Hopp til innhold

Flyr om 30.000 dollar i 200 km/t

I helga deltek tre norske basehopparar i VM-finalen i vingedraktflyging.

Espen Fadnes, Tom Erik Heimen og Jokke Sommer ladar opp til VM i vingedraktflyging.

Jokke Sommer og Espen Fadnes som hoppar ut med vingedrakt. Foto Jeb Corliss

Laurdag deltek Espen Fadnes (35), Tom Erik Heimen (39) og Jokke Sommer (28) i delfinalane av verdsmeisterskapet i vingedraktflyging, World Wingsuit League, i Kina. I nærare 200 km/t skal dei og 13 andre fly om tittelen «verdas raskaste vingedraktflygar» og 30.000 dollar, om lag 200.000 kroner.

Fadnes kom til finalerundane også i fjor og tok då sjetteplassen. Han fortel om ei oppleving langt utanom det vanlege.

– Eg er van med å berre vere på ein fjelltopp i lag med Jokke og Tom Erik. Plutselig står eg midt inni ein storm av blits, store kamera, menneske som snakkar kinesisk, autografjegerar, you name it. Eg trur dei ser på oss som sånne eksotiske rare menneske frå vesten som held på noko veldig farlig.

Frå før har Fadnes sigrar frå ei rekkje andre meisterskap innan vingedraktflyging og er blant favorittane før helgas finalerundar. Etter tidskvalifiseringa fredag ligg han på ein foreløpig andreplass.

– Eg blir sjølvsagt skuffa om eg ikkje vinn finalen, men kjem eg meg heilt dit, har eg nådd målet mitt om pallplassering, seier Fadnes.

170 i puls

Naturleg nok stig pulsen til dei fleste som nærmar seg kanten av stupbratte fjell. Dette gjeld også for fleire erfarne vingedraktflygarar.

Under meisterskapet er det blitt gjort pulsmålingar like oppe i 170. Til samanlikning har 30-åringar ein makspuls på 190. Fadnes meiner det ikkje nødvendigvis er eit hinder for prestasjon.

– Når eg er på toppen av eit fjell, tørr i kjeften og skikkelig, skikkelig nervøs – som er akkurat den same følelsen som 99% av samfunnet hatar å ha – så er eg skikkelig fornøgd. For då veit eg at eg er i stand til å ta vare på meg sjølv i lufta, seier han.

Han presiserer også at flygarane i dette meisterskapet veit kva dei driv med.

– Alle folka som hoppar her er ekstremt erfarne. Dei lev av luftsport og er van med eit høgt spenningsnivå. Du skal stå der og dirre og vere nervøs.

Førebudd seg eit år

Tom Erik Heimen og Jokke Sommer under WWL 2014
Foto: Privat.

Gjennom det siste året har Fadnes testa fleire ulike drakter og brukt GPS for å få nøyaktige data på kven av dei som er raskast. Dette for å stille best mulig budd.

– Det gjer at eg no går inn i konkurransen med god sjølvtillit. Det er opp til meg sjølv korleis det går i helga, seier Fadnes.

I tillegg har han, Sommer og Heimen gjennomført fleire treningshopp. Desse er tatt på same stad og på same måte som hoppa i finalerundane.


Ein omkom i fjor

I fjor mista ein av deltakarane livet under eit treningshopp før finalen. Etter denne hendinga gjorde arrangørane vesentlege endringar på løypa. Fleire knappe svingar og andre hindringar er fjerna. Fadnes er ikkje nervøs for å delta.

Tom Erik Heimen
Foto: Privat.

– Dette er eit veldig trygt hopp. Det er gode marginar, og ingen delar av hoppet inneber ei stor fare, seier Fadnes.

– Blir du ikkje redd?

– Nei, det blir eg ikkje. Nervane eg har er knytt til eit stort og sterkt ønske om å prestere. Viss eg hadde gått opp der no og gjort eit vanlig hopp, hadde eg hatt kvilepuls, seier han.

Sommer er einig.

– Hopp me gjer til filmar er mykje meir risikofylte, så her er me ikkje så bekymra for kva som kan gå gale i forhold til kva me vanlegvis er då, seier han.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal