- Vi har begge et par ski og staver

Petter Northug lekte med konkurrentene og gikk sidelings over målstreken da han gikk Norge inn til gull på mennenes stafett i ski-VM fredag. Etterpå synes Norges ankermann det var fair play.

Video Northug show på målstreken

Petter Northug hadde tid til å showe før han krysser målstreken

NRK.no/sport fulgte herrestafetten

- Vi hadde begge et par ski og staver. Og da Hellner vant sprinten så sto han på en ski, sa Petter Northug på spørsmål om det var fair play og krysse streken på den måten.

Northug dro til i den siste bakken inn mot mål, og da var det ingen som kunne følge ham. På oppløpet var han så suveren at han både hysjet på publikum, ploget og neste stoppet opp før han krysset målstreken foran Sverige og Marcus Hellner.

Video: Northug på pressekonferanse

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video - Sure svenske kommentatorer blir bare dobbeltseier

Petter Northug etter løpet.

- Jeg hadde tenkt å ta en Bjørn Dæhlie og ta en 360, men det rakk jeg ikke. Kanskje jeg kan ta en 360 eller 1080 senere i mesterskapet, sa Petter Northug.

Bjørn Dæhlie snudde seg rundt 360 grader da han gikk Norge inn til gull på OL-stafetten i 1992.

Når det gjaldt kritikken fra svenske kommetatorer så tok Northug den med stor ro.

- Hvis de svenske kommentatorere blir sure så er jo det en dobbeltseier, sa Petter Northug.

Ikke spennede på slutten

- Det var godt å vise at jeg tar han på slutten, sa Petter Northug til NRK om duellen mot Marcus Hellner som i realiteten aldri var spennende de siste hundre meterne.

Hva synes du om stafetten? Diskuter nederst i saken!

Var du nødt til å vent så lenge med å rykke?

- Jeg måtte jo gi ham et lite håp, sa en smilende Northug videre og innrømmet samtidig at dette trolig kom til være den viktigste stafettseieren i hans karriere.

Tyskland gikk inn til bronse

(saken fortsetter under)

Nett-TV: Duellen med Hellner gir litt ekstra spenning

Video Duell med Hellner gir litt ekstra tenning

- OK+

Landslagssjefen synes også at stafetten ble unødvendig spennende.

- Det er en grusom måte Petter gjør dette på. Han piner oss unødvendig mye. På morgenen i dag sa han at han var OK+, og da skjønte jeg at han var i form, sa landslagstrener Morten Aa Djupvik til NRK etter saken.

Han fikk støtte av en superfornøyd sportssjef Åge Skinstad, som heller ikke hadde mye å utsette på måten Northug vant på.

- Helt suverent. Han viste at han var best, sa Skinstad til NRK.

Tror du at det kan bli bråk i etterkant av dette?

- Hvis det kommer reaksjoner, så tror jeg vi skal takle dette, sa Skinstad videre.

Svenskene tok tapet med fatning og klarte ikke å hisse seg opp over måten Norge sikret seg stafettgullet.

- Det er Petters stil og slik han gjør, men jeg hadde nok ikke gjort det, sa Marcus Hellner.

Bronsevinner Tobas Angerer likte ikke Northugs avslutning.

- Jeg beundrer Petter som skiløper, men noen ganger viser han lite respekt, som i dag, sa Angerer.

Hellner innrømmet samtid at han ikke hadde noe å stille opp med da Northug satte inn rykket.

- Jeg hadde ikke like mye "krem" i dag, så da hadde jeg ingen sjanse. Jeg ga ikke opp, men kunne ikke gjøre så mye, sa Hellner videre.

Les også: - En ulv i løypa, men en GRIS ved målgang

Taktisk

Etter at Northug gikk Norge opp i teten igjen hadde han flere taktiske manøvre mot sine konkurrenter. Noen ganger lå han sist i gruppen, mens andre ganger gikk han opp i front.

Nett-TV: Northugs taktiske triumf

Video Northugs taktiske triumf

Nett-TV: Gullguttene fikk møte Kongen

Video Gullgutta fikk møte kongen

- Tung dag

Eldar Rønning

Eldar Rønning førte Norge tilbake i tet

Foto: NRK
Sverige - Russland

Sverige og Russland drar fra på 1. etappe

Veksling

Marcus Hellner og Petter Northug vekler samtidig.

Martin Johnsrud Sundby startet bra på 1. etappe, men da Sverige og Russland rykket fra på de siste kilometerne klart han ikke å henge på. Stiv som en stokk vekslet han drøyt 20 sekunder bak tetduoen.

- I dag er jeg glad går på lag med de andre guttene. Jeg hadde en tung dag og kjente at jeg ikke hadde noe å stille opp med etter fire kilometer, sa en sliten Martin Johnsrud Sundby til NRK.


- Kanonetappe

Eldar Rønning startet oppehentingen og tok sekunder fra første stavtak. Etter fem kilometer hadde han tatt igjen forspranget. Etter det gikk han raskt opp i tet og vekslet med Tord Asle Gjerdalen like bak Sverige som ledet. Russland tapte mye på den siste kilometeren av 2. etappe.

- Jeg torde ikke å sprengåpne, men gikk jevnt. Jeg er veldig fornøyd med etappen min, sa Rønning.

Han fikk også ros av landslagssjefen etter superetappen.

- Jeg tror Eldar er bortimot den beste formen han noen gang har vært i. Han har vært i god form siden etter Tour de Ski. Jeg tror det var kjempelurt av Eldar å stå over Tour de Ski. Den gode formen har mye sammenheng med at han tok den tøffe prioriteringen og ble hjemme, sa sportssjef Åge Skinstad.

Samlet felt

Tord Asle Gjerdalen la seg bak Anders Sødergren, men duoen gikk for rolig og ble tatt igjen av forfølgergruppen med Russland i tet.

Finsk ledelse

Tord Asle Gjerdalen la seg bak Anders Sødergren, men duoen gikk for rolig og ble tatt igjen av forfølgergruppen med blant annet Italia og Finland. I den siste lange bakken stakk Italia og Finland fra, mens Gjerdalen ikke klarte å henge på. Ved veksling lå Norge 11,6 sekunder bak Finland som ledet.

Svenskehjelp

Marcus Hellner hjalp Petter Northug og dro med seg nordmannen opp til tetduoen. Dermed var det fem stykker i tetfeltet igjen. Spørsmålet var dermed hvem som skulle prøve å rykke fra. Petter Northug la seg bakerst i gruppen og ventet på at konkurrentene skulle gjøre det første trekket. Det skjedde ikke før de kom inn på stadion i Holmenkollen.

Siste nytt

 • Får svar fra helsedirektøren onsdag

  Idrettspresident Berit Kjøll har bedt om en straksavklaring fra helsedirektøren om stenging av forskjellige anlegg og aktiviteter. Onsdag får hun svar.

  – Vi gjør en vurdering av dette akkurat nå. Vi har vært i dialog med Berit Kjøll i dag, og så vil vi i løpet av morgendagen komme med en anbefaling når det gjelder idrett, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på spørsmål fra NRK under tirsdagens pressekonferanse.

  41pK-zrGQoU
  Foto: Lise Åserud / Lise Åserud
 • Ingen fotball for Haaland før mai

  Bundesligaklubbene godtok tirsdag anbefalingen om å utsette den tyske seriefotballen til 30. april som følge av koronaviruset. Det ble bestemt i et møte mellom klubbene i 1.- og 2. Bundesliga. Den tyske ligaen ble stanset 13. mars.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Leon Kuegeler / Reuters
 • Viking trekker permitteringer

  Onsdag starter Viking opp treningen igjen. Permitteringene er trukket tilbake. Etter to uker uten fellestreninger kan trener Bjarne Berntsen samle troppene igjen, melder Stavanger Aftenblad.

  – Dette er en veldig god løsning for alle. For en arbeidsgiver er det veldig positivt å kunne trekke tilbake varslede permitteringer. Så får vi gjøre det så godt vi kan når det gjelder treningene, sier Berntsen, som kan planlegge treningene, men ikke selv være aktiv på feltet etter de siste retningslinjene som er kommet fra Norsk Toppfotball. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2019: Viking - Rosenborg
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal