Hopp til innhold

Denne trenerkabalen må fotball-Europa løse

Mens de store ligaene avsluttes pågår det en intens managerjakt blant Europas største fotballklubber. Noen av verdens mest anerkjente trenere står uten jobb.

TOPSHOTS-FBL-EUR-C1-GER-BAYERN MUNICH-MEDIA DAY

Her er noen av fotballtrenerne som kan være i ferd med å få ny arbeidsgiver. José Mourinho (øverst til venstre) linkes til Chelsea, mens Carlo Ancelotti skal være på vei bort fra PSG. Roberto Mancini har fått sparken i Manchester City, mens Dortmund-trener Jürgen Klopp (nede til venstre) er brennhet etter mesterligasuksess. Rafael Benitez kobles til PSG, og Málaga-trener Manuel Pellegrini til Manchester City.

Foto: GUENTER SCHIFFMANN / Afp

Da Real Madrid løste José Mourinho fra kontrakten mandag ettermiddag føyde klubben seg inn i en stadig lengre rekke av europeiske storklubber uten manager.

Chelsea og Manchester City er der allerede, samtidig må flere andre belage seg på et managerbytte.

NRK.no har sett nærmere på hvilke managere som er linket til hvilke klubber - og hvem som trolig havner hvor.

«The special one» arbeidsledig

Lenge før Real Madrid offentliggjorde Mourinhos avganga ble Paris Saint-Germain-manager Carlo Ancelotti koblet til Real Madrid.

– Jeg har bedt klubben om å få dra, sa Ancelotti søndag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han er fortsatt den mest sannsynlige erstatteren for «The Special One».

– Vi har foreløpig ingen avtale med noen managere om å overta. Jeg vil vise respekt overfor PSG og deres president, samt andre klubber, sa Real-president Florentino Perez da han offentliggjortde Mourinhos avgang, ifølge Sky Sports.

Tror Ancelotti drar fra PSG

Tom Nordlie

NRKs fotballekspert Tom Nordlie har ikke tro på at klubbene har sparket trenerne sine uten å ha en erstatter i ermet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ancelotti er under kontrakt med PSG og klubben er lite villige til å gi lett slipp på manageren som denne sesongen sikret klubbens første ligagull på 19 år.

NRKs fotballekspert Tom Nordlie tror imidlertid det bare er et tidsspørsmål før Ancelotti reiser til Real Madrid.

– PSG sier de vil beholde han uansett, men det gjør de bare for å få den riktige prisen. Alle skjønner at han ikke kan være der, ingen klubb vil ha en trener som sier at han vil vekk, sier Nordlie.

Samtidig melder l'Équipe at PSG har kontaktet avtroppende Chelsea-manager Rafaël Benitez og forhørt seg om spanjolen kan være interessert i å trene klubben.

Tror Mourinho havner i Chelsea

Mourinho er også blant navnene som nevnes som mulige kandidater til å overta PSG.

Men en byttehandel mellom den franske seriemesteren og Real er lite sannsynlig siden Mourinho er lenket til gamleklubben Chelsea.

I helgen hevdet den anerkjente spanske avisen Marca å vite at Mourinho var på vei til den engelske klubben.

– Jeg tipper det har vært klart lenge at han (Mourinho) skal til Chelsea, og at det imens er blitt jobbet med hvordan han kunne komme ut av kontrakten med Real på en best mulig måte, sier Nordlie.

Tror klubbene har erstattere klare

Generelt tror den tidligere eliteserietreneren at store klubber har erstatteren klar når manageren forsvinner.

– Med mindre avskjeden er en bombe vil aldri en klubb sette seg i en knipe der de ikke har en erstatter klar. De klubbene jeg har sluttet i har alltid hatt en erstatter klar idet jeg dro, sier han.

Klubbene deler imidlertid lite utad, og fans holdes på pinebenken og mediene spekulerer.

Pelligrini til City?

Situasjonen i Manchester City er blant dem som har fått mye oppmerksomhet den siste uken. Forrige mandag sparket klubben Roberto Mancini på dagen ett år etter at han ledet klubben til et etterlengtet ligagull.

Málaga-trener Manuel Pellegrini er den heteste til å ta over de lyseblå fra Manchester.

Ifølge den britiske avisen Guardian skal Citys søkkrike eiere være villige til å betale over 30 millioner kroner for å løse Pellegrini fra kontraken i Málaga.

Åpent i Everton

TOPSHOTS-FBL-EUR-C1-REALMADRID-DORTMUND

Jürgen Klopp har ledet Borussia Dortmund helt til mesterligafinale denne sesongen, og er derfor blitt ettertraktet på managermarkedet.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

I tillegg er det allerede viden kjent at tidligere Everton-manager David Moyes tar over etter Sir Alex Ferguson i Manchester United. Hvem som så inntar Goodison Park etter Moyes er foreløpig ikke kjent.

Ifølge britiske bookmakere er Porto-trener Vitor Pereira, Wigans Roberto Martinez og Celtic-manager Neil Lennon blant favorittene til å overta.

Også Swansea-manager Michael Laudrup skal være blant kandidatene, men han er trolig for dyr å løse fra kontrakten i Swansea.

Av andre rykter kan nevnes at Alan Pardew kan være på vei bort fra Newcastle etter en skuffende sesong, Brendan Rodgers fremtid i Liverpool er noe usikker og at Harry Redknapp har en uviss fremtid i Queens Park Rangers etter nedrykket.

Brennhet Klopp

Det mest interessante er likevel hva som skjer med Jürgen Klopp i Borussia Dortmund. Suksessen i årets mesterliga har gjort 45-åringen til et av de heteste trenerne på markedet.

Selv har Klopp lenge hevdet at han blir i Dortmund.

– Jeg har kontrakt til 2016 og har sagt det 20 ganger at jeg blir her til det.

Så får vi se hva som skjer med et eventuelt mesterligagull. I fotball er som kjent ingenting sikkert.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland