Hopp til innhold

– Få norske medaljehåp

Det blir langt mellom de norske høydepunktene i EM i friidrett tror NRKs egne eksperter.

Norske EM-håp

Her er de tre største norske medaljehåpene i EM. Fra venstre: Ingvill Måkestad Bovim, Henrik Ingebrigtsen og Jaysuma Saidy Ndure.

– Vi har ett eneste stort medaljehåp, og det er Henrik Ingebrigtsen, sier NRKs friidrettskommentator Lars Lystad til NRK.no når han blir spurt om å oppsummere Norges muligheter i friidretts-NM. Det til tross for at Norge reiser med sin største tropp noen gang til EM i Zürich som arrangeres fra 12–17. august.

Ekspertkommentator og OL-vinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal, er ikke uventet enig.

– Det er ikke så vanskelig å ta fram superlativer om Henrik Ingebrigtsen i år. Det begynner å bli veldig høyt nivå på de 1500 meterne han viser oss. Hvis du ser på det europeiske nivået så er det en tysketiopier som heter Homiyu Tesfaye som kanskje kan matche han, men det tror jeg er den eneste som kan gi ham kamp, mener Rodal.

Trener hardt

Det eneste som kan ta fra Henrik Ingebrigtsen en topplassering er hans egen trening, tror Rodal.

– Du kan teoretisk gå på en smell med så mye høydetrening som han har hatt i det siste, men jeg tviler på at han og faren hans ikke har kontroll på det. De begynner å bli gode på det, sier Rodal, og forteller at han er svært imponert over både treningsmengden, intensiteten og måten Ingebrigtsen og teamet hans klarer å takle mesterskapsløping.

Bovim kan ta medalje

Utover Henrik Ingebrigtsen tror ikke de to NRK-profilene at mulighetene er så mange.

– Det er ikke veldig mange som hevder seg på topp europeisk nivå. Vi har Ingvill Måkestad Bovim som kan være tett oppi en medaljeplass på en god dag, sier Rodal om kvinnen som planlegger å løpe både 800 meter og 1500 meter i Zürich.

– Muligheten er størst på 1500 meter, men hun har sterk konkurranse fra tre etiopiske jenter som har blitt europeere. De tre blir tøffe, og det er både russiske og britiske jenter som er bra. Men hun har hatt en veldig fin sesongutvikling og sett bedre og bedre ut for hvert løp, skryter Rodal.

Samtidig så har Bovim en svakhet som Rodal tror kan være problematisk. I mesterskap løpes det uten hare, noe som gjerne fører til at tempoet er litt lavere, og viktigheten av en god spurt større.

– Det er de siste hundre meterne som ofte ødelegger topplasseringene hennes. Hun må få litt dreis på avslutningen sin, for ofte er det sånn at det ser bra ut i 1350-1400 meter, men det er stillingen i mål som teller, poengterer han.

«Jays» har sjansen

Jaysuma «Jays» Saidy Ndure er selvfølgelig også en kandidat når vi snakker EM og ikke VM, sier Rodal.

Rodal tror Ndures største muligheter nå ligger på 100 meter, der han tok bronse i EM 2012, mens Lystad mener mulighetene er størst på 200 meter. En ting begge er enige om er at oppgaven blir tøff selv om mannen med den beste europeiske tiden på 100 meter i år, Jimmy Vicaut, ikke har løpt konkurranse på flere måneder.

Allikevel venter det sterk motstand fra Frankrike, Nederland og Storbritannia.

– Han får nok ikke noe gratis og må nok prestere opp mot sitt aller beste for å være medaljekandidat, mener Rodal.

Håper på overraskelser

En av de mest gledelige overraskelsene fra forrige EM, i tillegg til Ingebrigtsens gull var sølvet til Tonje Angelsen og bronsen til Margrethe Renstrøm.

– Vi har sett før at utøvere som Tonje Angelsen i forrige EM har overprestert og gjort det veldig bra, og det håper jeg vi får se i år også, sier Rodal, og nevner en utøver som Thomas Roth på 800 meter som en som kan overraske positivt.

– Han har hatt en tendens til å utvikle seg jevnt og trutt utover sesongen, og det er en god egenskap, sier Rodal.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal