Hopp til innhold

Kulturministerens krav: Idrettstoppene må legge frem bilag fra nyttår

Kulturminister Linda Hofstad Helleland krever at toppledelsen i Norges Idrettsforbund gir innsyn i alle regnskaper helt ned på bilagsnivå i fremtiden.

Helleland

STILLER KRAV: Linda Hofstad Helleland varsler at kulturdepartementet vil stille krav om full åpenhet i tilskuddsbrevet for 2017.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Statsråden, som ikke var fornøyd etter mandagens møte med idretten, varsler nå idrettspresident Tom Tvedt og hans stab om de nye kravene i et offentlig brev.

– Situasjonen i norsk idrett og offentlighetens behov for innsyn i hvordan fellesskapets penger blir brukt gjør at jeg mener det er nødvendig å kreve full åpenhet av NIFs toppledelse, sier kulturministeren.

Kravene gjøres gjeldende fra og med 1. januar neste år og vil være en del av departementets tilskuddsbrev for 2017.

I tilskuddsbrevene gir departementet idretten klare retningslinjer for bruk av de offentlige tippemidlene.

I 2016 var tilskuddet 660 millioner kroner, en økning på 24 millioner kroner fra året før.

Den offentlige støtten, som utgør nesten 90 prosent av inntektene, er også grunnen til at kulturministeren stiller krav om større åpenhet.

Holder idretten unna offentlighetsloven

– Åpenhet om ressursbruk i NIFs sentralledd er avgjørende for å ivareta tilliten fra medlemmene. Det er viktig å ha en åpenhetspraksis som oppfattes som tilfredsstillende både blant medlemmene og i resten av samfunnet, sier Helleland.

Kulturministeren forklarer videre at departementet nå vil fastsette nye vilkår om innsyn fra tredjepart i alle regnskapsopplysninger, inkludert idrettstoppenes bilag, og de konkrete vilkårene vil altså være en del av tilskuddsbrevet.

Samtidig understreker Helleland at vilkårene ikke vil gjelde andre deler av idretten eller overfor frivillig virksomhet generelt.

Departementet avviser også at det er aktuelt å legge idretten under offentlighetsloven, som flere har tatt til orde for.

Ga begrenset innsyn

Tirsdagens brev kommer etter at idrettspresidenten og generalsekretær Inge Andersen hadde sitt andre møte med kulturministeren.

Tvedt og Andersen la frem sine reiseregninger tilbake til juni 2015, men de har fått kritikk for å sette en tidsgrense på åpenheten.

Samtidig har idrettsforbundet oppnevnt et utvalg for å se nærmere på åpenheten i idretten.

Kulturministeren understreker i brevet at det er NIF selv som fastsetter mandatet for utvalget, men:

– Jeg legger likevel til grunn at NIF vurderer hvordan åpenhet skal og bør praktiseres overfor allmenheten, og ikke bare innad i medlemsorganisasjonen eller overfor offentlige myndigheter.

Tvedt: – Tydelig brev

Idrettspresident Tom Tvedt sier at Norges Idrettsforbund forholder seg ryddig til brevet fra kulturministeren.

– Det som står i brevet er tydelig. Jeg har hele tiden sagt at vi har forholdt oss til regjeringens rapportering. Vi forholder oss veldig ryddig til dette brevet. Nå skal vi behandle dette i vår organisasjon, sa Tvedt under et pressetreff tirsdag ettermiddag.

Han understreket at han ikke følte seg presset av Helleland til å gjennomføre de nye kravene.

– Det hun varsler er at hun vil utvide denne listen (med krav), og det tror jeg at vi skal forholde oss veldig ryddig til. Jeg er sikker på at vi skal få til dette på en god måte.

– Det utvalget vi har satt ned er mer viktig enn noen gang. Nå tror jeg at utvalget skal få lov til å jobbe. De har fått et bredt mandat, sier Tvedt.

Idrettspresident Tom Tvedt måtte for andre gang i april møte på kulturministerens kontor for å diskutere åpnehet i idretten.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal