Hopp til innhold

Knuste norgensrekorden med sju sekunder – varsler ny rekord i morgen

Henrik Christiansen fortsetter å imponere i VM-bassenget, og svømte tirsdag inn til sin aller første VM-finale.

Henrik Christiansen var best i sitt heat på 800 meter fri.

SUVEREN: Se avslutningen på rekordløpet til Henrik Christiansen her.

Etter å ha satt personlige rekorder på både 200 og 400 meter fri tidligere i mesterskapet hadde Henrik Christiansen skrudd opp forventningene før favorittøvelsene 800 og 1500 meter.

Christiansen leverte varene til gangs. Med tiden 7.49,70 senket han sin egen norgesrekord med over sju sekunder og vant heatet. Da ikke flere enn sju svømmere fra de neste to heatene slo den tiden, er Christiansen for første gang klar for en finale på seniornivå.

– Det var en drømmetid å gjøre under 7.50, og jeg visste at skulle det være en sjanse for finale, så måtte jeg være der. Jeg er strålende fornøyd, sier en smørblid Henrik Christiansen på telefon til NRK.

– Det er helt utrolig. Det er ingen tvil om at han har vært i form. Han knuser verdensstjerner som Mads Glæsner og Pál Joensen og Ryan Cochrane, sier en imponert NRK-ekspert Aleksander Hetland.

– Nå er han i verdenseliten

NRK-eksperten var svært imponert over gjennomføringen, selv om han på forhånd mente 18-åringen hadde vist så sterk form at det nesten ville være en skuffelse om han ikke klarer finale på både 800 meter og 1500 meter.

– Han setter en megapers, og måten han svømmer løpet på, det er så sterkt. Han ligger som en klokke og svømmer alle 50-meterne midt på 29-tallet. Så svømmer han den siste 50 meteren på 28 sekunder. Nå er han oppe i verdenseliten. Virkelig.

Det var allikevel på hengende håret. Det siste heatet var det sterkeste, og egyptiske Akram Ahmed slo inn på 7.49,83 og var dermed bare tretten hundredeler bak Christiansen.

– Det ble noen nerverpirrende minutter, men jeg hadde en god følelse på at det kom til å gå. Heldigvis så gikk det, og det var en så utrolig delig følelse at det er vanskelig å beskrive, sier Christiansen.

Vil sette ny rekord i morgen

Christiansen hadde dermed marginene på sin side, etter at han var bare et halvt sekund unna avansement på 400 meter fri tidligere i mesterskapet.

Dermed blir det VM-finale i onsdag kveld.

– Jeg må fokusere på meg selv og ikke bli vettskremt av de andre store gutta. Det er utrolig stor motivasjon, og jeg tror jeg har mer inne. Jeg tror jeg kan svømme fortere.

– Så målet er ny rekord i morgen?

– Ja, det er det.

Finalen sendes på NRK.no klokka 17.55 onsdag.

Sportsnyheter

Ville jubelscener etter norsk superstafett: – Hva skjedde nå??

For første gang på 100 år er et norsk lag klare for OL på en lagøvelse i friidrett. Etter målgang ble ankerkvinne Henriette Jæger «overfalt» av lagvenninnene.

Siste nytt

  • Ventetiden over for PSV Eindhoven – tok sitt første ligagull på seks år

    PSV sikret sitt første seriemesterskap i nederlandsk fotball siden 2017/18-sesongen da Sparta Rotterdam ble beseiret med 4-2 søndag.

    Etter seieren skiller det nemlig 12 poeng ned til regjerende seriemester Feyenoord på 2.-plass, med bare tre kamper igjen av sesongen.

    Tobias Lauritsen spile hele kampen for Sparta Rotterdam, mens Joshua Kitolano ikke var i troppen grunnet en skade.

    Ligagullet var PSVs 25. i æresdivisjonen. Bare Ajax har flere ligatitler med sine 36 triumfer. (NTB)

    Luuk de Jong
    Foto: AFP
  • Jensen-dobbel ikke nok for Real Sociedad

    Synne Jensen noterte seg for to scoringer, men Real Sociedad tapte likevel 3-4 borte mot Levante i spansk kvinnefotball søndag.

    Scoringene var Jensens 12. og 13. for sesongen, hvilket sender henne hun opp på delt 4.-plass på toppscorerlisten, fem mål bak Caroline Graham Hansen på topp.

    Real Sociedad ligger på 9.-plass på tabellen og er helt akterutseilt i kampen om europaspill neste sesong. Det skiller 22 poeng opp til Atlético Madrid på 3.-plass, som innehar den siste kvalifiseringsplassen til Champions League. (NTB)

    Synne Jensen
    Foto: Annika Byrde/NTB / NTB
  • Norsk stortap i åpningskampen i J17-EM

    England ble flere hakk for store i den første kampen i gruppespillet i J17-EM søndag.

    Allerede etter elleve minutters spill ledet England 2-0 og hadde etter det god kontroll på kampen.

    Like etter pause scoret Lola Brown Englands tredje mål, et mål som også ble kampens siste. Dermed endte kampen 3-0 til England.

    J17-EM arrangeres i Sverige. Norge spiller mot Frankrike på onsdag, før gruppespillet avsluttes mot Sverige på lørdag.

    Norge J17

Sendeplan

Kl. Program Kanal