Hopp til innhold

Knekte smørekoden, sov bare to timer – fikk sensasjonell bronse

SOTSJI (NRK.no): Med finere struktur under skiene gikk Tiril Eckhoff inn til OL-bronse. Gladest av alle var kanskje en utslitt smøresjef, Morten Hegle Svendsen.

Morten Hegle Svendsen

Smøresjef Morten Hegle Svendsen måtte tåle kjeft før helga. Derfor var mandagens bronse gull verdt.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

tiril

Tiril Eckhoff tok sin første OL-medalje. Etterpå takket hun blant annet smørerne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Nå er jeg veldig glad og lettet. En bronse til Tiril i dag er godt som gull, sier Morten Hegle Svendsen.

Tiril Eckhoff (23) har akkurat gitt ham, og de andre gutta i smørebua, lønn for strevet. Under normaldistansene før helga bommet de totalt på skiene, men på fellesstarten gikk det bedre.

Eckhoff var bare drøyt sju sekunder etter sølvet til tsjekkiske Gabriela Soukalova og et snaut halviminutt bak gullvinner Darja Domratsjeva.

Den overraskende bronsemedaljen er et bevis på at de i hvert fall er kommet et steg nærmere det optimale, selv om verken Tora Berger eller Ann Kristin Flatland følte at de hadde superski.

– Hun har et veldig godt par som viser seg å fungere veldig bra på dette føret, og det var helt tydelig at det fungerte optimalt i dag. Det er vi veldig glad for.

Hemmelighetsfull

Nøyaktig hva løsningen besto i, vil han ikke fortelle i detalj.

– Vi har endret på noen særdeles viktige detaljer. Det er ingen store endringer. Vi har en generell følelse av at det er mange små detaljer som gjør at helheten blir veldig bra, sier Svendsen.

Samtidig erkjenner at hovedendringen handler om struktur.

– Vi har gått litt finere, og det – sammen med noen andre detaljer – gjør at det blir veldig bra, forteller han.

– Har dere gått på andre sliper, eller er det bare den manuelle strukturen som er annerledes?

– Det har jeg ingen kommentar til, gliser Svendsen lurt, etter dett som har vært to meget hektiske døgn.

Blindspor

De forberedte seg altså til fellesstart for herrer søndag kveld. Det ble avlyst på grunn av tåka, og flyttet til mandag morgen klokka 10. Men også da var det for mye tåke.

Først utpå ettermiddagen lettet været. Da var det for sent å avvikle herreløpet, mens kvinnenes fellesstart kunne gå som planlagt klokka 19 russisk tid.

– Det har vært slitsomt. Det var en lang dag med mye venting og testing i går, og når det blir avlyst, blir det litt nedtur. Så viser det seg at de vil starte løpet klokka ti, og da blir natta veldig kort. Jeg tror jeg har sovet cirka to timer på halvannet døgn. Nå ser vi fram til å få sovet ut litt, innrømmer Svendsen.

Løsningen på smøreproblemene, fant de søndag.

– Var dere inne på et blindspor, slik at dere måtte ta et steg tilbake?

– Du kan vel på en måte si vi var inne på et lite blindspor. Man kan kanskje si vi kom litt skjevt ut, og har klart å rette oss inn igjen, sier han til NRK.no.

Samarbeider med langrenn

Så er spørsmålet om skiskytterne har funnet en løsning som også gjør at langrennsløperne kan senke pulsen etter noen hektiske dager.

Morten Hegle Svendsen tør ikke garantere noe.

– Det er mye som tyder på at de har et litt annet føre oppe i langrennsløypene. De har hatt konkurranser på litt andre tider på dagen, så det kan ikke sammenliknes så godt. Men vi snakker med langrenn hele tiden, vi hjelper hverandre så godt vi kan, vi deler all informasjon, alle ideer og all ting vi finner ut av, sier Svendsen.

Fra og med tirsdag kan det uansett at det er helt andre sliper, strukturer og smøreprodukter som gjelder både for skiskyttere.

Venter snø tirsdag

Da kan det nemlig komme snø.

– Da får vi en ny, liten utfordring. Men jeg tror det blir bra for alle at det kommer litt snø, så vi får litt andre løyper og faste forhold, påpeker han.

Tirsdag gjør arrangørene et nytt forsøk på å få avviklet herrenes fellesstart, med start klokka 13.30 lokal tid – 10.30 norsk tid.

Mandagens fellesstart ble for øvrig vunnet at Darja Domratsjeva fra Hviterussland, foran tsjekkiske Gabriela Soukalova og altså Tiril Eckhoff.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Skiskyting kvinner, fellesstart» i nytt vindu

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal