Hopp til innhold

Carlsen: – Jeg er litt mer brutal enn de andre

BERLIN/OSLO (NRK): Magnus Carlsen var svært fornøyd etter å ha blitt kåret til verdensmester i hurtigsjakk for andre gang på rad.

Etter remi mot Mamedyarov var det helt klart at Magnus Carlsen er verdensmester i hurtigsjakk.

AVGJORDE: Magnus Carlsen spilte remis i siste parti og ble verdensmester.

Etter tre dagers hurtigsjakk ble det klart ett parti før slutt at Magnus Carlsen var blitt verdensmester igjen. Han forsvarte dermed tittelen fra i fjor, og Carlsen bekreftet etter partiet at han visste at tittelen allerede var klar da han spilte mot Shakhriyar Mamedyarov.

– Ja, men man må spille siste parti uansett, og det er ikke så morsomt å vinne på kvalitet, med mindre man kommer bakfra, smilte han fornøyd.

– Jeg er veldig fornøyd med det. Jeg regnet med at hurtigsjakken ville bli veldig vanskelig, og man ser jo på Aronian og Anand som hadde 5,5 eller 10 kamper og alle de folkene der at det er et knalltøft felt, sa han og pekte på det han trodde var det avgjørende for at han tok hjem VM-tittelen.

– Jeg tør å ta litt større sjanser enn de gjør. Jeg er litt mer brutal, rett og slett. Det er veldig få partier her jeg har dominert fra start til mål, det har handlet om å være skarpest når det gjelder.

Intervju med verdensmester Magnus Carlsen. Reporter: Ole Rolfsrud

Se hva Carlsen hadde å si etter seieren.

Misfornøyd med siste parti

Til tross for den overlegne seieren, var ikke Carlsen fornøyd med spillet sitt i det siste partiet.

– Det var litt for passivt og uinspirert, så det var noe å ta tak i der. Men jeg reddet det til slutt, og det er deilig å gå gjennom turneringen uten tap. Det å slippe å tape sisterunden, det gjør meg mye gladere når jeg står her og snakker med dere, sa han smilende til journalistene.

Til NRK fortalte Carlsen i helga at han ønsket å være en dårligere taper. En egenskap han virkelig hadde som yngre, men som han har roet ned de siste årene.

Rutinen avgjør

Sjakkkongen mente rutinen var en viktig faktor for seieren.

– Jeg begynner å bli en rev, en erfaren spiller. Jeg vinner stort sett de partiene som kan vippe begge veier. Det har litt med at motstanderne har respekt for meg, og bruker litt for lang tid, men det er også sånn at jo mer sjakk man har i seg, jo lettere er det å takle de tidsnødutfordringene som kommer, forklarte han.

Nå venter nye utfordringer når VM i lynsjakk begynner allerede i morgen.

– Jeg må bygge meg opp igjen på en måte. Man kommer litt ut av rytmen med å spille litt korte partier på slutten og så å ha sikret seieren før siste runde. Det gjelder å legge dette bak seg og være så godt forberedt som mulig, sa han før han lovet å kjempe i toppen også der.

– Lynsjakken blir gøy, men jeg har forhåpninger og ambisjoner om en ny tittel der.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal