Hopp til innhold

– Føler noen ønsker han skal mislykkes

Petter Northug føler at noen håper han skal mislykkes. Det vekker «hevneren Northug» før OL i Sotsji, mener Bjørge Stensbøl.

Petter Northug

Petter Northug sa takk og farvel til Norges skiforbund i mai. Da ble det, som ventet, bråk.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

SKI-NORDIC-WORLD -

HEVNSEIER: Petter Northug reiste seg fra fallet i Sapporo og

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Hevn. Det er Petter Northugs viktigste drivkraft som idrettsutøver.

Det kommer fram i boka «Norske Vinnerskaller», forfattet av tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl i samarbeid med Anne Marte Pensgaard og Arne Jørstad Riise.

Der har de dybdeintervjuet 30 av de største utøverne i moderne norsk idrettshistorie. Og Northugs prestasjonsmotiv skiller seg fra alle andres.

– Det er blant disse 30 bare Petter som framhever dette spesielt, sier Stensbøl til NRK.no.

Som å miste et familiemedlem

I boka forteller Northug om betydningen av OL-vrakingen i 2006 og fallet på tremila i Sapporo-VM i 2007.

OL-vrakingen hevnet Northug ved å vinne det første verdenscuprennet etter lekene i Torino, da han banket alle i Falun.

– Jeg tror ikke han ønsket jeg skulle vinne, for han visste det ville bli et helvete, sier Northug om daværende landslagstrener Krister Sørgård.

Fallet i Sapporo, der Northug snublet i sin egen stav da han hadde løpet i sin hule hånd inne på oppløpet, mener Northug er noe av det viktigste som har skjedd i hans videre karriere.

– I et helt år etterpå var jeg nesten like såret som om jeg hadde mistet et familiemedlem. (…) Det fallet har betydd nesten alt for hva som har skjedd senere. Da jeg fikk min neste sjanse til å bli individuell verdensmester under tremila i Liberec i Tsjekkia i 2009, tenkte jeg bare «hevn, hevn, hevn» på slutten av skøytedelen, forteller Northug.

Les videre under bildet.

NM Petter Northug

HEVNSEIER: «Æ ska faen ikke te OL», skrek Petter Northug etter å ha gått Strindheim inn til NM-gull på stafett dagen etter OL-vrakingen i 2006.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

– Mye å hevne

Ifølge Bjørge Stensbøl har Northug flere ting å hevne i vinterens OL i Sotsji. Det ene er den vanskelige perioden han opplever akkurat nå, der et virus har spolert snart to måneder av sesongoppkjøringa.

Men noe annet trigger Northug enda mer, ifølge Stensbøl:

– Han har selv sagt at han opplever at det er del som ønsker at han ikke skal klare å oppnå så gode resultater i vinter fordi han gikk ut av landslaget. Og han har sagt at det er en viktig motivasjon for ham, så der har han mye å hevne, sier den tidligere toppidrettssjefen til NRK.no.

SKI-NORDIC-MEN SKI-NORDIC-MEN

HEVNSEIER: Petter Northug ble VM-konge i Liberec-VM i 2009 med tre gull, men ble vraket fra det norske sprintlaget. I den første sprinten etter VM, i Lahti, kunne han ikke la muligheten gå fra seg til å vise at han burde fått gå. Northug vant, selvfølgelig.

Foto: PEKKA SAKKI / AFP

– Så det er noe du og Petter har snakket om i forbindelse med intervjuet?

– Ja, det har vi vært innom.

– Snakker han da om konkrete personer han vil ha revansj over, eller snakker vi om et forbund?

– Jeg tror han snakker helt generelt, smiler Stensbøl.

Må tenke på seg selv

Han har vært tett på Petter Northug siden han som direktør i SAS Braathens inngikk det som skulle bli Northugs første store personlige sponsoravtale. Stensbøl kjenner både Petter, og ikke minst pappa John Northug, godt – og vet bedre enn de fleste hvilke følelser som rører seg i kjølvannet av at Northug brøt med Norges Skiforbund i mai.

– Hvis man ønsker å være en vinnerskalle i individuell idrett, må man av og til tenke på hva som er det viktigste for en selv, ikke for laget, sier Northug i boka.

Fortsatt er ikke premissene klare for forholdet mellom Northug og landslaget når sesongen starter. Skiforbundet jobber fortsatt med en ny representasjonskontrakt som Northug må signere hvis han skal representere Norge.

Les videre under bildet.

WC FALUN Petter Northug

HEVNSEIER: Petter Northug fikk ikke være med til OL i 2006. I første verdenscupløp etter lekene i Torino viste han at det var verdens beste langrennsløper Norge hadde valgt å la bli hjemme.

Foto: Palm, Ulf / NTB scanpix

– Kan droppe OL

Spørsmålet er hvor mye kontrakten innskrenker Northugs hovedsponsor Coops mulighet til å bruke Northug i markedsføring.

Hvis det hele ender med at Northug tvinges inn i et hjørne der han må velge mellom Coop-avtalen og å delta i Sotsji-OL, mener Stensbøl at svaret ikke er gitt. Er det én person som kan droppe et OL, er det nettopp Petter Northug.

– Petter sier at noe av hans styrke er å ta rå valg. Det ville jo være et spesielt rått valg, så du skal ikke se bort ifra at han tar slike rå valg. Han understreker veldig det i intervjuet.

I boka gjentar Northug noe han også har sagt før. De viktigste løpene har han bak seg. Toppen nådde han under VM på hjemmebane i 2011.

– Motivasjonen for å vinne var så sterk at det var noe som raste sammen inni meg når jeg ikke lyktes. Nå er det andre ting som betyr mye også. Vinnerviljen min er fortsatt sterk nok til å vinne titler, men jeg vet den aldri kommer til å bli like sterk som den var tidligere i karrieren min, sier Northug.

Men at han vil til Sotsji for å peke nese til dem som ønsker at han ikke skal lykkes, det skal ingen tvile på.

Ville "kanskje" gitt Petter støtte hvis han var toppidrettssjef. Reporter: Carl Andreas Wold

Stensbøl kritisk til Olympiatoppens behandling av Petter Northug og «tok tilbake» tremilsgullet under VM i Liberec i 2009.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal