Hopp til innhold

Idrettspresidenten har reist for 238.819 kroner

Idrettspresident Tom Tvedt nedsetter et eget utvalg for å granske åpenheten i idretten, han har selv reist for 238.819 kroner siden juni i fjor.

Idrettspresident Tom Tvedt måtte for andre gang i april møte på kulturministerens kontor for å diskutere åpnehet i idretten.

– Jeg har ingenting å skjule, sier han.

– Vi tar dette veldig alvorlig. Jeg kommer til å legge frem mine reiseregninger fra den dagen jeg ble idrettspresident.

Tvedt har reist for totalt 238.819 kroner siden Idrettstinget i Trondheim hvor han ble valgt som idrettspresident i juni i fjor.

Også Norges Idrettsforbunds generalsekretær Inge Andersen offentliggjør sine reiseregninger.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H)

IKKE FORNØYD: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Hofstad Helleland hadde mandag innkalt norske idrettsledere til et nytt møte om åpenhet i idretten.

Helleland var ikke fornøyd med svarene idrettstoppene ga henne i et tidligere møte og det ble derfor innkalt til nye samtaler.

En stresset idrettspresident Tom Tvedt var sent ute og kom derfor kun med en kort uttalelse til pressen før møtet.

  • Sjekk Tvedts reiseregninger her
  • Sjekk Andersens reiseregninger her

Nytt utvalg

Etter møtet kom han med følgende uttalelse til pressen:

– Vi har lagt frem nye tiltak for kulturministeren. Vi setter frem et bredt utvalg som skal se på åpenheten i idretten, fortalte han.

Utvalget skal ledes av John G. Bernander. Navnene på de øvrige medlemmene i utvalget vil offentligjøres i løpet av dagen.

Tom Tvedt

NYTT MØTE: Idrettspresident Tom Tvedt på vei inn til møtet med kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– For å gå foran som idrettspresident kommer jeg sammen med generalsekretæren til å legge ut mine reiseregninger i løpet av dagen, sa Tvedt til pressekorpset etter mandagens møte.

– Vi har kommet i en situasjon der man sier at det ikke er tillit til norsk idrett. Det tar vi på dypeste alvor. Mitt mål for norsk idrett er at det skal være full åpenhet, forklarte Tvedt, som er forberedt på kritikk når regningene offentliggjøres.

– Ja jeg er forberedt på kritikk. Men hvis det fremkommer kritikk så har jeg ingenting å skjule. Jeg skal forklare alt.

Helleland ikke fornøyd

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er imidlertid fremdeles ikke fornøyd med svarene hun fikk fra idrettstoppene i mandagens møte om åpenhet.

Hun varsler nå at det vil bli gjort en jobb i departementet før idrettspresidenten og hans stab vil få en ny tilbakemelding.

– Vi skal jobbe med dette utover dagen og natta og kommer til å melde tilbake til NIF i løpet av morgendagen, sier Hofstad Helleland til NTB.

Hun vedkjenner at idrettsforbundet fremla enkelte grep for å gi åpenheten et tiltrengt løft, men at dette ikke var tilstrekkelig til å berolige henne.

NIF kom med noen initiativ i møtet, men slik situasjonen er nå må jeg vurdere ytterligere tiltak, sier kulturministeren.

Ikke underlagt offentlighetsloven

Bakgrunnen for møtet er debatten som kom etter at VG over lengre tid satt søkelys på manglende åpenhet rundt økonomi og reiseregninger i idretts-Norge.

Idrettsforbundet får 87 prosent av inntektene sine fra det offentlige, men siden forbundet ikke er underlagt offentlighetsloven, er innsynsmulighetene svært begrenset.

Les også: Vil legge idretten under offentlighetsloven

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal