Hopp til innhold

Her er mennene bak tidenes dopingskandale

Friidretten rystes av dopingavsløringene. Les hvordan den nye WADA-rapporten mener hovedpersonene i skandalen har lurt antidopingmyndighetene i flere år.

Dopingskandale

HOVEDPERSONER: Lamine Diack, Vitaly Mutko, Valentin Balakhnitsjev og Alexei Melnikov.

Dette er noen av de sentrale navnene i den sjokkerende rapporten som kom mandag, ifølge nyhetsbyrået AP. Rapporten er skrevet av en uavhengig WADA-kommisjon.

Utpresseren: Valentin Balakhnitsjev

Athletics WADA IAAF Investigation
Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Valentin Balakhnitsjev var president for Russlands friidrettsforbund i mer enn 20 år før han trakk seg i februar 2015. Ifølge rapporten må han sees på som ansvarlig for den utbredte bruken av doping som har forekommet mens han har vært leder.

Ifølge WADA-rapporten skal Balakhnitsjev ha samarbeidet med treneren Alexei Melnikov om om å presse penger av friidrettsutøvere i bytte mot å skjule positive dopingprøver. Fransk politi etterforsker disse påstandene.

Også tidligere friidrettspresident Lamine Diack skal være innblandet.

Dopingsjefen: Grigorij Rodtsjenkov

Grigorij Rodtsjenkov, sjef for det russiske dopinglaboratoriumet i Moskva, som blant annet analyserte dopingtester fra OL i Sotsji.

Rodtsjenkov er anklaget for å ha ødelagt hele 1417 dopingprøver like før en inspeksjon av WADA-inspektørene og skal ifølge rapporten være en av hovedmennene bak jukset i russisk idrett.

WADA truet med å trekke tilbake lisensen til laboratoriumet før Sotsji-OL, men laboratoriet i Moskva fikk fortsette etter russiske lovnader om reformer. Nå mister trolig dopinglaboratoriet lisensen.

Ministeren: Vitalij Mutko

Vitaly Mutko
Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

Russlands sportsminister Vitalij Mutko er øverste ansvarlig for de russiske idrettsforbundene, men ifølge rapporten har Mutko også hatt statlig kontroll over Russlands antidopingbyrå og dopinglaboratorium.

Den kontrollen er blitt misbrukt til å ødelegge dopingprøver, ifølge ett vitne i rapporten. Mutko selv er imidlertid ikke anklaget.

Han har nå truet med å trekke tilbake all støtte til antidopingarbeidet.

Verstingen: Viktor Tsjegin

Under Viktor Tsjegins ledelse har Russlands lag i kappgang blitt tatt for doping flere ganger. Mer enn 25 utøvere har fått dopingstraffer de siste årene, inkludert fire gullvinnere fra OL.

I WADA-rapporten rapporteres det om falske telefonnummer på utøvere og trenere som gjentatte ganger har forsøkt å forhindre testing.

Tsjegin trakk seg fra sin stilling i juli, en dag etter at han ble suspendert av det russiske friidrettsforbundet. I rapporten anbefales det at han utestenges på livstid.

Dopingselgeren: Sergej Portugalov

Idrettsforsker Sergej Portugalov er anklaget for å ha forsynt topputøvere med doping mot betaling.

Portugalov er leder av et statlig forskningssenter og er også mangeårig sjefslege for det russiske friidrettsforbundet.

Rapporten sier at Portugalov viser «en fullstendig mangel på respekt for helse og trivsel for utøverne» og anbefaler at han bør bli utestengt på livstid.

Eks-presidenten: Lamine Diack

Lamine Diack
Foto: Mark Baker / AP

Lamine Diack var president for IAAF i 16 år til han overlot vervet til Sebastian Coe i august i sommer.

Den tidligere friidrettspresidenten knyttes til korrupsjon og hvitvasking av penger.

Franske påtalemyndigheter etterforsker også påstander mot hans hans sønner. De skal ha presset penger fra utøvere som testet positivt for doping.

Diacks juridiske rådgiver Habib Cisse og tidligere leder av IAAFs antidopingavdeling Gabriel Dolle er også under etterforskning.

Vi tar også med fire navn har vært sentrale i arbeidet med WADA-rapporten og avsløringen av den russiske dopingen:

Varslerne: Stepanova og Stepanov

Julia Stepanova
Foto: PAUL ZINKEN / Epa

Julia Stepanova og Vitalji Stepanov er ekteparet som har hatt en svært viktig rolle i den russiske dopingskandalen.

Stepanov er en tidligere russisk antidopingmedarbeider, mens tidligere dopingutestengte Stepanova var en av Russlands beste 800-meterløpere. De to har samlet bevis på hvordan doping fungerer i Russland.

Bevisene var avgjørende for den mye omtalte dopingdokumentaren som ble vist i Tyskland. Dokumentaren var også en medvirkende årsak til at WADA kom med sin rapport.

I dokumentaren hevder blant annet Stepanova at hun ble oppfordret av trenerne sine om å oppbevare «rene» urinprøver i fryseren i tilfelle dopingtester.

Lederen: Dick Pound

Dick Pound
Foto: CHRISTOPHE ENA / Ap

Dick Pound er tidligere president for Det internasjonale antidopingbyrået WADA. Pound har ledet det uavhengige utvalget som har gransket friidretten, og som nå har kommet med den knusende rapporten.

– Dette er verre enn vi trodde, sa Pound om funnene kommisjonen har gjort.

Journalisten: Hajo Seppelt

Hajo Seppelt
Foto: Olivia Zillmer

Hajo Seppelt laget dokumentaren «Hemmelig dopingmappe: Hvordan Russland produserer sine vinnere», som ble vist på tysk fjernsyn i 2014, og som også har vært viktig for arbeidet til WADA-rapporten.

«Grunnløse beskyldninger og spekulasjoner», var svaret fra det russiske antidopingbyrået på dopingbeskyldningene da.

Nå hylles Seppelt og filmmakerne for det journalistiske arbeidet.

– Vi i den uavhengige komiteen har funnet ut at det som kom frem i ARD-dokumentaren er sant. Vi vil gratulere reporterne som har laget saken med et veldig bra undersøkende journalistisk arbeid, sa Dick Pound mandag.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal