Hopp til innhold

Han var den eneste som slo Norge på en hel vinter

Justyna Kowalczyk frykter at norsk dominans skal ødelegge langrennssporten. Men det er ikke første gang Norge er i egen klasse. Det vet Torgny Mogren alt om.

Torgny Mogren

Han klarte det ingen andre ikke-nordmenn klarte i 1991/92-sesongen: Torgny Mogren vant et verdenscuprenn.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Denne sesongen er det kun Sverige som prøver, men de føler seg forpliktet siden det er VM på deres jord. Så kommer Russland, Tyskland og Finland. Alle andre har falt av allerede, og til slutt kan det være en fem millioners nasjon som er interessert i langrenn, men ikke nødvendigvis, fordi det kommer til å bli kjedelig også der. Hvem vil se de samme vinne gang på gang?

Spørsmålet stilles av Justyna Kowalczyk i en kronikk i den polske avisen Gazeta.

Anledningen er den totale norske dominansen innledningsvis denne langrennssesongen. I minitouren på Lillehammer i helga, la Norge beslag på de fire første plassene i kvinneklassen og de fem første i herreklassen.

Man hadde lignende tilstander sist vinter. Da la Norge beslag på alle de seks pallplassene i Tour de Ski.

Spørsmålet om den norske dominansen ødelegger sporten, trenger seg på.

Vant 11 av 12 renn

Torgny Mogren er imidlertid ikke fullt så bekymret som Kowalczyk – ennå. Og svensken med to VM-gull på femmil vet hva han snakker om. Han har selv kjempet en kamp mot nordmenn som til synelatende var helt uslåelige.

7. mars 1992 vant Mogren tremila under verdenscupen på hjemmebane i Funäsdalen. Det var det eneste verdenscuprennet i langrenn for herrer i 1991/92-sesongen som ikke ble vunnet av en nordmann.

Bare hør på dette:

  • Norge vant 11 av 12 renn. Vegard Ulvang (5) og Bjørn Dæhlie (6) delte triumfene mellom seg.
  • Norge tok 23 av 36 mulige pallplasser i verdenscupen.
  • Norge var på pallen i alle renn. I åtte av rennene var det minst to nordmenn på pallen. Tre ganger var det helnorsk seierspall – deriblant på OL-tremila i Albertville.

Den norske dominansen hadde startet i VM i Val di Fiemme i 1991, i Albertville-OL tok de norske herrene alle gullmedaljene – og dominansen fortsatte utover 1990-tallet.

– Jeg husker spesielt OL i Albertville. Der gikk de fra oss skikkelig. Det var en tung periode, erkjenner Torgny Mogren overfor NRK.no.

Les videre under bildet.

Albertville

Ingen fryktet langrennssportens død selv om Terje Langli (f.v.), Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie sørget for norsk storeslem i Albertville i 1992.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Uro i rekkene

– Var dere redde at den norske dominansen skulle ødelegge sporten den gangen?

– Akkurat da tror jeg nok ikke vi var direkte redde for det. Vi i Sverige hadde kommet skjevt ut med treningen og skulle forsøke å rette det og gi dem en kamp. Men årene gikk, og Norge hadde flere og flere år med gode resultater, og da begynte det vel å bli litt uro i rekkene i svensk langrenn, sier Mogren.

Men langrennsporten døde altså ikke. Det tror Mogren fortsatt ikke den gjør. Men han er bekymret over utviklingen.

– At én nasjon dominerer altfor mye, er ikke bra for skisporten. Og jeg tror ikke Norge heller synes det er så kult å dominere så mye. Det blir ikke samme drag og glans rundt langrenn på hjemmefronten heller.

– Hvor står langrenn om ti år? Er det en ren norsk idrett der noen svenske deltar i nordisk mesterskap?

– He-he-he, nei det tror jeg ikke. Vi får virkelig håpe at mange land der med i verdenseliten. Det må jeg håpe, at alle land gjør alt de kan for å komme et steg nærmere.

Må ha med Mellom-Europa

Mogren tror interessen vil overleve i de nordiske landene, fordi det ligger i kulturen. Men han er bekymret for rekrutteringen i Sverige.

– Det er mange som holder på i unge år. Men mange hopper av og satser på lettere idretter. Innebandy, ishockey og fotball plukker veldig mange ungdommer. Så vi har problemer med etterveksten, erkjenner han.

Mest bekymret er han likevel for at det stadig blir færre konkurransedyktige langrennsløpere i Mellom-Europa.

– Tyskland hadde en sterk gjeng på både dame- og herresiden, og det fyltes på hele tiden. Så gikk det litt på skakke, og nå ser det overhodet ikke lyst ut for Tyskland. Det samme gjelder andre land i Mellom-Europa, Italia sliter for eksempel hardt med nye stjerner. Det er litt synd, for det er der vi har den store massen. Om langrenn skal leve videre som en sterk idrett, må vi ha med oss Mellom-Europa og ha dyktige løpere derifra også, konstaterer Mogren.

– Er den norske dominansen i ferd med å ødelegge sporten?

– Jeg er kanskje ikke helt enig i det. Men hvis en nasjon dominerer for mye og vinner stort sett alt, og andre nasjoner må glede seg om de har én blant de ti beste, da er det ikke bra for idretten. Det er helt klart.

Les videre under bildet.

Johaug, Bjørgen, Steira

Therese Johaug, Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira sørget for norsk trippel på OL-tremila i Sotsji. De norske jentene har dominert lenge. I verdenscupen denne sesongen har herrene vært like suverene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ikke redd for OL-statusen – ennå

– Hvor lenge vil den norske dominansen vare?

– Det er mange unge løpere som kommer fram nå, så det finnes muligheter for at Norge kan dominere i ti år til. Det skal jeg tenke meg. Men jeg håper flere land får fram nye talent som kan ta en plass der fremme.

– Hvor mange nasjoner tar gull i langrenn under VM i Falun i vinter?

– Det var et vanskelig spørsmål, men jeg tror ikke det handler om mer enn maks tre-fire nasjoner.

– Hvilke?

– Jeg håper Sverige er med der, Norge, Finland har store muligheter – og så kan kanskje russerne knipe en medalje.

– Frykter du at langrenn kan miste status som OL-gren på grunn av manglende bredde?

– Det tror jeg ikke, i nær framtid finnes det vel ingen uro for det. Men fortsetter det med dårlige vintrer og en idrett som domineres altfor mye av nordiske land, så kan det hende vi lever farlig om det ikke blir globalt interessant, sier Torgny Mogren.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal