Fotballspillere - Organisert aktivitet har også sine negative side, ifølge overlege ved Sørlandet sykehus (arkivbilde) - Foto: Berit Keilen / Scanpix

Organisert aktivitet har også sine negative side, ifølge overlege ved Sørlandet sykehus (arkivbilde)

Foto: Berit Keilen / Scanpix

- For lite naturlig aktivitet

Barnefamilienes skytteltrafikk mellom organiserte idrettstilbud kan ha uheldige sider. Det mener overlege Vegard Nilsen ved Sørlandet sykehus.

Vegard Nilsen - Vegard Nilsen er bekymret over de helsemessige konsekvensene av mangel på mosjon. - Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Vegard Nilsen er bekymret over de helsemessige konsekvensene av mangel på mosjon.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– I mange familier er det en stram timeplan og så mye er organisert at det ikke lenger er rom for at ungene finner på ting selv. Så blir de kanskje kjørt til en aktivitet og kjørt hjem – og når de kommer opp i den alderen at de slutter med denne organiserte aktiviteten så skal de fortsatt kjøres til det livet bringer. Og det bringer mye sittende aktivitet. Det er ikke naturlig aktivitet igjen i livet.

Det sier overlege Vegard Nilsen ved Enhet for fysikalsk medisin og forebygging ved Sørlandet sykehus.

Ved 9-års alderen er de aller fleste norske barn i fysisk aktivitet minst én time hver dag, men utover i tenårene begynner ting å gå i stå. Undersøkelser viser at halvparten av norske 15-åringer er for lite fysisk aktive.

– Lista legges for lavt

Nilsen er ikke motstander av idrettstilbud, men stiller spørsmål ved hva slags vaner som skapes med bilskyss og organiseringsiver.

– Som barn og ungdom driver de fleste med organisert trening. Dette slutter de med som voksne. Så hva fortsetter de med hvis de har lært å bli kjørt og den organiserte aktiviteten er slutt, spør han.

Kampen står om fedme og framtidens livsstilssykdommer. I går etterlyste Nasjonalt råd for fysisk aktivitet en handlingsplan for aktivitet – og vil ha gym på skolen hver dag.

Ekspertene legger lista lavt, den er nesten lagt på gulvet, ifølge Nilsen.

– Det som er lagt som kriteriumer at barn og unge skal være aktive minst en time per dag tilsvarende en times rask gange. For voksne er kravet en halvtime per dag. I mine øyne er det et snilt krav, sier han.

Uenig med overlegen

Organisert idrett er ikke problemet. Det mener Nils Andre Gundersen, rådgiver for idrett og folkehelse i Aust-Agder fylkeskommune.

– Mange unge har glede av å prøve seg i idrett og i mange forskjellige idrettsgrener for å se om det er noe som passer for dem. På den måten kan de finne ut hvilken idrett som passer og at fysisk aktivitet er viktig, sier Gundersen.

– Blir syke av passivitet

Jo eldre vi blir jo mindre aktive er vi. Bare én av fem voksne klarer å innfri folkehelsas anbefaling om fysisk aktivitet.

Video Mangel på mosjon - Foto: Nyhetsspiller /

VIDEO: Trening i helsestudio er ikke nok, mener overlege Vegard Nilsen

Vi går fem kilometer mindre hver dag i dag sammenliknet med på 70-tallet. Kroppen er ikke lenger et naturlig transportmiddel, ifølge Nilsen

– Gjennomsnittsnordmannen sitter helt stille 9 timer per dag i våken tilstand. Det blir vi syke av. Kroppen er ikke skudd sammen for å sitte stille. Den er skrudd sammen for å bli brukt.

Video og TV-reportasjer

Nettgründerne Mariann Vik og Elisabeth Vik Løvland har besøkt filmmiljøet i Los Angeles flere ganger. Nå lanserer de nettsiden 2minutter.com, hvor de presenterer videoer og bildereportasjer med kjente modeller, skuespillere og artister. 
den første fotoshooten 
For jente er det en gammel drøm som nå settes ut i livet. Od de har kjent hverandre lenge
kusiner
Jentene fra Kristiansand 
direkte til havna
Ideen med 2minutter.com er å vise artister med visuelt uttrykk med bilder og korte videoer, gjerne på 2 minutter. De håper at interesserte fra hele verden vil besøke siden for å bli kjent med nye talenter og kjendiser
synk det er ikke bare kjendiser
På institutt for mediefag ved universitetet i Agder tror de jentene kan lykkes
Det er langt fra fotoshoot i Los Angeles til Kristiansand, men Mariann og Elisabeth tror på det de gjør 
slutt -
En storbrann i sentrum av en av sørlandsbyene er et skrekk-scenario. Kristiansand kommune ønsker nå infrarød kameraovervåkning av Posebyen.
Start tok imot Sogndal i Kristiansand søndag. Det ble 90 målrike minutter.