Hopp til innhold

Det norske folk splittet i OL-spørsmålet etter jubel-lekene

I en fersk undersøkelse kommer det frem at 48 prosent av befolkningen sier nei til å søke om å få arrangere OL i Norge i 2026. Gerhard Heiberg er optimistisk til tallene.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn kvinner

OL I NORGE? Flertallet sier nei til å arrangere OL i Norge i 2026 i en ny undersøkelse. Bildet er fra tremila i Pyeongchang, da Marit Bjørgen vant gull.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Undersøkelsen er utført av Norstat på oppdrag fra NRK. Et representativt utvalg fikk spørsmål om Norge bør søke om å få arrangere vinter-OL i 2026.

  • 47,8 prosent svarte nei
  • 43,7 prosent svarte ja
  • 8,5 prosent svarte vet ikke

Under OL i Pyeongchang satte Norge rekord i flest antall medaljer vunnet under ett og samme vinter-OL. Norge endte til slutt opp med 39 medaljer totalt. Den forrige rekorden ble satt av USA under lekene i Vancouver på 37 medaljer.

Til tross for at dette ble tidenes beste norske OL, er folket fortsatt delt i sin mening når det kommer til å arrangere et nytt OL på norsk jord.

Heiberg er optimistisk

OL-general og tidligere IOC-medlem, Gerhard Heiberg er på sin side optimistisk til tallene som kommer frem i undersøkelsen.

Sommer OL i London 2012

OPTIMISTISK: Gerhard Heiberg er optimistisk til tallene i undersøkelsen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg tror det er mye skepsis i Norge, og ikke minst til IOC. Også er det en del skepsis til hva det måtte koste og at man er redd for at dette blir for dyrt for Norge. Jeg er allikevel positivt overrasket over at 44 prosent sier at Norge bør søke om OL, og derfor synes jeg at vi som er for bør komme med grunner til at det burde passe i Norge.

– Tror du medaljefangsten har påvirket tallene?

– Ja, det tror jeg. Vi ha sett at nordmenn er veldig interesserte og veldig mange følger med. Vinter-OL er for nordmenn enda større enn sommer-OL. Det synes jeg vi fikk bevist også denne gangen, sier Heiberg.

– Vi som er for OL må jobbe hardt med å få frem et konsept som er mulig å gjennomføre i Norge og tallene på kostnadene om man skal gå inn for et nytt OL, legger Heiberg til.

– Idretten klarer ikke å ta kampen alene

Idrettspresident Tom Tvedt er også positiv til tallene som kommer frem i undersøkelsen, men understreker at Norge må være samlet for å sette i gang en slik prosess.

Idrettspresident Tom Tvedt

POSITIV: Idrettspresident Tom Tvedt er positiv til tallene som kommer frem i undersøkelsen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det er jo gledelig at 44 prosent er positiv til OL i Norge og vi har jo sagt at en gang i fremtiden så bør vi invitere verden til Norge. Vi må være helt samlet for å sette i gang en slik prosess. Når det gjelder 2026, så har vi sagt at det kommer for raskt på.

– Hva skal til for å vippe folket?

– Det IOC gjør i forhold til å lage bærekraftige leker og gjenbruk av anlegg. De har en annen miljøprofil nå. Denne informasjonen tror jeg det er viktig at befolkningen får.

– Vi ønsker OL og Paralympics når vi er klare for det. Idretten klarer ikke å ta den kampen en gang til alene. Det koster altfor mye. Men vi er for begeistring og for å invitere når tiden er moden for det, sier Tvedt.

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal