Hopp til innhold

– Må få en sterk leder som kan ta avgjørelser for ham

Petter Northugs gamletrener og flere langrennseksperter mener 28-åringen bør gjøre endringer i teamet sitt for å få inn både noen som holder ham i tøylene og utfordrer ham på trening.

Beitostølen 20131123.Petter Northug jr. ble nummer 12 på 15 km i fristil lørdag på Beitostølen. I bakgrunnen trener Eirik Myhr Nossum.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Petter Nothugs samarbeid med trener Erik Myhr Fossum er blitt kritisert etter årets fiaskosesong.

– Det er klart det er tøft å stå alene. Man trenger noen som drar seg på de tunge dagene, og det har kanskje ikke Petter hatt, sier Audun Kolstad, som var Petter Northugs trener i ungdomsårene.

Midt oppe i alt bråket etter helgens fyllekjøring skal Petter Northug snart ta fatt på oppkjøringen til neste sesong.

28-åringen har understreket at han har veldig lyst til å komme tilbake på toppnivå. Forrige sesong ble en stor skuffelse for den tidligere langrennskongen.

Flere NRK har snakket med mener Northug er nødt til å gjøre endringer i teamet rundt seg om han skal bli verdens beste igjen.

Utpregede «ja-mennesker»

Jens Arne Svartedal

– Petter kommer tilbake på toppnivå, sier langrennsekspert Jens Arne Svartedal.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kritikken har rammet Northugs servicemann og trener Eirik Myhr Nossum og manager Are Langås, som flere har uttalt er for utpregede «ja-mennesker».

I onsdagens VG sier Johan Kaggestad at Northugs sponsor Coop bør kreve endringer i apparatet rundt Northug.

– En av grunnene til at det har gått slik er at han har hatt ja-mennesker rundt seg det siste året. De har ikke utfordret ham og fulgt opp på riktig måte, sier han.

Både Nossum og Långås var Northugs kompiser før de ble ansatt av ham.

– Northug-teamet bør forsterkes

De fleste NRK har snakket med mener imidlertid disse fint kan fortsette, men at teamet bør forsterkes.

– Petter trenger noen rundt seg som kun fokuserer på Petter og hans behov. Det har vært en del ustabilitet i teamet rundt ham i flere år. Han trenger en sterk leder som tar beslutninger på vegne av ham både sportslig og utenomsportslig, sier NRKs langrennsekspert Jens Arne Svartedal.

– Nossum kjenner jeg godt, og han er en flink, ung trener. Men det er ikke enkelt å gå fra å være en del av støtteapparatet og deretter bli trener. Kanskje bør Petter forsterke teamet med noen til, sier Kolstad.

Det er Svartedal enig i.

– Han bør ikke ha en som bare kan ta kommersielle beslutninger eller bare sportslige beslutninger, men en som går foran for hele teamet. Det må være en som er sterk og ser hele sammenhengen, så Petter ikke trenger å være så aktiv selv.

Northug valgte å gå ut av landslaget før forrige sesong. Han har siden da trent mye alene eller sammen med løpere som ikke holder et internasjonalt høyt nivå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Northug

Utad har Northug til tider fremstått som Trøndelags Zlatan Ibrahimovic'. Her bremser han opp før målgang på stafetten under Oslo-VM 2011 for å «håne» svenske Marcus Hellner. – Petter er egentlig en ydmyk, reflektert og hardtarbeidende løper, sier Torgeir Bjørn.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Må tilbake på landslaget

Svartedal og Kolstad tror Northug er avhengig av å få større utfordring på trening om han skal lykkes i comebacket.

– Ingen har sjanse til å komme opp på det nivået han holdt om man holder på alene. Man må ha noen som matcher en på tunge dager. Noen som er nesten raskere, som liker å trene lenge, sier Kolstad.

Torgeir Bjørn har fulgt Northug i en årrekke som NRKs langrennsekspert. Han er helt klar på at skikongen må tilbake på landslaget.

– Der får han trene med verdens beste skiløper – Martin Johnsrud Sundby. Og han får det beste støtteapparatet rundt seg, påpeker Bjørn.

– Petter sliter mest med at han har trent for ujevnt i flere sesonger. Han har også mistet noe av det trykket han hadde – og som var en stor suksessfaktor før, legger han til.

«Trøndelags Zlatan»

LANGRENNSKOMMENTATORENE VERDENSCUP WC LANGRENN

Torgeir Bjørn mener Petter Northug må pusse opp imaget sitt.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Utad har Northug til tider fremstått som Trøndelags Zlatan Ibrahimovic': En smule overlegen - kjent for arrogante sitater og mye fleip. Bjørn mener imidlertid Northug er helt annerledes privat.

– Petter er en ydmyk, reflektert og hardtarbeidende løper, og det er de egenskapene som gjorde han til den store skiløperen han var, sier han.

– Fremstår han for mye som en «playboy»?

– Jeg tror Petter skal pusse opp imaget sitt og vise verden hvilken fyr han egentlig er, svarer langrennseksperten.

– Petter kommer tilbake

Jens Arne Svartedal er sikker på at Northug kommer tilbake på toppnivå.

– Petter trenger bare å ha en større motivasjon og mer fokus på idrett. Det at han brøt ut av landslaget skapte mye støy, og jeg tror ikke Petter kom upåvirket ut av det. Det er klart at slike utenomsportslige diskusjoner påvirker ham. Han må bare ikke engasjere seg i sånt.

– Hendelsen i helgen kan kanskje være et vendepunkt for ham. Kanskje kan han dra noe nytte av det, sier Svartedal.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal