Hoppsjefen om publikumssvikten i Kollen: – Det er trist

Hoppsjef Clas Brede Bråthen er sylskarp og kompromissløs i sin kritikk av arrangørene etter glisne tribuner under søndagens Holmenkollrenn. Han får støtte av både hoppere og publikum.

Clas Brede Bråthen Holmenkollen

Slik så det ut i Holmenkollen under verdenscuprennet i hopp søndag. Glisne tribuner får hoppsjefen (bildet) til å rase.

Foto: Geir Olsen/Mads Nyborg Støstad / Scanpix/NRK

Anders Bardal

Det var strålende sol i Kollen, men Anders Bardal var skuffet over Kollen-brølet.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Alt! Alt mangler! sier Clas Brede Bråthen kontant.

Han har akkurat bevitnet et av de dårligeste publikumsoppmøtene i Holmenkollrennets 120 år lange historie, og er krystallklar i sin kritikk av arrangøren.

– Man har alltid sagt at det er viktig med bra vær og gode norske prestasjoner. I dag er det helt strålende vær, og Anders Bardal leder verdenscupen. I tillegg hadde vi fantastisk forhåndsreklame med rennet i Granåsen tidligere i uka. Da er det for meg uforståelig at denne stadion ikke er full, sier Bråthen til NRK.no.

– Hadde vi bare gjort noen få ting riktig, hadde det vært fullt. Vi har ikke gjort noe riktig. Det er min dom, fortsetter hoppsjefen.

– Aldri opplevd så glisne tribuner

Ifølge arrangørenes foreløpige beregninger var det mellom 10 og 12.000 mennesker i det flunkende nye hoppannlegget på søndag.

Uansett hva det eksakte tallet var, er det liten tvil om at det var god plass. Det kom aldri noe godt, gammeldags Kollen-brøl den 120. gangen Holmenkollrennet ble arrangert.

– Jeg har aldri opplevd så glisne tribuner her i Holmenkollen, sier Bråthen, som understreker at han også representerer arrangøren ved at han er en del av Skiforbundet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tribune

Det var ikke trangt om plassene i Kollen-gryta. – Jeg har aldri opplevd så glisne tribuner her i Holmenkollen, sier hoppsjef Bråthen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Dyr underholdning

Årsaken? Prisen, ifølge flere publikummere NRK snakket med på søndag.

– Det har vært litt summing på tribunene om prisene, sier en kvinne på vei hjem fra rennet allerede før andre omgang.

– Jeg tror det er prisene, samtykker en annen.

Det kostet mellom 450 og 600 kroner per person å se hopprennet på kloss hold. Det fantes også en familiepakke til 400-600 kroner, men da kom man ikke ned på selve tribunen.

Det opprører hoppsjefen, som mener norsk hoppsport ikke kan leve med et slikt prisnivå.

– Jeg synes det er trist. Dette er betenkelig for et arrangement som har blitt bygget opp rundt folkelighet og familiekonseptet gjennom over 100 år. For meg er det ingenting som handler om et familievennlig tilbud når billettene såvidt jeg er bekjent koster minimum 450 kroner per person. Det er ikke folkelig, og her har vi i norsk hoppsport vår desidert største utfordring, sier Clas Brede Bråthen.

Hoppgutta skuffet

Også hopperne la merke til at det var glissent på tribunen.

– Det var ikke bare hopperne som ikke gjorde jobben i dag. Det var littegrann glissent, sier verdenscupleder Anders Bardal uoppfordret.

– Jeg er fornøyd med de folka som kom, også er jeg litt misfornøyd med de som sitter hjemme, istemmer VM-sølvvinner Rune Velta.

Video: God plass i Kollen (artikkelen fortsetter)

Video God plass i Kollen

Se NRK-reportasjen om publikumssvikten i Holmenkollen.

Innrømmer at tallene er for dårlige

Per Bergerud er styreleder for arrangementet, som er et samarbeid mellom Skiforeningen og Skiforbundet. Han er fornøyd med Kollen-helga samlet sett, og er spesielt fornøyd med langrennene, men innrømmer at tilskuertallene for hopprennet på søndag var for svake.

– Vi hadde en ambisjon om å ha flere i hoppbakken, og det vil vi i ettertid evaluere for å se hva vi kan forbedre. Vi skal se på hva andre gjør, og hva kan vi endre for å få flere. Det hadde vært utrolig artig å fylle arenaen igjen, men det er en stor arena, sier Bergerud til NRK.no.

– Skjønner du at folk reagerer når det er så fint vær, Norge har verdenscuplederen og det likevel ikke kommer flere folk?

– Ja, det skjønner jeg veldig godt. Vi stiller oss det samme spørsmålet. Det at vi har verdenscuplederen burde i seg selv skape veldig stor entusiasme, sier Bergerud.

Han trekker blant annet fram konkurransen med andre store vintersportsarrangementer som en årsak. Selv mener den tidligere storhopperen at han har opplevd like svake publikumstall tidligere.

– Dette er ikke noe nytt, og tidligere har man greid å gjøre forbedringer og fylle arenaen igjen. Så nå må vi se tilbake til hva som er gjort før, sier Bergerud.

Holmenkollen

Slik så det ut i Holmenkollen midt under søndagens hopprenn. Det var godt om plass på tribunen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

 • Eikeri røk ut i US Open-kvaliken

  Ulrikke Eikeri tapte i to strake sett mot nederlandske Bibiane Schoofs i sin kvalifiseringskamp til US Open.

  – Jeg er litt skuffet. Jeg føler jeg har sjansen i dag, men får det ikke helt til. Det blir litt mye feil, sa Eikeri til Eurosport etter kampen.

  Ulrikke Eikeri
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Bodø/Glimt tok viktig poeng

  Nordlendingane klarte ikkje ta tilbake tabelltoppen, då laget spelte 1-1 borte mot Sarpsborg 08. Laget har dermed likt poeng med serieleiar Molde, men dårlegare målforskjell. Kristoffer Zachariassen sørga for 1-0 til heimelaget, men sju minutt før full tid utlikna Ulrik Saltnes for Glimt.

  Eliteserien i fotball 2019 Sarpsborg 08 - Bodø/Glimt
  Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix
 • Neerland gir seg som Molde-direktør

  Øystein Neerland sluttar som sjef for Molde Fotball ved årsskiftet, melder klubben. 55-åringen har vore direktør i klubben sidan 2015. Som fotballspelar har han 120 kampar og 35 mål for klubben. Styret er i gang med å finne Neerland sin erstattar.

  Nerland
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal