Nyhus om publikumssvikten: – Må få en helt ny prispolitikk

Tidligere Holmenkollen-sjef Rolf Nyhus mener arrangørene må ta på seg ansvaret for publikumssvikten under helgens hopprenn.

Tribune

Slik så det ut på tribunene under hopprennet i Holmenkollen søndag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

 • Hva mener du? Si din mening nederst i saken!
nyhus

Rolf Nyhus mener man må tenke nytt før neste års arrangement i Kollen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Det er klart man ble litt overrasket over hvordan det så ut, når man er vant til at 20-30.000 tilskuere stiller, sier Rolf Nyhus til NRK.

Han var i en årrekke assisterende generalsekretær i Skiforeningen og hadde i 25 år ansvaret for Holmenkollen.

– Klart for høye priser

Årets arrangør har måttet tåle krass kritikk fra flere hold etter skuffende publikumsoppmøte under helgens hopprenn.

Ifølge arrangørenes foreløpige beregninger var det mellom 10 og 12.000 mennesker i det flunkende nye hoppannlegget på søndag, noe som er det laveste tallet i Holmenkollrennets 120 år lange historie.

Etter at NRK omtalte saken i går har vi mottatt mange reaksjoner fra lesere som er skuffet over billettprisene i Holmenkollen. De dyreste billettprisene lå på 600 kroner.

– De er klart for høye. Jeg tror man må ta en skikkelig gjennomgang og ta inn alle erfaringer, før man får en helt ny prispolitikk fra neste år, sier Nyhus.

– Det burde ikke koste mere enn 100-200 kroner for å se på et hopprenn i Kollen. Alt for dyrt for vanlige folk, skriver en av NRKs lesere.

– Legg til rette for barn og aktivitet

I Granåsen har de et betydelig mindre anlegg, og har tidligere slitt med oppslutningen. Men i år klarte de likevel å samle like mange tilskuere som i Holmenkollen da de arrangerte hopprenn 8. mars.

Der lå billettprisene på 150 kroner.

– Tanken er at prisene skal være omtrent som å gå på kino eller en annen vanlig familieaktivitet på en normal kveld, sier leder for Granåsen aktivum, Arvid Wisløff.

Han vil ikke kritisere billettprisene i Holmenkollen direkte, men som han sier:

– Dersom jeg skulle hatt med familien min dit selv, ville jeg nok vurdert det som ganske kostbart.

– Hvilke råd har du til Holmenkollen-arrangørene for å få i stand folkefest igjen?

– Vi prøver i alle fall å tenke at vi vil legge til rette for at barn skal ha det gøy der, bruke anlegget til aktiviteter som er skirelatert og gir inspirasjon. Noe som gjør at folk synes det er gøy å komme og være der en hel dag.

Han mener det er vanskelig å sammenligne Holmenkollen en søndag og Granåsen en torsdag.

– De har jo et helt unikt anlegg og helt unike muligheter til å lage virkelige folkefest. Der må bare kreativiteten deres utfordres litt mer, fastslår Wisløff.

Tror på ny folkefest

Nyhus tror arrangørene også må revurdere hvordan de markedsfører arrangementet.

– Med alt som skjer på fjernsyn er det veldig viktig hvordan man legger det opp. Man bør spisse markedsføringen inn mot dagen det skjer, sier han.

– Hva tror du om fremtiden?

– Jeg tror at dersom man tar tak og jobber knallhardt får man se en ny folkefest i Holmenkollen neste år, fastslår Nyhus.

Skuffet hoppsjef

Hoppsjef Clas Brede Bråthen la ikke skjul på sin misnøye med arrangementet søndag.

– Jeg synes det er trist. Dette er betenkelig for et arrangement som har blitt bygget opp rundt folkelighet og familiekonseptet gjennom over 100 år, sa han.

Også Bråthen stusset over billettprisene.

– For meg er det ingenting som handler om et familievennlig tilbud når billettene såvidt jeg er bekjent koster minimum 450 kroner per person. Det er ikke folkelig, og her har vi i norsk hoppsport vår desidert største utfordring.

Arrangøren vil forbedre

Per Bergerud er styreleder for arrangementet, som er et samarbeid mellom Skiforeningen og Skiforbundet. Han tok søndag selvkritikk overfor NRK, selv om han presiserer at han samlet sett er fornøyd med helgen.

– Vi hadde en ambisjon om å ha flere i hoppbakken, og det vil vi i ettertid evaluere for å se hva vi kan forbedre. Vi skal se på hva andre gjør, og hva kan vi endre for å få flere. Det hadde vært utrolig artig å fylle arenaen igjen, men det er en stor arena.

Siste nytt

 • Finaletap for Barcelona

  Barcelona hadde sjansen til å sikre «the double» da de møtte Valencia i cupfinalen lørdag. Kevin Gameiro scoret for de hvite etter 21 minutter, før Rodrigo Moreno doblet før pause. Lionel Messi scoret etter hvilen, men Valencia vant til slutt 2-1.

  AFP_1GX4IX
  Foto: JOSE JORDAN / AFP
 • Skarstein tildelt ærespris

  Birgit Skarstein (30) mottok lørdag den prestisjetunge Egebergs Ærespris. Skarstein får prisen som følge av sine prestasjoner i både paralangrenn og pararoing. Idrettsprofilens rolle som forbilde nevnes i begrunnelsen fra komitéleder Børre Rognlien.

  Birgit Skarstein
  Foto: Geir Owe Fredheim / Norges Idrettsforbund
 • Filip Ingebrigtsen meldte avbud

  Filip Ingebrigtsen kom aldri til start på 800-meteren i et internasjonalt friidrettsstevne i belgiske Oordegem lørdag.

  – Det er helt uproblematisk og udramatisk, men vi valgte denne løsningen for å forberede optimalt fram mot Stockholm, Roma og Bislett, sier Gjert Ingebrigtsen.

  Trond Mohn Games 2019
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal