Hopp til innhold

Drange hevder han fant tegn til doping hos norske utøvere

– Flere ganger måtte jeg dobbel- og trippelsjekke om det jeg så stemte, skriver den tidligere dopingjegeren Mads Drange.

Mads Drange

Mads Drange hevder han fant spor hos norske utøvere som kunne tyde på bruk av doping.

Det var i 2007 den tidligere dopingjegeren Mads Drange gjorde de angivelige funnene som skal ha fått alarmklokkene til å ringe i lokalene til Antidoping Norge.

Hendelsen når offentligheten for første gang i Dranges nye bok «Den store dopingbløffen», som han har forfattet etter at han sluttet i jobben som leder av kontrollavdelingen i Antidoping Norge i fjor sommer.

– Tegn til EPO og bloddoping

Drange hadde fått i oppgave å sette opp et nasjonalt blodprofilprogram. Han begynte derfor å kikke på bloddata fra norske utøvere.

Etter å ha sett på utviklingen av bloddataene over tid, skal han ha fått opp en del resultater som fikk ham til å sperre opp øynene.

Noen av profilene viste nemlig unormale variasjoner over tid – noe som kan være tegn på bruk av EPO eller blodoverføring.

Og noen av disse utøverne skal fortsatt være aktive, ifølge Drange.

«Overraskelsen var derfor stor da jeg etter hvert støtte på profiler med en betydelig større variasjon, og ofte med store svinginger på kort tid som verken stemte overens med høydeopphold, sykdom eller andre faktorer», skriver Drange.

Blodverdiene stammet fra 2001 og fremover. Det blir ikke nevnt hvilke idretter utøverne skal ha drevet med.

«Flere ganger måtte jeg dobbel- og trippelsjekke om det jeg så stemte, for etter å ha prøvd alle mulige forklaringer klarte jeg ikke å finne annet svar på disse resultatene enn bloddoping».

Drange hevder han fant tegn til både EPO og blodoverføringer i de norske profilene. I tillegg skal de ha stemt godt overens med viktige konkurranser og mesterskap.

«Mistanken begynte å bli sterk nok til at jeg følte et ansvar for å ta det videre», skriver han.

Anders Solheim

Anders Solheim, leder i Antidoping Norge, skal ha fått servert forstyrrende funn av Mads Drange i 2007. Solheim selv vil kommentere innholdet i boken senere i kveld.

Foto: NTB Scanpix

Eksterne forskere fant EPO-spor

En ettermiddag i 2007 tok han derfor med seg funnene til Anders Solheim, leder av Antidoping Norge, og sa: «Jeg tror det er noen som prøver å lure oss.»

De to skal deretter ha kontaktet påtalenemnda. De anonymiserte profildataene ble også sendt til andre forskere, som også ga tilbakemelding på at også de så tegn til bruk av EPO hos minst tre av utøverne.

Drange skjønte imidlertid kjapt at saken ville bli henlagt, ettersom det på tidspunktet ikke var klare regler for hvordan man kunne opprette dopingsaker på grunnlag av unormale blodverdier.

«På grunn av formelle krav i regelverket ble alle bloddata fra tidligere diskvalifisert som bevis i en dopingsak. I alle fall på papiret. Den viktigste formelle grunnen var at prøvene var analysert på et sykehus og ikke et akkreditert antidopinglaboratorium, noe som var et krav i henhold til WADA-koden», forklarer han i boken.

Inge Andersen

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, sier til NRK at han ikke vil kommentere boken, og det som blir sagt i boken, før han selv er bedre kjent med innholdet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kalte inn til møte

Informasjonen han hadde funnet ble først presentert påtalenemnda, som ikke kunne gjøre annet enn å anbefale fortsatt testing og oppfølging av utøverne med mistenkelige profiler.

Deretter ble WADA (det internasjonale antidopingbyrået) kontaktet og informasjonen videresendt til dem. Også Norges Idrettsforbund ble varslet om saken, skriver Drange.

Høsten 2008 møttes Drange, Solheim, generalsekretær i Idrettsforbundet Inge Andersen og organisasjonssjef Erik Eide i forbundets lokaler. Profilene og ekspertuttalelsene ble presentert, og Drange beskriver stemningen i lokalet som trykket.

«Vi satt altså på informasjon om både eldre og fremdeles aktive utøvere som mest sannsynlig dopet seg i dag, eller hadde dopet seg tidligere, men informasjonen var av en sånn karakter at det var umulig å ta den videre på noen annen måte enn å intensivere testingen», skriver han.

Han beskriver EPO-testingen på tidspunktet som å lete etter en nål i en høystakk, og at blodprofilene ikke gjorde nålen noe større.

«På vei ut av møtet ble vi takket for informasjonen og ønsket lykke til i arbeidet videre»

Fulgte utøverne i flere år

Drange satte deretter i gang en slags etterforsking på egen hånd. Etter møtet følte han seg overbevist om at han skulle klare å gå etter og ta de av utøverne med unormale profiler som fortsatt var aktive.

Likevel skulle det vise seg å bli langt vanskeligere enn antatt, noe han beskriver på denne måten:

«Jeg begynte i detalj å følge med på utøverinformasjonen, studere konkurranseplaner, analysere tidligere testtidspunkter og lete etter informasjon som kunne føre til at vi fikk en positiv prøve. Vi så etter hvert at flere av utøverne med unormale prøver ofte også hadde mistenkelig adferd i form av reisemønster og endring av utøverinformasjon i siste liten. Etter hvert kunne jeg i enkelte tilfeller forutse økning i hemoglobinkonsentrasjoner eller T/E-ratio, fordi jeg hadde sett mønsteret før og visste hva de gjorde. Likevel var det umulig å gjøre noe med dem det gjaldt. Urinprøvene kom tilbake negative hver gang, trolig fordi de brukte testosteron det ikke finnes analyse for, og blodoverføringer det var vanskelig å bevise direkte.»

Fra 2009 kunne blodprofiler brukes som bevis, men da var det for sent. Drange hevder at da endret også adferden til flere av de mistenkte seg. Han tror flere av dem sluttet å dope seg da.

«Det var frustrerende å sitte i Norge og se utøvere slippe unna fordi det internasjonale antidopingarbeidet manglet vilje til å få fortgang i utviklingsarbeidet, noe som var helt nødvendig for å kunne ta dem som jukset.»

Vil ikke kommentere ennå

NRK har vært i kontakt med leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, som først vil kommentere saken senere i dag.

Leder i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, sier dette til NRK:

– Jeg har ikke hatt mulighet til å sette meg inn i boken, og kjenner derfor ikke til det som er skrevet. Jeg vil selvsagt gjøre det i løpet av de nærmeste dagene, skriver Andersen i en melding.

Han vil først uttale seg når han kjenner saken og innholdet i boken til Drange bedre.

Siste nytt

  • Straffe reddet Burnley etter Berge-tabbe

    Det ble sent drama da Manchester United spilte 1-1 mot Sander Berge og hans Burnley på Old Trafford lørdag.

    Uniteds scoring kom etter en pasningsfeil fra Berge i det 79. minutt. Pasningen ble snappet opp av Antony, som forserte mot mål og plasserte ballen i lengste hjørne.

    Åtte minutter senere hoppet United-keeper André Onana inn i Burnley-spiller Zeki Amdouni. Dommer måtte ut å se på VAR-skjermen for å konkludere med straffe til Burnley. Den omsatte Amdouni selv i mål.

    Det er ingen tvil i verden at det er Sander Berge sin skyld at den sjansen kommer. Han har vært god, men der gjør han en skjebnesvanger feil, sa Viaplays ekspertkommentator Lars Tjærnås.

    Hjemmelaget åpnet best og skapte flere store sjanser de første 20 minuttene.

    Halvveis i første omgang tok Burnley mer og mer over. Manchester Uniteds målvakt André Onana vartet opp med flere gode redninger, som sørget for at det stod 0-0 til pause.

    United kom best ut etter hvilen, og burde tatt ledelsen, men de var lenge ineffektive.

    76 minutter ut i kampen ville hjemmelaget ha straffe da Garnacho gikk over ende i feltet, men både dommer og VAR mente argentineren falt for lett. Heller ikke da Antony skjøt opp i hånden til en Burnley-spiller i 16-meteren ble det straffe.

    På overtid fikk Burnley nesten med seg alle poengene, men Onana stod i veien.

    United befinner seg dermed på en 6. plass, mens Burnley ligger nest sist og kjemper for å unngå nedrykk.

    Antony
    Foto: AP
  • Norge slo Danmark etter forlengning i andre kamp på rad

    Ole Einar Engeland Andersen ble matchvinner da Norge slo Danmark med 2-1 etter forlengning i lørdagens ishockeylandskamp.

    Viktor Granholm sendte nordmennene i ledelsen i midtperioden på pasning fra Petter Vesterheim.

    Max Krogdahl og Lucas Andersen barket i sammen etter en duell foran mål hvor nordmannen var litt vel røff i taklingen. Begge endte med å kaste hanskene og fikk med det hver sin matchstraff.

    Norge ble felt av veldig mange utvisninger. De klarte å ri av mange undertall, men på den åttende klarte danskene å score og utligne til 1-1 ved Joachim Blichfeld.

    – Jeg synes at vi spiller bra ut fra de forutsetningene dommerne gir oss. Jeg er glad for at vi slipper unna skader. De (dommerne) tillater at man går over grensen og det preger spillerne, sa Tobias Johansson til TV 2.

    Fredag slo det norske laget Danmark med 4-3 etter forlegning hvor Michael Brandsegg-Nygård ble firemålsscorer. Mora-spilleren spilte bare to perioder.

    Neste helg skal Norge møte Latvia i de to siste VM-oppkjøringskampene i Riga. Norge innleder VM i Praha mot Sveits 10. mai. (NTB)

    U7bBRSwIpKs
    Foto: NTB
  • Stabæk tapte uten Jönsson - Rosenborg fortsatt ubeseiret

    Anna Aahjem ble matchvinner da Brann slo Stabæk 1-0 i Toppserien lørdag. RBK fortsatte sin perfekte sesongstart med 1-0 over Røa.

    Timen var spilt da Aahjem avsluttet et vakkert Brann-angrep og sørget for 1-0 på bortebane.

    Etter tapet for LSK Kvinner i serieåpningen, har Brann tre strake seire.

    Stabæk måtte greie seg uten hovedtrener Jan Jönsson på sidelinjen i oppgjøret. Han er utestengt i to kamper etter at han tok seg inn på banen og gikk i kroppen på VIF-spiller Karina Sævik i tirsdagens 2-3-tap.

    Rosenborg fikk besøk av Røa, og med sitt mål i 88. minutt sørget Sara Hørte for 1-0-seier for trønderne.

    Med det har Rosenborg full pott etter fem kamper. De fire siste kampene har alle endt med 1-0-seier for RBK, og i de tre siste har de avgjort etter 80 minutters spill.

    LSK Kvinner vant 3-1 over Åsane, mens Kolbotn beseiret Arna-Bjørnar 4-1.

    Runden avsluttes med byderbyet mellom Vålerenga og Lyn, som sendes direkte på NRK 1 klokken 16:45 lørdag. (NTB/NRK)

    Toppserien fotball kvinner, Stabæk - SK Brann
    Foto: Frederik Ringnes / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal