Hopp til innhold

7.265 dager med triumfer - så lenge har Bjørndalen herjet

Ole Einar Bjørndalen (41) tok sin første verdenscupseier i januar 1996. Siden da kunne man tatt 16 mastergrader eller malt Mona Lisa fire ganger - og fortsatt vinner Bjørndalen skirenn.

Ole Einar Bjørndalen

UNIK: Ole Einar Bjørndalen vant sitt første verdenscuprenn samme år som Gro Harlem Brundtland var statsminister, Spice Girls toppet hitlistene med 'Wannabe' og Mission Impossible kom ut (den første, altså).

Foto: NTB scanpix

Bjørndalen viste at han er en helt spesiell idrettsutøver da han vant verdenscuprennet i Östersund onsdag. Triumfen kom nemlig utrolige 7.265 dager etter nordmannens første verdenscupseier, torsdag 11. januar 1996.

Skiskytterkongen har altså vært på topp i snart 20 år.

Det er nesten vanskelig å fatte hvor unikt det er. Så her er noen sammenligninger for å sette det i perspektiv:

Den gang da

Da Ole Einar Bjørndalen tok sin første verdenscupseier, drev fortsatt Frankrike med atomprøvesprengninger. NRK2 fantes ikke, Gro Harlem Brundtland var statsminister og Internett ble omtalt som «en motegreie som vil dø ut i løpet av et par år».

I tillegg til Bjørndalens verdenscupseier fikk vi i 1996 for første gang se både Alle elsker Raymond, Mission Impossible, Backstreet Boys - og en klonet sau.

Backstreet Boys

Backstreet Boys - avbildet ett år og to ETTER Ole Einar Bjørndalens første verdenscupseier.

Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Hvor lenge er det?

7.265 dager tilsvarer 10.461.600 minutter. Altså 600 millioner sekunder, eller 3.758.658 avspillinger av Lene Alexandras «My Boobs Are Okey».

Mellom Bjørndalens to seire kunne du nesten rukket å gifte deg og ha porselensbryllup (20 år), men du må nok nøye deg med fleskebryllup (17,5 år). Ifølge Wikipedias oversikt over sånt.

Fram og tilbake til stjernene - to ganger

Men det er ikke alt. Se for deg at du satte deg i et romskip og forlot jorda i lysets hastighet samme dag som Bjørndalen vant sin første verdenscupseier.

Hvis du reiste helt ut av solsystemet vårt og til nærmeste stjerne (og tilbake!) to ganger, ville Bjørndalen fortsatt herjet med konkurrentene når du kom hjem.

Dette kunne du utrettet i mellomtiden

Hvis du heller ville brukt tiden mellom Bjørndalens triumfer på noe nyttig, kunne du for eksempel rukket å bygge Eiffel-tårnet (ca. to år), male taket i det sixtinske kapell (ca. fire år), utvikle den første iphonen (ca. fem år) og male Mona Lisa (ca. fire år). Da ville du fortsatt hatt tid til å se Youtube-videoen «Charlie bit my finger - again!» litt over 38.000 ganger mellom slagene.

Eventuelt kunne du tatt minst fire mastergrader i astrofysikk på universitetet.

Hvis du i stedet tok én treårs bachelorgrad og bygget på med forskjellige ettårige masterprogrammer, kunne du i teorien også fullført 16 ulike mastergrader - på normert tid.

Ødegaard og Segway

Hvis du liker Segway bedre enn astrofysikk, kunne du kjørt jorda rundt 261 ganger (såfremt du greide å kjøre i rett linje langs ekvator - og overholdt de norske fartsgrensene for Segway).

Du kunne selvfølgelig også produsert én Martin Ødegaard (16), inkludert svangerskap, og fortsatt hatt tid til overs. Eller opplevd nesten halve den andre industrielle revolusjon (ca. 1880-1920).

Hvis du var Robert Lewandowski i storform, kunne du scoret 1,1 millioner mål for Bayern München. Hvis du var verdens beste pølsespiser, kunne du spist 73 millioner pølser.

Eventuelt kan du ta åtte OL-gull, fire OL-sølv, én OL-bronse, 19 VM-gull, 12 VM-sølv, 9 VM-bronser, 29 NM-gull og 95 verdenscupseire.

Ole Einar Bjørndalen

IMPONERNDE MANN: Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix

Siste nytt

  • Engelsk dommersjef ønsker VAR-endring: – Vil være nyttig

    Dommerforeningen i England jobber for at VAR-avgjørelser skal forklares over høyttaleranlegget på arenaene i Premier League.

    Det sier PGMOL-sjefen Howard Webb til Sky Sports.

    – Vi ser på det og er åpne for at det kan være noe vi kan ta i bruk. Det vil være veldig nyttig for dommeren å kunne snakke til alle på stadion.

    I dag får tilskuere kun se en tekstplakat på storskjermene. Der står det om det sjekkes for offside, straffe eller rødt kort, men de får ikke flere detaljer. Bilder av situasjoner blir ikke vist.

    – Her er det rom for en forbedring, medgir Webb.

    Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) har klare retningslinjer på at diskusjoner mellom dommere ikke kan kringkastes direkte. Av den grunn ser den engelske dommerforeningen for seg at kamplederne forklarer avgjørelsene når de har vurdert situasjoner på VAR-monitoren.

    En slik kommunikasjon ble benyttet i fjorårets fotball-VM for kvinner. Det er også blitt introdusert i MLS. (NTB)

    VAR
    Foto: AP
  • Nytt angrep på Wada i kinesisk dopingsak: – Hvor lenge må vi se dem danse rundt sannheten?

    Det har stormet rundt Verdens antidopingbyrå (Wada) siden det for snart tre uker siden ble kjent at 23 svømmere fra Kina hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i tester avgitt før Tokyo-OL i 2021. Saken stoppet dem ikke fra å konkurrere.

    Spesielt USAs antidopingbyrå (Usada) har vært kritiske til Wada. Onsdag gikk de til nok et angrep.

    – Det er dypt urovekkende at Wada står fast ved halvsannheter og oppfatninger som passer dem etter å ha mislyktes med å følge sine egne regler. Alle som verdsetter rettferdig konkurranse, er fortsatt utilfredse med svarene Wada har gitt, skriver det amerikanske antidopingbyrået i en uttalelse på hele 16 sider.

    – Hvor lenge må vi se dem (Wada) danse rundt sannheten og unngå ansvar? står det videre.

    Kinesiske antidopingmyndigheter frikjente svømmerne fordi de mente testene var utsatt for såkalt kontaminering. Forklaringen er at de fikk i seg det forbudte stoffet i mat under et stevne.

    Wada godkjente Kinas vurdering og gikk aldri ut offentlig med saken. Usada-sjefen Travis Tygart har anklaget byrået for å dekke over for kineserne.

    I et forsøk på å belyse fakta i saken har Wada lagt ut et såkalt FAQ-dokument (svar på ofte stilte spørsmål). Innholdet blir hardt kritisert av Usada.

    En talsperson fra Wada sier at antidopingbyrået står fast ved at «alle forskrifter er blitt fulgt i undersøkelsen av saken». (NTB)

    Kina
    Foto: AP
  • TV-gigant fortsetter å presse på – ønsker å flytte Premier League-kamper til USA

    Ideen om å spille Premier League-oppgjør på amerikanske arenaer har blusset opp igjen. TV-selskapet NBC jobber for at det blir en realitet.

    Det sier NBC-toppen Jon Miller i et intervju med The Athletic.

    – Vi har hatt samtaler med Premier League. De har vært veldig åpne og mottakelige for å høre på meg.

    Miller er øverste ansvarlig for rettighetskjøp i NBC Sports. Den amerikanske TV-giganten har sendt engelsk toppfotball siden 2013 og skal fortsette å gjøre det i minst fire år til.

    – En gang i framtiden ville jeg elsket å se Premier League starte sesongen her med noen kamper. Dette er noe vi vil fortsette å presse på for å få til. Her er det et amerikansk publikum som gjerne vil se tellende kamper, sier Miller.

    Så sent som i forrige uke sa Premier League-direktør Richard Masters at «døra er på gløtt» når det kommer til å flytte seriekamper til utlandet, men understrekte at det for tiden ikke er noen planer om å gjøre det. (NTB)

    arsenal
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal