Hopp til innhold

Bak Anders Bardal har disse sviktet

Ser man bort fra Anders Bardals suksess i årets sesong, har de norske resultatene vært urovekkende svake denne sesongen.

Romøren, Evensen og Hilde

Bjørn Einar Romøren (t.v), Johan Remen Evensen og Tom Hilde har ikke hatt en god sesong sammenlignet med i fjor.

Foto: Scanpix

Anders Bardal

Anders Bardal har gode muligheter til å avgjøre verdenscupen til sin favør i Planica til helgen. Dersom han vinner verdenscupen, blir han første norske sammenlagtvinner siden Espen Bredesen i 1994.

Foto: Alley, Ned / SCANPIX

Bardal har alene tatt 1295 poeng, som er nesten halvparten av de totale poengene norske hoppere har sanket i løpet av sesongen.

Les også: Så mange poeng må Bardal ta for å vinne

Før helgens verdenscupavslutning i Planica hadde Norge totalt tatt 2641 poeng i verdenscupen, i fjor var poengsummen 2780 poeng.

Disse poengsummene er imidlertid inkludert Anders Bardal.

Fjerner vi Bardals poengfangst i verdenscupen, ender nemlig Norge opp med kun 1346 poeng. På samme tidspunkt i fjor var poengsummen 2451 poeng.

– Flere har skuffet

– Hvis du tar det én for én, er det flere utøvere som har skuffet i år, innrømmer landslagets sportssjef Clas Brede Bråthen.

For selv om Norge har fått frem nye stjerneskudd som Anders Fannemel, Rune Velta og Vegard Sklett i årets sesong, har flere av de mer rutinerte hopperne vært fraværende høyt oppe på resultatlistene:

  • Verdensrekordholder Johan Remen Evensen la opp tidligere i vinter, etter en særdeles svak sesong - med 9.-plass som beste plassering.
  • Tom Hilde skadet seg etter et fall under hoppuka, og har vært ute store deler av sesongen. Da han gjorde comeback, ble han vraket fra laget til skiflygings-VM i Vikersund. Har en 8.-plass som best i år.
  • Bjørn Einar Romøren har ikke vært i nærheten av tidligere storform, og har en 7.-plass som best fra årets sesong - som er hans eneste topp ti-plassering.

Ser bak resultatene

Rune Velta i VM i Vikersund

Rune Velta tok sølv under den individuelle konkurransen i Vikersund-VM.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Foruten Rune Veltas sølvmedalje under Vikersund-VM, er Bardal den eneste norske hopperen som har vært på pallen i et individuelt renn i årets verdenscup.

Sportssjef Bråthen mener Norge har hatt uflaks med hvordan sesongen har utviklet seg. Med Hildes lange skadeavbrekk og Evensens karriereslutt har laget likevel vært i verdenstoppen, mener Bråthen.

– I en sesong der sånne ting skjer, og vi fortsatt er med i kampen om å vinne verdenscupen sammenlagt og er verdens nest beste hoppnasjon, ser jeg det som et positivt trekk, sier Bråthen.

Bedring neste sesong

Stockl

Alexander Stöckl tror landslaget vil være bedre neste sesong.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Landslagstrener Alexander Stöckl, som hele tiden har sagt at planen er å bygge et godt lag over tid, synes NRKs oppsummering er en utfordring.

– Det er ikke skuffende, det er utfordrende. Hvis én hopper gjør det bra, og resten av laget ikke er inne på topp ti, er det mer arbeid å gjøre. Det skal vi prøve å rette på neste sesong, sier Stöckl.

Sesongens store lyspunkt, foruten Anders Bardal, er resultatene i kontinentalcupen. I det nest gjeveste selskapet dominerer norske hoppere. Der ligger også fremtiden, mener Bråthen.

– Etter all statistikk å dømme kommer Norge til å dominere hoppsporten også i fremtiden, sier Bråthen.

Siste nytt

  • Straus' Bayern München vant sjette strake seriegull

    Bayern München vant 2-1 borte mot Leverkusen og forlenget dermed rekken med seriegull i kvinnenes Bundesliga til seks.

    Seieren betyr nemlig at laget til den norske treneren Alexander Straus ikke lenger kan tas igjen foran sesongens to siste kamper. Det skiller sju poeng ned til Wolfsburg på 2.-plass.

    Bayerns kvinnelag er ubeseiret i 37 ligakamper, og de er også klare for den tyske cupfinalen, hvor de møter Wolfsburg på torsdag.

    Wolfsburg har vunnet cupen ni ganger på rad, mens Bayern kun har vunnet tittelen én gang tidligere (2012).

    Forrige sesong holdt Leverkusen Bayern til 0-0 og hindret dem da i å feire mesterskapet før sesongslutt. Denne gangen ble det raskt klart at dette ikke ville skje igjen.

    For etter bare 17 minutter sendte Georgia Stanway gjestene i ledelsen, før Linda Dallmann doblet ti minutter senere. I andre omgang reduserte imidlertid Nikola Karczewska for vertene.

    Norske Tuva Hansen startet kampen på benken, men ble byttet inn etter 71 minutter. Emilie Bragstad og Julie Jorde startet for Leverkusen, mens Synne Skinnes Hansen kom inn etter en snau times spill. (NTB)

    Bayern München trening
    Foto: Johan Nilsson/TT / NTB
  • Svensk stjerne hjalp Ull/Kisa til seier i Holmenkollstafetten - Tjalve-seier for kvinnene

    Med strålende sol og over 20 grader var det duket for folkefest i årets utgave av Holmenkollstafetten, som har en løype på 18.425 meter fordelt på 15 etapper.

    Arrangørklubb Tjalve meldte på forhånd om deltakerrekord med over 70.000 til start.

    Tjalve leverte også varene selv i kvinneklassen, hvor de blant annet stilte med sterke løpere som Ingeborg Østgård og Malin Edland. Vidar var også lenge med i seierskampen, men Tjalve fikk en avgjørende luke på den tiende etappen ved Edland og holdt unna til mål. Dermed forsvarte de seieren fra i fjor.

    Det gjorde også Ullensaker/Kisa på herresiden, som tok over ledelsen på den fjerde etappen.

    Der løp Andreas Kramer, 800 meter-spesialisten som representerer Sverige, men som har norsk mor. Kramer tok blant annet sølv på 800 meter i EM i 2018 og sølv på 800 meter i innendørs-VM i år.

    Kramer har også tidligere løpt Holmenkollstafetten for Ullensaker/Kisa og leverte en ny strålende etappe i år.

    Med blant andre Awet Kibrab, Senay Fissehatsion og Fredrik Sandvik på laget på senere etapper, holdt Ullensaker/Kisa på ledelsen og Markus Einan fikk æren av å løpe klubben inn til en ny seier i Holmenkollstafetten.

    Andreas Kramer
    Foto: NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen leverte sitt beste kulestøt på over tre år lørdag.

    I stevnet Stora Turebergskastet i svenske Sollentuna, noterte han seg for et støt på 21,05 meter.

    Det skriver friidrettsbloggen Friidrett1 på X.

    Støtet er over EM-kravet på 20,85 og bare fire centimeter bak Thomsens personlige rekord på 21,09, satt innendørs.

    21,05 er Thomsens lengste kulestøt utendørs og det er kun fjerde konkurranse i karrieren at han har støtet over 21 meter, etter at han gjorde det to ganger i 2020 og én gang i 2021.

    Ifølge Friidrett1 er det også det beste kulestøtet av en norsk utøver utendørs på 38 år.

    Thomsen har fremdeles noen centimeter opp til OL-kravet på 21,50, men kulestøteren ligger foreløpig an til å kvalfisere seg til OL gjennom ranking.

    Marcus Thomsen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal