Hopp til innhold

– FIFA tenker ikke på sport, men makt og penger

AARHUS/OSLO (NRK.no): Mark Pieth står i bresjen for granskningen av FIFA, og hans erfaringer er krystallklare: Lederne tenker mer på makt og penger enn fotballens beste.

Rieth

Mark Pieth (t.v.) feller en nådeløs dom over de demokratiske prosessene i FIFA. President Sepp Blatter ønsket selv en granskning av organisasjonen, og nå får han noen av svarene.

Foto: Walter Bieri/Fabrice Coffrini / Ap/Afp

Gregorio

FIFAs kommunikasjonssjef Walter de Gregorio svarte på kritikken fra talerstolen i Aarhus.

Foto: playthegame.org / Skjermdump

Pieth er leder i FIFAs uavhengige komité, som i 2011 fikk i oppdrag av president Sepp Blatter å granske organisasjonen.

FIFA har nemlig fått en rekke korrupsjonsanklager mot seg siden Qatar og Russland ble tildelt VM i 2010.

Onsdag møtte Pieth både journalister og eksperter under sportskonferansen «Play the Game» til debatt om demokrati - eller snarere mangel på demokrati - i sportens verden.

NRK.no var til stede blant pressekorpset i Danmark som først lyttet til et foredrag av Pieth.

– Tenker kun på makt og penger

Her tok han et nådeløst oppgjør med fotballens aller mektigste organ, som han beskriver som en lukket bedrift.

– Virkeligheten er at alle vertsnasjoner (av VM i fotball, journ.anm.) tror at sportsmyndigheter er et privat forhold. Det er et stort problem. Og jeg må være ærlig med dere: Vi arver alle problemer og utfordringer du finner i resten av verden når det kommer til korrupsjon, sier Pieth, og fortsetter:

– Vi er i et område hvor de som jobber i organene ikke tenker på sport, men makt og penger. Jeg var kanskje naiv da jeg startet med dette, men de er veldig ærlige om akkurat det.

Møter motgang

Pieth og komiteen har som hovedmål å forbedre de demokratiske prosessene i FIFA. Han vil endre både strukturen og kulturen for å dele makten på flere hender.

Men, som han selv sier, møter komiteen motstand fra både FIFA og fotballnasjoner. Alexandra Wrage, et tidligere medlem i komiteen, trakk seg i protest i april etter det hun mente var manglende fremskritt.

– Du trenger ikke resie langt for å se det. I Sør-Europa har du fantastiske fotballnasjoner, men de er ikke så entusiastisk med denne reformen. De vil gjerne dumpe den så raskt som mulig, hevder Pieth.

Pieth har lang erfaring med antikorrupsjonsarbeid. Etter to år med FIFA under lupen, mener sveitseren at han står overfor enorme utfordringer.

Han ønsker også at sponsorene, som er store finansielle støttespillere til FIFA under mesterskap, engasjerer seg i problematikken.

– Det er en trist historie at sponsorene ikke tar tak. Vi så for første gang under Prøve-VM i Brasil at fordelen med et slikt arrangement kan forandre seg til en ulempe. Når du blir assosiert med uro hver dag, blir det negativt. Mitt forslag til sponsorene er å ta dette veldig alvorlig, sier Pieth.

– Vi må forbedre oss

FIFA sendte kommunikasjonssjef Walter de Gregorio til Danmark for å svare på kritikken fra Pieth.

Etter å ha åpnet med å hevde at FIFA har sett en forbedring lenge før 2011, kom det en tidlig innrømmelse: «Vi må forbedre oss».

– Denne reformen kommer etter tildelingen av VM til Russland og Qatar. Det var en stor tabbe, sier de Gregorio.

– Derfor har vi allerede flyttet makten til å tildele mesterskap til kongressen, som har 209 medlemmer. Du kan si at det fortsatt er få medlemmer, men jeg synes det er et viktig steg, fortsetter han.

De Gregorio mener problemet først og fremst kan fjernes ved å endre mentaliteten og kulturen i organisasjonen.

Han mener også at årsaken bak ukulturen ligger i FIFAs voldsomme vekst på midten av 1990-tallet.

– FIFAs største problem er at det var en organisasjon helt uten makt og penger i begynnelsen. Plutselig kom de lukrative TV-rettighetene på midten av 90-tallet, og vi vokste oss utrolig store på utrolig kort tid. Suksessen var så rask at strukturen hang etter. Det er nok et problem for alle bedrifter som opplever stor suksess på kort tid. Vi må forandre strukturen til det FIFA virkelig er i dag: En global aktør, sier de Gregorio.

– Betaler ikke så mye skatt som vi bør

FIFA, som har sete i Sveits, måtte også svare på anklager om skatteunndragelse. Pieth mener FIFA vil forlate Sveits så fort organisasjonen er nødt til å betale skatt.

– Det er ikke riktig. Vi betaler 70 millioner sveitsiske franc (460 millioner kroner) i året. Det er ikke så mye som vi bør, men i det minste betaler vi. Og skatt er ikke grunnen til at vi er i Sveits. Det handler om stabiliteten i landet, infrastruktur og landets beliggenhet. Det er mange grunner til at vi er her, sier de Gregorio.

Roger Pielke, professor ved Universitetet i Colorado, var også til stede ved debatten i Aarhus.

Han mener FIFA ikke holder mål som en demokratisk institusjon.

– Du kan se på FA (Det engelske fotballforbundet) eller USADA (Det amerikanske antidopingbyrået). Det finnes mange eksempler hvor det er mer åpenhet. Men hvis FIFA ikke lever opp til disse organisasjonene, har de virkelig et problem, sier Pielke.

– Å ta til seg demokratiske prosesser er jo også i interesse for FIFA. Det er åpenbart at det vil styrke organisasjonen, legger han til.

Utgangspunktet for Mark Pieths foredrag var å gjøre rede for hvor langt den pågående reformen har kommet.

Han mener at uansett hva som blir endret i FIFA, må den ha en struktur som tåler forandringen.

– Reformen er i gang, men ikke i den farten vi ønsker, sier Pieth.

Fotball

  • Bekreftet: Nottingham fikk poengtrekk-anke avslått – smell i nedrykksstriden

    Premier League-klubben Nottingham Forest nådde ikke fram med sin anke knyttet til de fire minuspoengene klubben er ilagt for økonomiske regelbrudd.

    Det opplyser Premier League. Velrenommerte The Athletic skrev tidligere tirsdag om utfallet av ankebehandlingen. Avslaget kan potensielt få store konsekvenser for nedrykkskampen i den engelske toppdivisjonen.

    Anken skal ha blitt behandlet i kjølvannet av en høring 24. april. Utfallet ble angivelig å opprettholde straffen.

    Nottingham ble i mars ilagt fire poeng trekk av en uavhengig kommisjon. Bakgrunnen var brudd på Premier Leagues regler for lønnsomhet og bærekraft.

    Klubben kunne angivelig ha blitt trukket seks poeng, men endte med fire som følge av at klubben vedkjente forholdet og samarbeidet godt med kommisjonen i etterforskningen.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger Forest på plassen over nedrykksstreken. Luton under streken er tre poeng bak. (NTB)

    FILE PHOTO: Premier League - Tottenham Hotspur v Aston Villa
    Foto: David Klein / Reuters
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer

    Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer og blir ansvarlig for VAR i Norge. Det skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding.

    Rollen som VAR-ansvarlig strekker seg ut året. Moen har dømt på toppnivå siden 2003.

    – Det er virkelig en spennende utfordring, og jeg gleder meg til å få være med på å utvikle VAR og norsk fotball. Jeg gir meg som dommer på banen litt tidligere enn jeg hadde tenkt, men det er en tid for alt, sier Moen i pressemeldingen.

    NM fotball cup 2023: Molde - Strømsgodset
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Van Dijk bekrefter: Blir en del av «nye» Liverpool

    To kamper i Premier League gjenstår før manager Jürgen Klopps ni år lange regjeringstid på Anfield er over.

    Virgil van Dijk har ett år igjen av kontrakten med klubben som må igjennom en betydelig forandring når tyskeren forsvinner ut av porten.

    Alt tyder på at van Dijks landsmann Arne Slot blir Klopps erstatter.

    – Fokuset er på de to siste kampene, og deretter må vi konsentrere oss om hvem som blir ny manager og hvordan den overgangen blir. Jeg blir en del av det, sa van Dijk etter søndagens 4-2-seier over Tottenham.

    Det er ikke kjent hvilke spillere som forsvinner og hvem som blir på Anfield, men van Dijk sier at det ikke er noen tvil for hans del.

    – Jeg trives her, og jeg elsker klubben, sier 32-åringen. (NTB)

    Virgil van Dijk
    Foto: AP
Erling Braut Haaland