Hopp til innhold

Alsgaard om Bjørndalens superstav: – Tallene er helt urealistiske

Thomas Alsgaard og Martin Johnsrud Sundby er spent på Ole Einar Bjørndalens «revolusjonerende» superstav. Begge har testet og forkastet flere bøyde skistaver.

Thomas Alsgaard

Thomas Alsgaard tror aldri på angivelige fakta om nye produkter før han selv har opplevd en positiv effekt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I innkallingen til pressekonferansen ble det varslet en «revolusjon», og onsdag presenterte Ole Einar Bjørndalen sammen med NQ Sport en ny, kurvet langrennsstav.

Ifølge pressemeldingen som ble delt ut har tester vist at den nye staven gir opptil 17 prosent mer fremdriftskraft i hvert stavtak. Skiskytterkongen Bjørndalen snakker om lavere laktatnivå, lavere puls og mulighet til å gå mer dobbeltdans i bakkene.

Det gjør at den gamle skikongen Thomas Alsgaard, som selv jobber med utstyrsutvikling for Madshus, blir nysgjerrig. Men han tar også påstandene fra produsenten med en stor klype salt.

– Tallene som presenteres er helt urealistiske, sier Alsgaard til NRK.no.

Og utdyper:

– Jeg er alltid skeptisk til sånne tall når det presenteres av dem som lager disse produktene.

– Jeg vil først understreke at Ole Einar Bjørndalen er råest i klassen til å teste utstyr. Men jeg lever i den tro at når ting høres for godt ut til å være sant, er det stort sett det, sier vinterens verdenscupvinner i langrenn, Martin Johnsrud Sundby.

Bjørndalen med bøyde staver

Ole Einar Bjørndalen viser fram den nye staven som skal gi ham et forsprang på konkurrentene.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Har testet – og forkastet

Alsgaard har selv testet staver med bøy, men understreker at han ikke har testet det eksakte produktet som ble lansert onsdag.

– Staver med bøy som skal gi mer kraft og mindre energibruk, har jo vært testet ut og forsket på i ganske mange år – seks-sju år som jeg kan huske. Jeg har vært borti det og testet et par varianter.

Alsgaard har blant annet testet «Kraftstaven» – en stav som ifølge produsentens hjemmeside gir 13 prosent lavere melkesyreverdier og tre prosent lavere puls.

– Hva er årsaken til at du ikke har tatt det i bruk?

– Det er plusser og minuser med alle nyvinninger, og så blir det en totalvurdering. Jeg føler at de bøyde stavene traff på noen av punktene. Samtidig fikk det konsekvenser for andre egenskaper ved en stav som gjorde at jeg, og de fleste andre jeg kjenner som har testet slike produkter, falt tilbake på de vanlige stavene, sier Alsgaard.

Samme opplevelse har Johnsrud Sundby:

– Jeg har vært borti lignende type prosjekter og har testet bøyde staver, bøyde håndtak, bøyde trinser og gud vet hva som har vært bøyd, men har ikke helt samme oppfatning som Bjørndalen foreløpig.

Uinteressante tall

Alsgaard understreker at det kan være vanskelig å måle den objektive gevinsten ved nye produkter. Bjørndalen snakker om at de nye stavene kan gi en tidsbesparelse på 10–15 sekunder på ei mil. Selv har Alsgaard testet staver som angivelig skulle gi et minutts tidsbesparelse på ei mil i staketeknikk.

Sweden Ski FIS World Cup

Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen med rette staver.

Foto: Anders Wiklund / Ap

– Tall som presenteres fra produsent veldig uinteressant, i hvert fall for meg. Det viktigste er å teste produktet selv, slik at jeg kan gjøre meg opp en mening om det totale bildet, forklarer han.

Martin Johnsrud Sundby kommer nå til å sjekke Bjørndalens angivelige revolusjon.

– Sånn er det med alt. Får jeg gode tips og råd, må jeg umiddelbart teste, så det kommer jeg til å gjøre.

Frykter ikke at toget går

Om Alsgaard og de andre løperne på hans private lag kommer til å teste ut det nye produktet, vet han ikke. Men han utelukker det ikke.

– Jeg tenker at det er verdt å gi det en sjanse og teste det ut enda en gang. Det utvikles hele tiden, så kanskje på et tidspunkt må man ta en ny vurdering. At det er små nyanser som tar staking og skigåing et lite steg videre, er jeg åpen for. Men jeg føler ikke at noe tog er i ferd med å fra meg, humrer Alsgaard.

Med andre ord: For folk flest vil det være fullt mulig å gjennomføre søndagsturene med fjorårets staver også når snøen legger seg igjen til vinteren.

Bjørndalen: – Går fortere

Bjørndalen selv mener det er normalt at folk er skeptiske.

– Det kan være at han har prøvd det også, men det fungerer for min del, og det er det viktigste, svarer skiskytterveteranen på Alsgaards tvil.

– Han får prøve de først, og om han har prøvd de og fortsatt er skeptisk, så får vi diskutere hva han er skeptisk til. Jeg har prøvd det og går fortere, og da må jeg stole på det, sier Bjørndalen videre.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Ny skadesmell for kriserammede LSK – midtbanespiller operert

    LSK Kvinner må klare seg uten finske Emma Peuhkurinen i flere måneder som følge av en kneskade.

    Det opplyser klubben selv i egne kanaler.

    Peuhkurinen pådro seg kneskaden på trening i forrige uke. Hun er ikke aktuell for spill før etter sommeren.

    – Emma skadet dessverre kneet sitt under en trening på slutten av forrige uke. Etter undersøkelser, ble det bekreftet en meniskskade, som ble operert mandag denne uken. Emma blir først å se tilbake på fotballbanen på høstparten av sesongen 2024, sier medisinsk ansvarlig Simen Gilje Bergan i en uttalelse.

    Nylig mistet LSK Kvinner også den svenske angriperen Amanda Johnsson Haahr til skade. Hun ble skadd i toppserieoppgjøret mot Lyn. Undersøkelser i etterkant viste at 28-åringen står foran en lengre periode på sidelinjen.

    LSK opplyste nylig at klubben er i økonomisk krise og gjør umiddelbare tiltak. Alle ansatte som ikke er spillere, er delvis permittert.

    LSK har uttalt at «det handler om klubbens videre eksistens». (NTB)

    Toppserien i fotball 2024: LSK Kvinner - Brann (4-2)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Dahl blir trener for rekruttlandslaget

    Tinus Dahl er ansatt som trener for Equinor rekruttlandslag i langrenn. Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding. Han skal ha ansvar for både menn og kvinner.

    – Jeg er veldig spent og gleder meg til å snakke med alle løperne og møte gjengen for første gang. Det er en gruppe med dyktige og kompetente løpere. Sammen skal vi forme kulturen, finne felles filosofi og løfte hverandre, sier Dahl.

    Landslagssjef Ulf Morten Aune og fagsjef Per Elias Kalfoss har ledet ansettelsesprosessen.

    – Tinus er en systematisk og hardtarbeidende trener som kan vise til strålende resultater for Team Elon Oslofjord. Vi har sikret oss en meget god trener for Equinor rekruttlandslag. Denne ansettelsen viser også at det er gode muligheter til å avansere på karrierestigen i NSF-systemet, sier de i pressemeldingen.

    Dahl har tidligere trent Team Elon Oslofjord og Lyn Ski.

    Tinus Dahl
    Foto: Norges Skiforbund
  • Daley klar for sitt femte OL

    Stuper Tom Daley får delta i sitt femte OL, det ble klart da han tirsdag ble presentert som en del av det britiske laget. 29-åringen tok en pause fra sporten etter at han vant gull i forrige OL, men kommer til å delta igjen i Paris-lekene.

    FINA Diving World Cup 2021 and Tokyo 2020 Olympics Aquatics Test Event
    Foto: NAOKI OGURA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal