesterskapet ble hun forkjølet igjen.

– Jeg tenkte «nå ryker det», forteller hun.

Forkjølelsen gjorde at Hagen la fra seg alle tanker om edle medaljer. I stedet la hun seg på sofaen.

Der ble hun værende helt til hun ble frisk, og så gjorde hun noe hun aldri har gjort før:

– Jeg følte meg helt fin igjen etter noen dager, men ventet likevel og lå bare på sofaen også etter jeg ble frisk. Det er ikke likt meg så tålmodig, men jeg tok to dager til helt fri og bare hvilte, sier hun.

Aha-opplevelsen

Noen dager senere reiste hun til VM, fortsatt med null tro på suksess – og dermed lave skuldre.

Det endte med to gullmedaljer.

Hagen var overlegen både på 10 kilometer klassisk og 15 kilometeren med skibytte.

– Det løsnet, konkluderer hun.

Der og da gikk det et lite lys opp for skiløperen.

– Jeg tenkte på dagene på sofaen og fikk en aha-opplevelse. Jeg skjønte at kroppen trengte de hviledagene for å bli klar, forklarer hun.

Hagen har representert Norge i verdenscup flere ganger, hvor hennes beste plassering er en åttendeplass på en 10-kilometer i fristil. Hun var også med til VM i Val di Fiemme i fjor. Dette er imidlertid Hagens første år på seniorlandslaget etter flere sesongen på juniorlaget.

Hun vil gjerne gi Marit Bjørgen, Therese Johaug og tremenningen Heidi Weng konkurranse, men gir seg selv god tid på å ta dem helt igjen.

– Målet mitt for denne sesongen er å få være med til VM i Falun. Jeg setter meg ikke noe spesielt resultatmål, jeg vil bare forbedre meg litt etter litt og ha min beste sesong, sier hun.

Martine Ek Hagen tok torsdag VM-gull på 10 km i Val di Fiemme i Italia. Se oppløpet hennes her.

SE VIDEO: Martine Ek Hagen vant to gullmedaljer i U23-VM. Her kan du se video fra da hun vant gull på 10 kilometer klassisk.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal