Hopp til innhold

Aaserud: – Det er langt frem til vi kan arrangere en proffkamp i Norge

En proffkamp i Norge krever antidopinarbeid i henhold til WADAs regler, noe det ikke er i dag. Antidoping Danmark slår beina under forslaget om å la det danske proffbokseforbundet arrangere proffkamper i Norge.

Cecilia Brækhus

VAR JUBEL: Her feiret Cecilia Brækhus med kake da loven mot proffboksing ble opphevet. Men det kan likevel ta tid før hun får bokse i Norge.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Flertallet i familie- og kulturkomiteen på Stortinget prøvde seg på en snarvei ved å foreslå at det danske proffbokserforbundet kunne arrangere kamper i Norge. Komiteen hevdet at nabolandets bokserfordunds dopingarbeid er godkjent av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA).

Men det stemmer ikke.

– Vi tester kun i forbindelse med tittelkamper, aldri på trening, og det er absolutt ikke et tilfredsstillende antidopingarbeid ifølge WADA, sier lederen for Antidoping Danmark, Lone Hansen, til NRK.

Ifølge Hansen skiller proffboksingen i Danmark seg kraftig fra dopingkontrollene de utfører på andre idretter i landet.

– Det finnes en lov i Danmark som omfatter profesjonelle boksearrangementer. Der står det at det ikke er noen plikt til å utføre dopingkontroller. På den måten fritas de for det arbeidet som gjøres i de andre idrettsforbundene, sier Hansen.

Vi tester kun i forbindelse med tittelkamper, aldri på trening.

Lotte Hansen, leder Antidoping Danmark
Lotte Hansen

Leder for Antidoping Danmark, Lotte Hansen.

Foto: Polfoto

WADA-krav

I Norge er det et krav at arrangører av proffboksekamper skal ha et antidopingarbeid som er godkjent av WADA. Dermed kan ikke det danske forbundet arrangere kamper i Norge.

Det fikk imidlertid ikke flertallet i kultur- og familiekomiteen med seg før de fullførte innstillingen som tirsdag førte til legalisering av proffboksing i Norge.

Men samtidig som Høyre- og FrP-politikere spiste kake med Cecilia Brækhus på Stortinget startet andre å finlese innstillingen, blant andre Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther som omtalte saken først.

I innstillingen er det liten tvil om at komiteen foreslår at norske proffboksere kan samarbeide med nettopp danskene for å arrangere kamper i Norge. Dette for å få en proffkamp før en norsk arrangør har fått de nødvendige godkjennelsene.

Nederst til venstre på side tre står det blant annet følgende:

«Blant annet opererer det danske proffbokseforbundet med et dopingregelverk som er i overenstemmelse med World Anti-Doping Code.»

– Det stemmer ikke, sier Lone Hansen.

Beklager

Når NRK konfronterer lederen for familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg (H), med faktafeilen sier han følgende:

– Jeg er blitt gjort oppmerksom på at henvisningen til det danske bokseforbundet er upresis. Det gjorde departementet oss oppmerksom på helt i innspurten (av debatten, journ.anm.), men vi hadde litt forskjellige opplysninger fra de og andre så vi fikk ikke sjekket det ut.

– Burde dere ikke undersøkt dette bedre på forhånd før dere kom med en slik merknad i innstillingen?

– Vi hadde flere forskjellige innspill i forhold til akkurat det. Du kan godt si at vi skulle ha dobbeltsjekket enda mer, men det gjorde vi ikke. Det er å beklage at den merknaden er upresis, sier Harberg.

– Ble dere litt ivrige for å få gjennom dette og derfor ikke dobbeltsjekket alt?

– Nei, jeg tror du kan gå gjennom nesten hvilken som helst sak på Stortinget og finne en merknad som ikke er helt presis, sier Høyre-politikeren.

– Advarte mot dette

I den samme komiteen sitter Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud. Ifølge Aasrud advarte hun flere ganger mot at internasjonale arrangører av proffkamper ikke oppfyller antidopingarbeidet.

– Jeg er overrasket over at man ikke hørte mer på oss i debatten og at man var så tydelige i FrP og Høyre på at man hadde den nødvendige kunnskapen. De ble advart, men valgte å høre på noen som jeg ikke helt vet hvem var, men sa veldig tydelig at de hadde skaffet den nødvendig kunnskapen og at vår kunnskap ikke var oppdatert, sier Aasrud.

Den kritikken preller av Harberg.

– Hvis jeg skulle høre på hver gang en politisk motstander som Rigmor Aaserud advarte mot noe, ville det blitt gjort lite av regjeringens politikk, svarer komité-lederen.

Trolig lenge til kamp

Konsekvensen av at danskene ikke oppfyller kravene til å arrangere en proffkamp i Norge er trolig at det vil ta lang tid før man får se Brækhus og andre proffboksere i en norsk ring.

– Etter det jeg er kjent med, er det langt frem til man kan arrangere proffkamper i Norge, sier Aasrud.

Innstilling proffboksing

Her er den aktuelle merknaden i innstillingen fra familie- og kulturkomiteen merket med gult.

Foto: NRK

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal