Hopp til innhold

Elefanten Citta skal spå fotball-EM

På samme måte som blekkspruten «Paul» spådde fotball-VM for to år siden, skal elefanten «Citta» ta seg av tippetipsene til sommerens EM-sluttspill.

Elefanten Citta

Elefanten Citta er 33 år og opprinnelig fra India.

Foto: NTB Scanpix

Elefanten Citta

Her er Citta før hun spådde mesterligafinalen mellom Chelsea og Bayern München. Citta spådde Chelsea som vinner - og fikk rett.

Foto: HO - / Afp

Den 33 år-gamle hunnelefanten har allerede bevist sine ferdigheter som «spåkone»; før mesterligafinalen mellom Chelsea og Bayern München spådde hun at engelskmennene skulle vinne finalen.

6. juni skal elefanten foreta sin første EM-spådom når hun skal spå utfallet i mesterskapets åpningskamp mellom Polen og Hellas, som spilles to dager senere.

Velger mellom epler

Spå-sekvensen fungerer slik at «Citta» blir tilbudt tre epler - to av eplene plassert over navnet på nasjonene som skal spille mot hverandre, og et siste eple over et uavgjortresultat - og elefanten bruker så snabelen sin til å velge ett av eplene.

Under et pressetreff i dyrehagen i Krakow, hvor elefanten lever, viste elefanten noen av sine kunster med en fotball, før hun deretter svelget hele fotballen.

– Fotballen var laget av lær og ikke plastikk, så det vil ikke innvirke negativt på hennes fordøyelsessystem, sier Teresa Grega, direktør i dyreparken.

Gris skal spå Ukraina

Blekkspruten Paul

Blekkspruten Paul ble verdenskjent under verdensmesterskapet i Sør-Afrika.

Foto: ROLAND WEIHRAUCH / Afp

«Citta» skal altså ta opp arven etter blekkspruten «Paul», som spådde riktig i samtlige av Tysklands kamper under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010.

Pauls utrolige spåegenskaper ble raskt verdenskjent, og blekkspruten spådde også utfallet i VM-finalen mellom Spania og Nederland - og spådde riktig også her.

Les: Paul har talt: Spania vinner VM!

Paul har imidlertid gått bort siden den gang, og nå står en rekke andre dyr i kø for å overta spådomstronen.

I tillegg til elefanten Citt, har Ukraina valgt en gris fra Kiev til å spå deres kamper. Tyskland har valgt ut en hund ved navn Sissi og en ny blekksprut som heter Rossi.

Fotball