Hopp til innhold

Kommentar: «For Real Madrid stod et rykte på spill»

Overgangen til Martin Ødegaard er en av de største hendelsene i norsk fotballhistorie. Men den betyr også mye for Real Madrid.

Ødegaard med blomster

Martin Ødegaard er endelig klar for Real Madrid.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard er endelig klar for Real Madrid.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Vi kan bare forestille oss lettelsen da avtalen gikk i boks. Lenge hadde han ønsket dette: nå var endelig jakten over. Dette er mer enn en overgang: for ham handler det om å bygge en lovende fremtid, om prestisje og – et av hans personlige favorittord – ilusión.

Martin Ødegaard kan selvsagt ikke spansk. Dette handler om Florentino Pérez.

Real Madrids mektige president vil sette en høy pris på nordmannens signatur. Det må vi ikke glemme. Ordet ilusión refererer til spenning og forhåpninger; følelsen en får ved tanken på å realisere grandiose drømmer og romantiske ambisjoner. Det oppsummerer de gullkantede aspirasjonene Pérez har om at Real Madrid alltid skal være størst, flottest og best.

Statusen som tidenes mest suksessfulle klubb ble bygget ved prinsippet om å alltid hente verdens mest ettertraktede aktører.

Cristiano Ronaldo gratulerer Gareth Bale

Real Madrid bruker mye penger på stjernespillere. Gareth Bale (ryggen til) og Cristiano Ronaldo er verdens to dyreste spillere.

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters

Drivkraften bak slike mål er storslåtte spillerkjøp. Statusen som tidenes mest suksessfulle klubb ble bygget ved prinsippet om å alltid hente verdens mest ettertraktede aktører. Strategien er den samme i dag.

Og Ødegaard er en galáctico i miniatyrformat.

For Pérez er dette da mer enn rekrutteringen av en lovende 16-åring. Det er en befestning av Real Madrids globale status som fotballens mest ettertraktede destinasjon.

Det er en befestning av Real Madrids globale status som fotballens mest ettertraktede destinasjon.

De originale galácticos

Florentino Pérez og Michel Platini

Real Madrid-president Florentino Pérez sammen med UEFA-president Michel Platini.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

Verdien av å vedlikeholde – og forsterke – akkurat dette er rotet i Real Madrids historie.Store overganger og troféer har lenge gått hånd i hånd.

Det begynte på 1950-tallet med Santiago Bernabéu. Presidentens praktfulle planer bidro til å gjøre klubben så stor som den er i dag, og metoden frem til 1961 var denne: å kjøpe én internasjonal storstjerne per sesong.

Åtte år tidligere hadde klubben hentet den største av dem alle, Alfredo Di Stéfano, etter en lang og bitter politisk feide med Barcelona. Inn kom også Paco Gento. Mellom 1954 og 1960 fulgte lille Raymond Kopa, en av Frankrikes beste spillere; Didí, den brasilianske midtbanegeneralen; Ferenc Puskás, den geniale ungareren; og mange flere.

Metoden frem til 1961 var denne: å kjøpe én internasjonal storstjerne per sesong.

Alfredo di Stefano Real Madrid 1960

Alfredo di Stefano scoret det første målet i Europacup-seieren over Eintracht i 1960.

Foto: Ap

Det ble som det måtte bli. Real Madrid fikk det beste laget.

Dette var de originale galácticos. De vant de fem første europacupene, fra 1955 til 1960, og en sjette i 1966. Disse pokalene formet inntrykket av klubben som Europas mest glamorøse lag. Da FIFA skulle holde en avstemning for tittelen årtusenets klubb, i 2000, ble vinneren Real Madrid.

Globalt varemerke

Nettopp denne epoken var inspirasjonen for Pérez da han sjøsatte sitt eget galácticos-prosjekt etter å ha vunnet presidentvalget i 2000. Én spiller per sesong. Av ypperste kvalitet.

Én etter én ble de presentert: Luís Figo (2000), Zinédine Zidane (2001), Ronaldo (2002) og David Beckham (2003).

David Beckham og Zinedine Zidane

David Beckham og Zinedine Zidane er tidligere eksempler på stjernespillere i Real Madrid-drakta.

Foto: BERNAT ARMANGUE / Ap

Storhandelen ble kombinert med ambisiøs markedsføring. Under Pérez ble bildet skapt av Real Madrid som en global institusjon; en klubb som fotballelskere fra alle kontinenter kunne relatere til.

Budskapet ble spredd ved hjelp av mesterligatittelen i 2002, men også selve spillerne. Hvem drømte vel ikke om å bli som Zidane, Figo, Ronaldo eller Beckham? Drakter ble solgt, Real Madrids popularitet steg og det kommersielle avdelingen vokste.

Suksessen varte ikke på banen, og Pérez ble erstattet av Ramón Calderón i 2006. Men da Pérez returnerte i 2009, var filosofien gjenkjennelig. Siden har vi sett kjøp som Cristiano Ronaldo, Xabi Alonso, Kaká, Gareth Bale og James Rodríguez.

Ifølge nettsiden Transfermarkt.co.uk har de betalt for fem av de åtte dyreste spillerovergangene gjennom tidene.

Rikest og best

I dag kan posisjonen til Real Madrid neppe være langt unna den Pérez ønsker seg. Carlo Ancelottis mannskap leder La Liga; de er også spanske cupmestre, europamestre og verdensmestre for klubblag.

Real Madrid CL

Real Madrid vant Champions League forrige sesong.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Cristiano Ronaldo har vunnet gullballen to år på rad. Den globale fanen bæres fortsatt av de største profilene.

Klubben bruker fortsatt mye penger, og ifølge nettsiden Transfermarkt.co.uk har de betalt for fem av de åtte dyreste spillerovergangene gjennom tidene.

Pérez hevder disse er «billige» fordi store deler av summene tjenes tilbake, enten direkte eller indirekte, gjennom faktorer som draktsalg og sportslig suksess. Hva enn som er tilfellet, hersker det ingen tvil om at den enorme supporterskaren skaper betydelige kommersielle fordeler.

Tallene er klare. Real Madrid har vært klubben med høyest inntekt i ti år på rad.

Den store budrunden

Nå har de også Ødegaard. Playmakeren kan ikke sammenlignes med spillere som Cristiano Ronaldo og Bale, men overgangene innehar mye av den samme symbolikken.

Dette var en budrunde som involverte mesteparten av den europeiske klubbeliten.

Det finnes én viktig forskjell som gjør kuppet spesielt søtt for Pérez. Dette var en budrunde som involverte mesteparten av den europeiske klubbeliten. Når Real Madrid bryter overgangsrekorder, har vanligvis få klubber råd til å melde seg på. For Cristiano Ronaldo var det Madrid eller ingenting. Det samme gjaldt for Bale.

Ikke her. Alle klubbene stilte på lik linje. Alle hadde råd til Ødegaard.

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard har vært et hett navn for media og internasjonale toppklubber det siste året.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Faktorene som da stod igjen handlet om ting som spillerutvikling, sjansene på førstelaget, fasilitetene og prestisjen. For Real Madrid stod et rykte på spill. Så de rullet ut den røde løperen: Ødegaard ble hentet i privatfly, trente med laget, traff Zidane, så Madrid-derbyet fra presidentboksen på Vicente Calderón og møtte Pérez på treningsfeltet.

Og nok en gang ble en stjerne fortryllet. Nok en gang ble tiltrekningskraften uimotståelig.

Umulig å avslå

Derfor er det grunn til å tro at mesteparten av lettelsen vil komme fra klubbens side. Det politiske presset til å hente klodens fremste talenter forsvinner aldri.

Den heldige her er ikke Ødegaard. Det er Real Madrid.

Real Madrid skal alltid ha de beste spillerne. Samme om de er 16 eller 26.

Man kan bare forestille seg inntrykket Ødegaard har fått i hovedstaden.

Han har sagt nei til Bayern München; klubben med verdens kanskje beste trener i Pep Guardiola; til Arsenal, som har en så strålende kultur for spillerutvikling; til Ajax, som har produsert så mange legender; til Liverpool, hans egen favorittklubb.

Estadio Santiago Bernabeu

Dette er Martin Ødegaards nye hjemmebane.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Så den heldige her er ikke Ødegaard. Det er Real Madrid.

Samtidig har spanjolene brukt sine ressurser godt, og ingen kan si at Perez & Co ikke er klar over sin egen status.

Det har blitt sagt de siste ukene at «en sier ikke nei til Real Madrid». I den setningen ligger klubbens største triumf.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal