Hopp til innhold

Skiskytternes luksusproblem: Hvem skal ut?

Alle disse fem har bevist at de kan vinne sprinten i Sotsji, men det er bare plass til fire av dem på OL-laget. Mandag skal landslagsledelsen se nærmere på luksusproblemet.

Skiskyttergutta

FEM GULLHÅP - BARE FIRE PLASSER: Alle disse fem har pallplasser så langt i verdenscupen. Konkurransen om hvilke som får de fire plassene på sprinten og jaktstarten i OL er knallhard. Øverst f.v.: Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Lars Berger. Midt i bildet ser du unggutten Johannes Thingnes Bø, som tok sine to første verdenscupseire i helgen.

Foto: NTBscanpix

– Det blir en positiv utfordring, sier landslagstrener i skiskyting, Espen Nordby Andersen, til NRK.no.

I helgen ble han vitne til en norsk unggutts gjennombrudd i verdenscupen. Sisteårsjunior Johannes Thingnes Bø (20) feide verdenseliten av banen med to strake seire, først på sprinten og deretter på jaktstarten.

– Det er helt klart godt over det vi kan forvente av Johannes, men samtidig vet vi at det bor mye i gutten. I helgen fikk han det så til gangs ut, sier treneren.

Espen Andersen

Landslagstrener Espen Nordby Andersen vil ikke love at de tar ut noen utøvere til OL-laget før jul.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Bø utfordrer Berger

Dermed gikk 20-åringen seg rett inn i OL-diskusjonen. Siden Norge kun har fire plasser på sprintøvelsen i OL, er ikke Thingnes Bø sikret OL-plass tross helgens imponerende innsats.

Skal Johannes Thinges Bø inn, må enten Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø, Ole Einar Bjørndalen eller Lars Berger ut.

Forrige uke vant Lars Berger sprinten i Hochfilzen. 34-åringen står utenfor landslaget og var helt avhengig av å levere for å være med i OL-diskusjonen.

Etter seieren sa NRK-ekspert og tidligere OL-vinner Halvard Hanevold at han nærmest tar det for gitt at Berger går OL-sprinten.

Men etter Thingnes Bø sin maktdemonstrasjon i helgen har ting plutselig endret seg.

– Etter disse løpene rykker Johannes fra Lars (Berger) og Henrik (L'abee Lund) med tanke på OL-uttaket. Han er på vei inn i en firerbande med Emil, Tarjei og Ole, sa Hanevold etter søndagens jaktstart-seier.

Video: Her avgjør Johannes Thingnes Bø jaktstarten

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Johannes Thingnes Bø

SE VIDEO: Her avgjør Johannes Thingnes Bø jaktstarten med feilfri skyting på siste stående.

– Må gå fort

– Hva vektlegger dere i OL-uttaket på sprint, Andersen?

– På sprint må man gå veldig fort på ski, men samtidig er det ikke rom for noen bomskudd. Det er en totalpakke som må gå opp, sier treneren.

Problemet til Lars Berger er at han skjøt seg bort på den påfølgende jaktstarten etter seieren i Hochfilzen, med fem bom.

I Annecy endte han på henholdsvis 12.-plass på sprinten og 21.-plass på jaktstarten, etter totalt seks bom.

Siden det er de samme fire som starter OL-sprinten som også går jaktstarten i Sotsji ligger trolig Thingnes Bø bedre an etter 19 av 20 treff og et solid langrenn søndag. På lørdagens sprint skjøt 20-åringen feilfritt.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen, her under verdenscupåpningen i Østersund, er en av dem som kjemper om en plass på OL-sprinten.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / NTB scanpix

– Ingen er fredet

Samtidig har landslagsledelsen sine tre antatt tre sterkeste løpere, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Ole Einar Bjørndalen, i bakhånd. Ingen av dem gikk helgens konkurranser siden de prioriterer trening for å spisse formen til OL i februar.

Både Hegle Svendsen og Bø har vært på pallen i jaktstart denne sesongen, mens Bjørndalen har pallplass på sprint. Alle tre har også internasjonale mesterskapsmedaljer på sprint fra tidligere sesonger.

– Likevel vil jeg ikke si at det bare er de fem som kjemper om plassene på OL-sprinten, sier Andersen og tenker på de to siste løperne på elitelaget: Vetle Sjåstad Christiansen og Henrik L'abee Lund.

Landslagsledelsen holder foreløpig kortene tett til brystet om det åpenbart vanskelig OL-uttaket.

– Det er mange om beinet og ingen er fredet. Vi skal nå bruke tid på å finne den riktige kabalen til verdenscuprennene etter jul og ikke minst til OL, sier Nordby Andersen.

Johannes Thingnes Bø håper å få vite før jul om han blir tatt ut til OL-sprinten.

– Det kan jeg ikke love, sier treneren.

Sammen med idrettssjef Per Arne Botnan og herrelagets andre trener Roger Grubben skal Andersen mandag se nærmere på ståa i den norske troppen, halvannen måned før OL.

  • Hvem mener DU bør komme med på det norske OL-laget? Si din mening i kommentarfeltet under!

Siste nytt

  • Rubiales benekter uregelmessigheter rundt Saudi-avtale

    Den tidligere spanske fotballpresidenten Luis Rubiales benekter å ha gjort noe galt i forbindelse med at den nasjonale supercupen ble lagt til Saudi-Arabia.

    Det forteller Rubiales til reportere etter å ha vitnet i et rettsmøte om saken i Madrid mandag.

    – Det jeg fastholder, og som jeg alltid vil fastholde, er at jeg er overbevist om at saken vil vise at ingen penger er blitt mottatt på noen uregelmessig måte, sier Rubiales.

    Påtalemyndigheten har innledet korrupsjonsetterforskning i saken. Rubiales er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med avtalen som ble inngått med Saudi-Arabia i 2019.

    Rubiales er også tiltalt for seksuelt overgrep etter det mye omtalte kysset etter VM-finalen i fjor sommer. (NTB)

    9wChGEe-VpU
    Foto: AP
  • Ishockey: Seks spillere ferdige i Vålerenga

    Vålerenga Ishockey opplyser at sentrale spillere som Mika Partanen, Mark Auk og Christopher Bengtsson ikke blir med laget inn i 2024/25-sesongen.

    Per dags dato er det klart at hele seks spillere på utgående kontrakt ikke forlenger med Oslo-klubben.

    Foruten Mika Partanen, Auk og Bengtsson gjelder det Markus Søberg, Alex Dostie og Joona Partanen. Mika Partanen, lagets poengkonge i grunnserien, pådro seg nylig en kneskade som må opereres, og det er ikke uaktuelt at han kan bli VIF-spiller igjen på et senere tidspunkt.

    – Per nå er han ikke Vålerenga-spiller neste sesong, men vi vil holde dialogen med Mika og se hvordan han føler seg når han er tilbake etter rehabilitering, sier sportssjef Anders Myrvold til VIFs nettsted.

  • Ny deltakerrekord i Holmenkollstafetten – verdens største løp i 2024

    Mer enn 72.000 deltakere er påmeldt til årets Holmenkollstafett lørdag 4. mai, og arrangeren markedsfører seg som verdens største løp i 2024.

    I en pressemelding fra arrangøren Tjalve IL heter det at det igjen går mot en knusende deltakerrekord.

    Det er påmeldt rundt 72.000 deltakere fordelt på 4800 lag, og det er fortsatt mulig å melde på lag. I fjorårets stafett deltok 60.000 løpere fra 4093 lag.

    Med et deltakerantall på over 70.000 er Holmenkollstafetten verdens største løpsarrangement i 2024, ifølge arrangøren.

    (©NTB)

    3hDjhqCJX5U
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal