Hopp til innhold

Hoppsjefen om publikumssvikten i Kollen: – Det er trist

Hoppsjef Clas Brede Bråthen er sylskarp og kompromissløs i sin kritikk av arrangørene etter glisne tribuner under søndagens Holmenkollrenn. Han får støtte av både hoppere og publikum.

Clas Brede Bråthen Holmenkollen

Slik så det ut i Holmenkollen under verdenscuprennet i hopp søndag. Glisne tribuner får hoppsjefen (bildet) til å rase.

Foto: Geir Olsen/Mads Nyborg Støstad / Scanpix/NRK

Anders Bardal

Det var strålende sol i Kollen, men Anders Bardal var skuffet over Kollen-brølet.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Alt! Alt mangler! sier Clas Brede Bråthen kontant.

Han har akkurat bevitnet et av de dårligeste publikumsoppmøtene i Holmenkollrennets 120 år lange historie, og er krystallklar i sin kritikk av arrangøren.

– Man har alltid sagt at det er viktig med bra vær og gode norske prestasjoner. I dag er det helt strålende vær, og Anders Bardal leder verdenscupen. I tillegg hadde vi fantastisk forhåndsreklame med rennet i Granåsen tidligere i uka. Da er det for meg uforståelig at denne stadion ikke er full, sier Bråthen til NRK.no.

– Hadde vi bare gjort noen få ting riktig, hadde det vært fullt. Vi har ikke gjort noe riktig. Det er min dom, fortsetter hoppsjefen.

– Aldri opplevd så glisne tribuner

Ifølge arrangørenes foreløpige beregninger var det mellom 10 og 12.000 mennesker i det flunkende nye hoppannlegget på søndag.

Uansett hva det eksakte tallet var, er det liten tvil om at det var god plass. Det kom aldri noe godt, gammeldags Kollen-brøl den 120. gangen Holmenkollrennet ble arrangert.

– Jeg har aldri opplevd så glisne tribuner her i Holmenkollen, sier Bråthen, som understreker at han også representerer arrangøren ved at han er en del av Skiforbundet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tribune

Det var ikke trangt om plassene i Kollen-gryta. – Jeg har aldri opplevd så glisne tribuner her i Holmenkollen, sier hoppsjef Bråthen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Dyr underholdning

Årsaken? Prisen, ifølge flere publikummere NRK snakket med på søndag.

– Det har vært litt summing på tribunene om prisene, sier en kvinne på vei hjem fra rennet allerede før andre omgang.

– Jeg tror det er prisene, samtykker en annen.

Det kostet mellom 450 og 600 kroner per person å se hopprennet på kloss hold. Det fantes også en familiepakke til 400-600 kroner, men da kom man ikke ned på selve tribunen.

Det opprører hoppsjefen, som mener norsk hoppsport ikke kan leve med et slikt prisnivå.

– Jeg synes det er trist. Dette er betenkelig for et arrangement som har blitt bygget opp rundt folkelighet og familiekonseptet gjennom over 100 år. For meg er det ingenting som handler om et familievennlig tilbud når billettene såvidt jeg er bekjent koster minimum 450 kroner per person. Det er ikke folkelig, og her har vi i norsk hoppsport vår desidert største utfordring, sier Clas Brede Bråthen.

Hoppgutta skuffet

Også hopperne la merke til at det var glissent på tribunen.

– Det var ikke bare hopperne som ikke gjorde jobben i dag. Det var littegrann glissent, sier verdenscupleder Anders Bardal uoppfordret.

– Jeg er fornøyd med de folka som kom, også er jeg litt misfornøyd med de som sitter hjemme, istemmer VM-sølvvinner Rune Velta.

Video: God plass i Kollen (artikkelen fortsetter)

Video God plass i Kollen

Se NRK-reportasjen om publikumssvikten i Holmenkollen.

Innrømmer at tallene er for dårlige

Per Bergerud er styreleder for arrangementet, som er et samarbeid mellom Skiforeningen og Skiforbundet. Han er fornøyd med Kollen-helga samlet sett, og er spesielt fornøyd med langrennene, men innrømmer at tilskuertallene for hopprennet på søndag var for svake.

– Vi hadde en ambisjon om å ha flere i hoppbakken, og det vil vi i ettertid evaluere for å se hva vi kan forbedre. Vi skal se på hva andre gjør, og hva kan vi endre for å få flere. Det hadde vært utrolig artig å fylle arenaen igjen, men det er en stor arena, sier Bergerud til NRK.no.

– Skjønner du at folk reagerer når det er så fint vær, Norge har verdenscuplederen og det likevel ikke kommer flere folk?

– Ja, det skjønner jeg veldig godt. Vi stiller oss det samme spørsmålet. Det at vi har verdenscuplederen burde i seg selv skape veldig stor entusiasme, sier Bergerud.

Han trekker blant annet fram konkurransen med andre store vintersportsarrangementer som en årsak. Selv mener den tidligere storhopperen at han har opplevd like svake publikumstall tidligere.

– Dette er ikke noe nytt, og tidligere har man greid å gjøre forbedringer og fylle arenaen igjen. Så nå må vi se tilbake til hva som er gjort før, sier Bergerud.

Holmenkollen

Slik så det ut i Holmenkollen midt under søndagens hopprenn. Det var godt om plass på tribunen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal