Hopp til innhold

Vil ha slike filmer til Norge

Filmprodusenter fra hele verden fraktes rundt på Haugalandet for å se hvilke muligheter som finnes for å lage storfilm. Men pengene er som oftest grunn til å takke nei til norsk natur og særpreg.

The Hobbit: An Unexpected Journey

Hobbiten ble spilt inn på New Zealand, men hadde norsk filmindustri fått ønsket sitt oppfylt kunne den type filmer like godt blitt spilt inn i norsk natur.

Foto: WARNER BROS

Truls Kontny utenfor Rica Maritim i Haugesund

Truls Kontny vil vise utenlandske filmprodusenter hva Norge har å by på.

Foto: Thomas Halleland

Filmfolket er samlet i Haugesund denne uka, og da gjelder det å smi mens jernet er varmt. For femte gang arrangeres rundtur i distriktet med buss, båt og helikopter for å vise filmprodusentene hvor flott det kan være å spille inn film på norsk jord.

– Okay, could you please follow us, roper Truls Kotny som er leder for Film Commission Norway.

Han viser veien opp til bussen for de 20 filmprodusentene som står og tripper utenfor hotellet på kaia i Haugesund.

Vil spille inn film i Norge

– Vi skal ut å vise de hva vi har her på Haugalandet. Det som er interessant for de er å se hvor god infrastruktur og korte avstander det er mellom nesten uberørt natur og by.

De kommer fra sju ulike land, og de har en ting felles; de vil gjerne se på muligheten for å spille inn film i Norge.

Video Thor (Foto: United International Pictures)

Filmen Thor 2 lånte Lofoten som kulisse da den ble spilt inn i 2013. Flere slike produksjoner, og gjerne over lengre tid er ønsket fra flere i norsk filmbransje.

Foto: Photo Credit: Zade Rosenthal / Zade Rosenthal

Men selv om det er mange gode grunner for at produsenter skal velge å spille inn film i Norge, er det ett argument som ofte setter en stopper. Norge har ingen form for skatteletter eller støtteordninger for utenlandske produsenter som vil lage film i Norge. Det gjør at mange velger andre land å lage film i, sier Mikael Svensson, visepresident i Skandinavian Location.

– Det er stor interesse for å komme til Skandinavia, og Skandinavia er hett. Men det er vanskelig å få de til å komme fordi det er ingen skattelettelser eller incentivordninger, derfor foretrekker de andre land som for eksempel gir 25 prosent tilbake, sier han.

– 70 prosent legges igjen lokalt

Gunnar Løvvik er sjef for Filmfestivalen i Haugesund

Gunnar Løvvik tror på store ringvirkninger hvis store amerikanske filmproduksjoner blir lagt til Norge.

Foto: Thomas Halleland

Turen går mot Kårstø, videre i helikopter over Skudeneshavn og mot Avaldsnes. Senere får filmfolket båttur langs kysten, og tilbake mot sentrum. Nå håper filmfolket i Norge, og Rogaland at de gjør alvor av planene om å filme i her.

– Skulle man fått en amerikansk filmproduksjon til Norge og Rogaland, for eksempel en filmproduksjon på 100 millioner dollar, så kan man regne at omkring 70 prosent legges igjen lokalt, både til reiseliv og filmmiljøet. Det kan bety mye for Filmkraft Rogaland, og det blir flere oppdrag, sier Gunnar Løvvik som er daglig leder for Filmfestivalen i Haugesund.

Nå krysses det fingre for utredningen som er satt i gang av Kulturdepartementet, og filmmeldingen som kommer neste år.

Allerede har flere produksjoner varslet at de velger vekk Norge på grunn av høye kostnader, og mangel på gode støtteordninger. Norsk natur er ikke alltid nok …