Hopp til innhold

Vil ha prispress med naboland på dyr medisin

For å forhandle fram bedre priser på dyre kreftmedisiner, foreslår Kristelig Folkeparti at Norge samarbeider tettere med sine naboland.

Monika Tjåland og Ole Anton Liverud

Ekteparet Monika Tjåland og Ole Anton Liverud har selv lagt ut for den kostbare kreftmedisinen Opdivo.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det kan være gunstig å gå til innkjøp av dyre kreftmedisiner sammen med andre land. På denne måten har vi bedre muligheter til å presse pris, sier stortingspolitiker Olaug Bollestad i KrF.

Det har de siste ukene vært debattert om det bør åpnes opp for dyre kreftmedisiner på norske sykehus.

Olaug Bollestad

– I påvente av prisdiskusjonen kan muligheten med et fond være en ide , sier helsepolitisk talskvinne i KrF, Olaug Bollestad.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Kreftsyke Monika Tjåland fra Jæren får ikke medisinen som kan forlenge livet hennes, til tross for at medisinen er lovlig i landet. Dermed betaler firebarnsfamilien selv. En kostnad som etter hvert vil komme opp i 1,8 millioner kroner.

– Det er en god idé å tenke utover landegrensene for å presse fram mer gunstige priser på kreftmedisinene, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

En diskusjon om pris

De dyre kreftmedikamentene kan samlet sett koste helseforetakene flere milliarder kroner.

Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) krever bedre forhandlinger om pris.

Foto: NRK

– Norge kan ikke være et utenforland som bare betaler så store summer uten å kreve forhandlinger om pris. Jeg har derfor gitt klarsignal for at vi også i Norge, som de andre landene i Europa, kan inngå avtaler med i industrien om reduserte priser, skriver Bent Høie i en kronikk i Ytring denne uka.

Til svar inviterer Legemiddelindustrien helseministeren til å samarbeide om løsninger, slik at nye legemidler kan tas i bruk.

Vil finansiere dyre medisiner gjennom fond

Kreftforeningen mener at selv om dyre kreftmedisiner blir godkjent for bruk på offentlige sykehus, betyr det ikke at alle skal ha rett på dem.

– Det må være en medisinsk vurdering rundt hvem som skal få medisinene. For noen pasienter er kanskje ikke medikamentet hensiktsmessig, sier Opdalshei.

Ole Alexander Opdalshei

– Det er en god idé å tenke utover landegrensene for å presse fram mer gunstige priser på kreftmedisinene, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Kreftforeningen har lansert forslaget om et eget fond for slike medisiner som er lovlige, men ikke tatt i bruk.

– Det er viktig å ta slike kreftmedisiner i bruk, også for å se hvilke pasientgrupper som har god effekt av dem og ikke, sier han.

– I påvente av prisdiskusjonen kan muligheten med et fond være en ide, sier Bollestad.

Men helseministeren er ikke enig.

– Det høres forlokkende ut, men er neppe en så enkel løsning som man kan forledes til å tenke. Et fond tilfører ikke nye ressurser, og det er problematisk å tilgodese en pasientgruppe alene, sier han i kronikken.

– Er fond umulig, bør det vurderes om pasienter som kjøper medisinen skal få redusert prisen, med beløpet en standardbehandling på sykehus koster, sier Bollestad.

Mener forumet henger etter i timen

I 2014 etablerte regjeringen «Beslutningsforum for nye metoder», som bestemmer hvilke legemidler som skal tas i bruk på norske sykehus.

Bollestad mener forumet ikke fungerer etter intensjonen.

– Forumet skulle ligge et hestehode foran fagmiljøet, og godkjenne medisiner som internasjonalt var i bruk. Nå er det fagfolk med direkte pasientbehandling som i mange tilfeller ligger foran forumet, sier KrF-politikeren.

Flere nyheter fra Rogaland