Hopp til innhold

Norsk vinteridrett vil ha OL i 2022

De syv store vinteridrettsforbundene vil gå for OL i Norge i 2022. – Glem det, sats på 2026 i stedet, mener en av verdens fremste eksperter på OL-arbeid.

Dæhlie

Bjørn Dæhlie og Vladimir Smirnov sist det var OL i Norge, på Lillehammer i 1994. Her har Dæhlie akkurat vunnet 15 kilometer jaktstart.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

VM SKISKYTING 2009

Skiskytterpresident Tore Bøygård.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Petter Rønningen

Tromsø 2018-leder Petter Rønningen ber norsk idrett droppe søknad om 2022-OL. Han mener det kommer for tidlig.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Bjørge Stensbøl

Tidligere toppidrettssjef og Tromsø 2018-sjef Bjørge Stensbøl.

Foto: Lien, Kyrre, Lien / SCANPIX
Arne Myhrvold

Arne Myhrvold, tidligere visepresident for Lillehammer olympiske organisasjonskomité, president for Norges olympiske komité, president for Norges Idrettsforbund og styremedlem i Tromsø 2018.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Tildelingen av vinter-OL i 2018 til Sør-Korea, gjør sannsynligheten stor for at et land i Europa vil få OL fire år senere.

Og allerede før OL-jubelen brøt ut i Pyeongchang onsdag, har de syv store vinteridrettsforbundene i Norge snakket sammen om veien frem til en OL-søknad til 2022, kan NRK avsløre.

Les også: Mektig kvartett i OL-samtaler i løpet av sommeren

– Alle var positive

Dette møtet fant sted for noen uker siden. Skiforbundet, Skiskytterforbundet, Ishockeyforbundet, Snowboardforbundet, Skøyteforbundet, Bob-, Ake- og Skeletonforbundet og Curlingforbundet var representert, kan skiskytterpresident Tore Bøygård fortelle.

– Intensjonen er at vi skal utfordre idrettsstyret på å sette i gang en ny prosess. Samtlige syv som var til stede på dette møtet var veldig positive til at vi skulle utfordre idrettsstyret på en ny OL-søknad, sier han til NRK.

Ved forrige korsvei, da Tromsøs drøm om å arrangere OL i 2018 strandet, var ikke særforbundene veldig mye på banen. Interessen for et OL i Tromsø var lunken hos forbundene selv.

– Grunnen til at vi ønsker å diskutere dette er at nå vil vinteridrettsforbundene ha en hånd på rattet når det løpet eventuelt skal gå, sier Bøygard.

De syv forbundene skal møtes igjen «etter ferien» for å diskutere videre fremgangsmåte. Dato er foreløpig ikke fastsatt.

– Sats på 2026

En mann som vet det aller meste om hvor komplisert det er å få OL, er Petter Rønningen. Han har spesialisert seg på å jobbe for land som ønsker OL, var en drivkraft for Lillehammer i 1994, og var administrerende direktør for Tromsø 2018.

Han er klar på at Norge og Oslo bør glemme 2022, og heller satse på 2026.

– Jeg tror det er langt bedre å forberede seg på noe som kan slå inn i 2026, i stedet for å ile av gårde med et råkjør mot OL i Oslo i 2022, sier tidligere administrerende direktør for Tromsø 2018, Petter Rønningen, til NRK.

Han trekker frem en sannsynlig knallhard motstander i München mot 2022 som én viktig faktor, og mener Norge «bør tenke seg veldig godt» om før man går inn i en konkurranse mot den tyske storbyen.

– Ting tar tid

– Dessuten blir det tøffere og tøffere å få OL. Et OL må settes inn i en større visjon enn bare det å arrangere et godt mesterskap. Idretten og landets øverste myndigheter må være enige om at om de nå skal søke, må et OL være med på å styrke Oslo som en vinteridrettshovedstad i Europa, transporten og kommunikasjonen må være bra nok, og at vinteridretten skal sørge for bedre forutsetninger for befolkningen.

Det at München sannsynligvis også vil søke, er intet hinder for Norge, mener Bjørge Stensbøl. Også han jobbet for å få OL til Tromsø i 2018.

– Om München skulle få OL i 2022, vil en norsk søknad uansett føre mye godt med seg. Pyeongchang fikk OL på 3. forsøk, Lillehammer på sitt 2. forsøk. Det tar tid å bygge de nødvendige nettverkene, sier han til NRK.

Skal Norge søke om OL i 2022, må det gjøres i 2013. Det blir for kort tid til å lage en søknad som er god nok, mener Rønningen.

– En helhetlig visjon som IOC vil bifalle tar det tid å utarbeide. Det blir mer og mer krevende å få OL, og det gjelder å være godt forberedt når man går i krigen med dette.

Vil ikke ha noen bykamp

Som administrerende direktør i Tromsø 2018 så Rønningen den norske bykampen om OL fra innsiden.

– Det var et veldig dårlig konsept, som ikke må gjenstas, sier han.

Arne Myhrvold, som var visepresident for Lillehammer olympiske organisasjonskomité, er tidligere idrettspresident og styremedlem i Tromsø 2018, er enig i at bykamper innad i landet ikke er en farbar vei.

– Hvis Norge vil, kan vi få OL i 2022. Da har vi en sjanse. Men bykamper i Norge er dårlige greier, fordi vi ikke klarte å samle oss etterpå. Oslo er vår beste kandidat slik jeg ser det, sier han til NRK.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal