Hopp til innhold

– Mange studenter er ensomme

Leder for studentorganisasjonen i Agder mener det er viktig at universitetene ikke bare tenker på å rangeres høyt karaktermessig. Studentenes trivsel og helse må settes høyt.

Jenter og teknologi-dag på UiA

Særlig ved studiestart er det mange studenter som føler seg ensomme og synes det er vanskelig å skulle fikse både økonomi og studieteknikk på egenhånd, mener lederen for studentorganisasjonen i Agder.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Hver femte student sier de har alvorlige psykiske plager. Flere enn en av åtte mestrer ikke studiehverdagen, viser en ny undersøkelse.

Forekomsten av symptomer på psykiske problemer er dobbelt så høy blant studenter som i normalbefolkningen i samme aldersgruppe, og dobbelt så høy blant kvinner som blant menn.

Tallene er hentet fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHOT), der 13.663 studenter fra ti norske studentsamskipnader har svart.

Ruben Haugland

Leder for studentorganisasjonen i Agder, Ruben Haugland.

Foto: Lars Martin Bogen

Leder for studentorganisasjonen i Agder, Ruben Haugland, er ikke overrasket over tallene.

– Dette er kritisk og svært negativt, men det er ikke overraskende at disse tallene kommer. Vi har lenge vært klar over at det ikke er lett å være student, sier Haugland.

Rosemaling

– Man har en tendens til å rosemale det å være student. Man får høre at det er den beste tiden i livet og at man får minner for livet. Det er riktig at det er en god tid, men samtidig er det hardt og tøft, og mange har det ensomt, sier Haugland.

Han har selv kjent på ensomheten ved studiestart, og tror mange flere enn de som innrømmer det har kjent seg ensom i løpet av studietiden.

– Alle sier at det blir så kjekt og at man får så mange venner, og så lurer man på hva man har gjort galt, fordi det ikke er sånn. Jeg tror det er forventningene som stilles fra de utenfra som gjør at man må prestere mer enn det som er realistisk når man er student.

Flere sliter enn før

Årets undersøkelse viser at situasjonen har forverret seg siden forrige undersøkelse i 2010.

Spesielt urovekkende er utviklingen blant de kvinnelig studentene. Rundt en firedel – 24 prosent – av dem rapporterer om alvorlige psykiske symptomplager, mot 12 prosent av mannlige studenter.

Haugland vet ikke hvorfor det er flere som oppgir at de sliter nå enn før, men synes ikke det er så viktig. Han mener det må gjøres noe for alle de som sliter nå.

Må fikse alt selv

Undersøkelsen viser at studentenes utfordringer er sterkt knyttet til studiesituasjonen. Haugland tror problemene mange studenter opplever er sammensatte, men at mange synes det er vanskelig å plutselig ha alt ansvar selv.

– Du skal klare deg selv, du skal skaffe nok penger og betale regningene selv. Helt opp til og med videregående skole blir du fortalt hva du skal gjøre og hva du skal lese, nå skal du ta ansvar for hvor mye man skal lese, hva man skal pugge og hvor mye man skal lete rundt utenfor pensum.

I tillegg mener studentlederen at sosiale medier, som Facebook, der man kan lese om andre som får A og synes livet er fantastisk, kan gjøre det verre for dem som opplever at de ikke takler hverdagen like bra.

– Det virker som om alle andre klarer seg veldig bra og det føles enda verre når man selv sitter og ikke har det så bra.

– Må forstå at helse er viktig

Studentsamskipnaden i Agder tilbyr studentene både allmennsykepleier og psykiatrisk sykepleier, i tillegg til en studentprest som man kan prate med.

Samskipnaden har også fokus på lavterskeltilbud, som å samles og ta en topptur sammen. Men Haugland skulle gjerne sett at Studentsamskipnaden fikk flere penger.

– SIA har avtale med en psykolog som er på campus en gang i uka. I Oslo har man egen psykolog og egen lege, men det er det ikke penger til i Agder.

– Mange studentorganisasjoner i Norge har satt i gang kampanjer for å få en bedring, og vi må se på hva vi kan gjøre lokalt. Lavterskeltilbud er viktig. Og vi må si til UiA at det viktigste for et universitet ikke alltid er å rangeres høyt på karakterer. Det er viktig å fokusere på helheten og helse er viktig.

Fremdeles tabu

Leder i Norsk studentorganisasjon, Anders Kvernmo Langset, er ikke i tvil om at forebyggende tiltak er nøkkelen til å endre den negative utviklingen.

– Mye kan gjøres ved studiestart med tanke på hvordan studentene blir mottatt på studiestedet. Det er også viktig å ha god beredskap for studenter som sliter.

Lønning ønsker at flere bidrar med sine tanker og innspill rundt hvorfor så mange sliter og hva som kan gjøres med det.

– Psykiske problemer er tabubelagt, men det bidrar i positiv retning når kjente personer som Lene Marlin står fram med sin historie.

Studien anslår at mellom 4 og 6 prosent av studentene med alvorlige og mange psykiske symptomplager, ikke har søkt om hjelp.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,17 kr
Dyrest kl. 08 2,04 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %