Hopp til innhold

«Kuppern»: – Jeg skjønner ikke hvordan folk kan stemme nei!

BISLETT STADION (NRK.no): En rekke norske idrettsprofiler og andre kjendiser stilte opp på Bislett Stadion for å rope et høyt «ja» til en norsk OL-søknad.

Stem Ja til OL-gjengen

Mer enn tjue idretts- og medieprofiler stilte opp for å fremme et 'ja' til Oslo-OL. Fra venstre: Odd Arvid Strømstad, Erland Johnsen, Henrik Langeland, Petter Stordalen, Per Sundnes, Hanne Haugland, Mehtab Afsar, Ingvild Stensland, Erlend Mamelund, Jan Åge Fjørtoft, Bjørn Maaseide, Odd-Bjørn Hjelmeseth, Shabana Rehman, Oddvar Brå, Vidar Rishet, Bjørn Dæhlie, Cato Zahl Pedersen, Pål Trulsen, Knut Johannesen, Rune Gerhardsen og Jan Fredrik Karlsen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan stemme nei! Det blir jo 17. mai i tre uker, sier Knut «Kuppern» Johannesen.

Skøytelegenden og en rekke andre idrettsprofiler og kjendiser dukket opp på Bislett Stadion for å løfte frem ja-bølgen til et Oslo-OL i 2022.

Initiativet ble gjort av Jan Fredrik Karlsen og Jan Åge Fjørtoft.

Flere meningsmålinger har nemlig vist et økende nei-flertall blant Oslo-borgerne. Ifølge en NRK-undersøkelse er det kun 38 prosent av Oslos befolkning som ønsker et vinter-OL i 2022.

Blant dem som fremmet de gode argumentene for at Oslos befolkning skal stemme ja under folkeavstemnngen 8. og 9. september, var Bjørn Dæhlie.

– Vi har glemt hvor bra OL er

Bjørn Dæhlie og Jan Fredrik Karlsen

Bjørn Dæhlie ble OL-konge på Lillehammer i 1994. Her sammen med musikkmanager og Idol-dommer Jan Fredrik Karlsen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg var med i 1994 på Lillehammer, og føler jeg har litt å komme med i denne debatten. Jeg tror vi glemmer litt hvilket fantastisk arrangement det var, og hvilke drømmer det skapte og hvordan det påvirket norske idrettsutøvere i årene etter vi ble tildelt lekene, sier Bjørn Dæhlie til NRK.no.

– Det er passe lenge siden sist, mener langrennskongen, som vant to individuelle OL-gull under lekene på Lillehammer og var sammen med Johann Olav Koss den største norske helten.

– Jeg tror det forventes internasjonalt at vi som nasjon arrangerer OL innimellom. Og innimellom er 2022. Det handler litt om høflighet også, sier Dæhlie.

Et av nei-sidens hovedargumenter har handlet om de enorme pengesummene som Norge må bruke på å arrangere lekene. Idrettsforbundet hevder et Oslo-OL vil koste rundt 34 milliarder kroner - et budsjett som har blitt kritisert for å være urealistisk lavt.

Les også: Britisk forsker: – Alle OL-budsjett sprekker

Skjønner ikke nei-siden

Dæhlie er imidlertid klar på at pengene vil komme Oslo-borgerne til gode.

– Et av hovedargumentene mot å arrangere OL har som regel handlet om etterbruk av arenaer. Det vil ikke bli noe problem i Oslo. Alle nye anlegg og infrastrukturen som følger med vil bli slukt av Oslo-borgerne, sier Dæhlie, som får støtte fra langrennskollega Odd-Bjørn Hjelmeseth:

– Et OL i Norge er veldig positivt. Tidligere idrettsarrangementer i Oslo har vært vanvittige suksesser! Jeg er veldig for, sier Hjelmeseth.

En av Norges aller eldste OL-helter, er Knut «Kuppern» Johannesen. Johannesen ble olympisk mester på 10.000 meter både i 1960-OL og på 5.000 meter i 1964.

Skøytelegenden ser ikke argumentet for å skulle stemme nei til en ny folkefest i Oslo.

– Vi er gode til dette med OL! Vi er flinke til å arrangere, og det vil gi Oslo et kjempeløft. Jeg skjønner virkelig ikke argumentet for å si nei. Pengene som brukes vil ikke bli tatt fra noen, sier Johannesen.

Folkeavstemningen skjer 8. og 9. september.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal