Hopp til innhold

«Dette hellet kan umulig fortsette»

KOMMENTAR: Det var allerede et mirakel at Manchester United stod med fem strake seire før kampen mot Liverpool. Hvor lenge kan dette hellet vare?

SOCCER-ENGLAND/ Manchester United's Robin van Persie celebrates with Juan Mata after scoring his team's third goal during their English Premier League soccer match against Liverpool at Old Trafford in Manchester

JUBEL: Manchester United jubler etter scoring mot Liverpool og sikret sin sjette strake seier.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

De skrangler seg videre. Som en skakkjørt Formel 1-bil hadde Manchester United rullet frem til 3. plass i Premier League-racet før denne runden, til tross for nedslitte dekk, blinkende varsellamper og en motor omgitt av røyk.

Med 3-0 seieren mot Liverpool, fortsetter hjulene å trille. Sjelden har et så dysfunksjonelt kollektivt oppnådd en slik resultatrekke.

Louis van Gaal

Har Louis van Gaal og Manchester United hatt mer flaks enn de fortjener?

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Dette var verken pent eller overbevisende. Enorme redninger av David de Gea holdt Liverpool i sjakk, mens Wayne Rooney og Juan Mata scoret på Uniteds eneste to skudd i første omgang. Sistnevntes mål skulle vært annullert for offside. Robin van Persie la så på et tredje.

United står nå med seks strake seire. Det er vanskelig å begripe.

Dette laget har sine kvaliteter, men ingen kan hevde at resultatrekken reflekterer dets virkelige nivå. Fortsatt gjenstår det mye arbeid før United har et samkjørt og velfungerende lag fra topp til bunn, noe en smart trener som Louis van Gaal vil vite.

Prestasjonene må forbedres, for dette kan umulig fortsette. Selv for fotballens nederlandske fetter Anton.

Forbløffende formkurve

Det finnes nemlig lite annet som kan begrunne Uniteds «form». Flere av spillerne har underprestert i formasjoner som til tider har forvirret dem like mye som motstanderen. Vi har sett hårreisende balltap og kroniske forsvarsfeil. Ser man de seks kampene under ett, står det hovedsakelig frem to årsaker.

De Gea. Og flaks.

Denne konklusjonen er vanligvis gjenkjennelig som et svakt argument blant frustrerte supportere. Men sjelden har det ligget så nær sannheten for noe lag.

Husk kampene. Etter 1-0 hjemme mot Crystal Palace, ble United rundspilt av Arsenal på Emirates Stadium. De scoret to mål med ett skudd på mål på et tidspunkt hvor hjemmelaget burde ha ledet stort, og de Gea var strålende. Det ble 2-1.

Det meste tilgis om man vinner. Debatten i etterkant handlet heller om Arsenals naivitet.

I neste runde fulgte en lovende 3-0-seier mot et tafatt Hull-lag på Old Trafford. Deretter vant United 2-1 hjemme mot Stoke takket være dramatiske minutter på overtid, hvor de Gea leverte en fenomenal redning og Ashley Young klarerte på streken.

Og så Southampton på St Mary’s. Tre skudd; to mål; et frispark og én svak bakoverpasning. «Vi var det heldige laget», sa van Gaal.

Mot Liverpool falt marginene igjen på deres side. Og igjen var de Gea glitrende.

Defensiv naivitet

Hovedpoenget med å understreke dette er ikke å kritisere United – det er lov å ha tur, samt en god keeper – men heller å fremheve arbeidet som gjenstår med hensyn til selve prestasjonsnivået. Van Gaal sa det ville ta tre måneder før spillestilen satt.

Likevel har lagets utvikling gått i sneglefart.

Roten til mange av problemene har vært svak planlegging og forebygging. Skudd ble avfyrt mot egne føtter allerede i rekrutteringsfasen, hvor en halvskadet Falcao ble gitt en fet pengesekk til tross for at stallen så vidt hadde midtstoppere.

Sant nok; skadene har kommet tett. Hyppige rotasjoner i personell har også gjort det umulig å bygge de faste defensive relasjonene som ofte utgjør grunnfjellet i et stabilt lag.

Som et eksempel: ingen av de tre midtstopperne som begynte kampen mot Southampton, startet mot Liverpool.

Slike fravær har ikke hjulpet. Allerede i midten av august ble skepsis rettet mot van Gaals treningsmetoder, spesielt fra den frittalende fitnesstreneren Raymond Verheijen, som mente landsmannen kjørte spillerne for hardt. Siden har United hatt flere enn 40 skader, hvorav flere har handlet om spillernes muskulatur.

Dette er ikke lenger en tilfeldighet. Noe må tydeligvis rettes på.

De Gea og resten

SOCCER-ENGLAND/ Manchester United goalkeeper David De Gea makes a save from Liverpool's Raheem Sterling during their English Premier League soccer match at Old Trafford in Manchester

De Gea redder United fra baklengsmål. Igjen.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Denne ustabiliteten i spillertroppen har blitt gjenspeilt i det taktiske. Sa langt har vi blant annet sett 3-5-2, 4-3-3, 4-2-3-1, 4-5-1 og 4-4-2. Få systemer har virkelig fungert.

Dette har redusert van Gaals evne til å skape rutiner og innøvde bevegelsesmønstre. Mens andre trenere driller sine favorittsystemer så nøye at de forplantes i spillernes underbevissthet, har nederlenderen hatt for lite stabilitet til å samkjøre en fast førsteellever.

Slikt vises på banen.

Spesielt koordinasjonen og forståelsen mellom spillerne har ofte virket fraværende. Den defensive organiseringen har til tider vært skrekkelig. Laget sirkulerer ballen effektivt på hjemmebane, men under press er feilprosenten høy. Det kom spesielt frem mot Southampton.

En kan gå så langt som å si at kun én spiller har imponert under van Gaal. Og likevel ligger laget på 3. plass.

Holder ikke i lengden

Det er mulig å hevde at disse seirene demonstrerer Uniteds evne til å «vinne selv på dårlige dager». Problemet er at United knapt har gode dager.

Triumfen mot Liverpool kan virke som én av dem, men setter Raheem Sterling en av sine sjanser, endres kampbildet fort. Det å støtte seg på de Gea og giftige spisser blir dristig i lengden.

I korte trekk, må det grunnleggende prestasjonsnivået heves.

De gode nyhetene er at forbedringspotensialet er stort. Laget kan bygge videre på den flotte 3. plassen, selvtilliten bør nå være høy, og spesielt offensivt finnes det lovende tegn. Samspillet bør kunne styrkes utover i 2015, mens overgangsvinduet i januar gir muligheten til å hente et par midtstoppere.

Det kan bli pitstoppet United trenger. De bør utnytte det godt. Hvis ikke, er de dømt til å bli tatt igjen.

Siste nytt

  • IOC-presidenten vil vise at Seinen er trygg før OL: – Jeg bader gjerne

    President for Den internasjonale olympiske komité (IOC) Thomas Bach (70) er klar for en dukkert i Seinen før sommerlekene i Paris 2024.

    – Jeg har ikke mottatt en invitasjon ennå, men jeg bader gjerne hvis jeg får det. Jeg håper det ikke er for kaldt, sa Bach under fredagens pressekonferanse.

    Paris-ordfører Anne Hidalgo skal svømme i Seinen sammen med den franske presidenten, Emmanuel Macron, og flere av OL-sjefene før lekene for å bevise at vannkvaliteten i elven har blitt bedre.

    Hidalgo har uttalt at hun kommer til å hoppe ut i vannet i slutten av juni eller begynnelsen av juli.

    Før OL blir Seinen, som er sterkt forurenset, renset for enorme kostnader. Utendørssvømmerne og triatletene skal konkurrere i elven under lekene, som starter 26. juli.

    Fra sommeren 2025 vil publikum også få lov til å svømme i Seinen i enkelte områder, noe som har vært forbudt siden 1923. (NTB)

    Thomas Bach IOC
    Foto: AP
  • Mol/Berntsen ute av verdenstouren i Brasilia – tapte mot amerikansk duo

    Sandvolleyballduoen Hendrik Mol og Mathias Berntsen er ute av verdenstouren i Brasilia etter tap i to strake sett mot et amerikansk lag.

    Natt til lørdag tapte Mol og Berntsen 21-19, 21-15 mot Miles Partain og Andy Benesh. Vinneren fikk plass i cupspillet.

    Dermed er den norske duoen ute.

    Nordmennene møtte det amerikanske paret etter å ha tapt klart for de brasilianske hjemmefavorittene George og Andre – noe som var deres andre strake tap i gruppespillet.

    Nordmennene kvalifiserte seg til hovedturneringen ved å vinne to kamper onsdag.

    Norges stjerneduo Anders Mol og Christian Sørum mister både denne og flere andre turneringer etter at Mol brakk beinet under trening i mars. Han har fått operert inn en skinne i leggen.

    Mol og Sørum er regjerende OL-mestere og har lekene i Paris som årets hovedmål.

    Turneringen i Brasilia er årets tredje av ni elite-16-turneringer. (NTB)

    Hendrik Mol
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Ingebrigtsen-rival om ordkrigen: – Lar ikke noen bagatellisere karrieren min

    Det har vært mye frem og tilbake mellom Josh Kerr og Jakob Ingebrigtsen etter at Kerr spurtslo Ingebrigtsen i VM-finalen på 1500 meter i fjor.

    Ingebrigtsens kommentar om at Kerr bare var «den neste fyren» førte til en rekke kommentarer frem og tilbake i høst. I vinter sa Ingebrigtsen at han hadde slått Kerr med bind for øynene etter at Kerr løp inn til bestenotering i verden på to engelske mil innendørs.

    Kerr har på sin side blant annet sagt at Ingebrigtsen mangler manerer og oppfører seg respektløst.

    I en podkast utgitt torsdag trakk Ingebrigtsen frem at han mente han ville vinne enkelt i OL, så fremt han ikke ble syk eller skadet. I samme podkast uttalte han også at noen av konkurrentene var «drittsekker og idioter».

    I et intervju publisert i The Times fredag, er Kerr tydelig på hvorfor han har tatt til motmæle mot Ingebrigtsen.

    – Jeg kommer alltid til å si det jeg tenker og jeg lar ikke noen bagatellisere karrieren min med kommentarene deres. Jeg vil kjempe tilbake med mine egne kommentarer. Jeg vil kjempe tilbake med resultater, sier Kerr.

    Briten trekker det frem som en grunn til at han velger å stille i Eugene 25. mai, hvor han møter Ingebrigtsen over én engelsk mil.

    – Jeg har respekt for konkurrentene mine, men jeg er ikke ute etter å få venner. Det virker til å irritere folk, men det er greit. Det er den jeg er, sier Kerr.

    Ingebrigtsen Kerr
    Foto: Matthias Schrader / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal