Hopp til innhold

Moan om åtte år med skuffelser: – Jeg har alltid hatt den indre flammen

SOTSJI (NRK.no): Magnus Moan (30) kunne endelig møte pressen i et mesterskap uten å måtte forklare hvorfor det gikk galt.

Magnus Moan

Magnus Moan har vært i verdenstoppen i kombinert i en årrekke, men mesterskap etter mesterskap har endt med skuffelser. Sølvet bak lagkamerat Graabak i Sotsji står igjen som det store høydepunktet.

Foto: NTB scanpix

Sochi Olympics Nordic Combined Men

Magnus Moan (t.v.) fikk juble for OL-sølv sammen med gullvinner Jørgen Graabak på tirsdag.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– At jeg endelig skal sitte her og snakke om det positive for én gangs skyld. Aaaah, jeg skal nyte hvert sekund! sier Magnus Moan med dagens største glis.

Sølvvinneren fra tirsdagens kombinertrenn har en nesten imponerende liste over ting som har gått galt.

Nedtur etter nedtur

Siden han tok to medaljer i Torino for åtte år siden, har følgende inntruffet:

  • I VM i Sapporo i 2007 var han bare noen få centimeter fra gullet, og klarte nesten ikke skjule skuffelsen.
  • I VM i Liberec i 2009 ble det ingen individuelle medaljer, og på lagkonkurransen mistet han overraskende gullet for Norge på oppløpet. Moan hadde mistet selvtilliten, og beklaget overfor det norske folk. – Jeg har egentlig ingen god forklaring, sa han til NRK etterpå.
  • I OL i Vancouver i 2010 fikk han dårlige forhold i hoppbakken og havnet langt bak – tross det han mente var sitt livs form. – En parodi, sa han til NRK etterpå mens tårene trillet.
  • I VM i Oslo skulle han ta revansj, men sesongen ble ødelagt av skader og sykdom. OL på hjemmebane ble en nedtur, helt uten medaljer. – Jeg hadde vært høyere opp med bedre ski, sa han om det første rennet. Til det andre rennet ble han syk.
  • I VM i Val di Fiemme i 2013 ble Moan syk igjen, og han måtte på antibiotika rett før mesterskapet. Igjen ble det medaljeløst individuelt, og igjen gikk det galt i gullspurten i lagkonkurransen. – Jeg har det ikke noe særlig nå, sa Moan gråtende etter han hadde stivnet.

Har grått og grått på TV

Få norske toppidrettsutøvere har hatt mer motgang de siste årene.

Det er nesten ingen som har stått oftere og grått og forklart på TV.

– Det har vært noen lange år, men jeg har alltid hatt den indre flammen. Jeg har hele tiden tenkt at jeg har noe i dette gamet å gjøre, sier Moan til NRK.no.

– Jeg har gått ut av landslaget et år, jeg var kjempemotivert da jeg kom tilbake på landslaget, og så røk jeg akillesen. Og så har jeg kommet tilbake igjen, og så ble jeg syk i mesterskap. Og det siste jeg ønsker er å stå og forklare til media at det har vært skiene eller at jeg har vært syk. Men jeg må jo være ærlig! Det er jo det som har skjedd, sier den høyreiste trønderen.

Magnus Moan

Sølvvinner Magnus Moan kastet seg over lagkamerat og gullvinner Jørgen Graabak i målområdet. Moan tror at han selv kunne vunnet på en maks dag, men sier at han unner stortalentet gullet.

Foto: PETER PARKS / Afp

Takker kona: – Halve medaljen er hennes

Den sterke skiløperen mener han ikke hadde taklet de åtte årene med så mye motgang uten støtte fra familien.

– Jeg har så ufattelig mange hjemme i Trondheim som støtter meg og tror på meg, ikke minst kona. Hun har nærmest satt sitt liv på vent i ti år for at jeg skal vise hva jeg er god for. Halve denne medaljen er hennes, smiler Moan.

Magnus Moan

Magnus Moan forteller at hans aller tyngste øyeblikk som kombinertløper var da han fikk forferdelige forhold i hoppbakken i Vancouver.

Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Hans aller tyngste øyeblikk kom i Vancouver i OL for fire år siden, da han fikk fryktelig dårlige forhold i hoppbakken.

– Jeg må innrømme at jeg var utrolig langt nede. Jeg knakk sammen etter målgangen der. Jeg klarte å holde maska sånn noenlunde i intervjusonen, men jeg fikk en merkelig utladning etter mesterskapet. Jeg var bare lei meg. Det føltes virkelig ufortjent og utrolig tungt, sier Magnus Moan.

Veien tilbake til OL-pallen har vært lang. De siste tre årene har nordmannen nesten bare trent alene - i rundt tusen timer i året.

– Jeg har kjørt på det samme opplegget som hele tida. De siste tre årene har jeg måttet trene ekstremt mye alene. Da handler det om å ha troa, og dette viser at opplegget mitt fungerer. Da kan man jo nesten holde på i åtte år til, smiler 30-åringen.

– Jeg synes Magnus fortjener det. Han har kjempet hardt i mange konkurranser. Det er utrolig at han greier å ta sølvemedalje i dag etter alle de skuffelsene, sier landslagstrener Kristian Hammer til NRK.no.

Viktig for motivasjonen videre

Tirsdag fikk han sin deilige revansj. 30-åringen fra Byåsen IL startet 45 sekunder bak Eric Frenzel etter hoppdelen, men jafset inn forspranget i løpet av den første runden.

Lagkameraten Jørgen Graabak, som ikke var tatt ut på laget engang under et døgn før rennet, var for sterk de siste meterne.

Men for Moan var sølvet en seier.

– Det ligger så utrolig mange timer hardt arbeid bak denne medaljen her. Det er en som har sagt at toppidrett er 80 prosent skuffelse og 20 prosent glede, og det er sant. Det betyr veldig mye for meg å stå på pallen igjen etter åtte år. Det er veldig viktig for min motivasjon, sier han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, kombinert stor bakke» i nytt vindu

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal