Hopp til innhold

Norsk politi skjøt tre ganger, svenskene 30

Norsk politi avfyrte tre skudd i fjor – to av dem skadet mennesker. I Sverige skjøt politiet minst 30 ganger og drepte fire.

Svensk politi

Bevæpnet svensk politi i Malmö i september 2011. En mann fikk skader i et ben og ble brakt til sykehus etter at svensk politi løste skudd under en hendelse i bydelen Rosengård.

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / NTB scanpix

Samtidig som regjeringen vil åpne opp for generell bevæpning av politiet, viser ferske tall fra Politidirektoratet at norsk politi skyter desidert minst i Skandinavia (se fakta). Tre ganger avfyrte norsk politi sine våpen i fjor – det samme som året før.

To av de tre skuddene traff og skadet mennesker. Det tredje var et varselskudd.

I Sverige, som i motsetning til Norge har generell bevæpning, skjøt politiet langt oftere: 13 skudd ble avfyrt på mennesker, mens 17 var varselskudd. Den danske statistikken skiller ikke mellom hva politiet skyter på. Derfor kan flere av de 58 skuddene være skudd på dyr, bildekk eller lignende. Også i Danmark er politiet bevæpnet.

Svensk politi dreper flest

Når det gjelder skudd som dreper, skiller Sverige seg ut: der ble fire personer drept av politiet i fjor, noe som er det høyeste tallet siden svenskene begynte med statistikk på dette i 1996. I Danmark ble én drept i fjor. Norsk politi har ikke drept noen siden 2006.

Videre har svensk politi drept tre personer hittil i år, mens dansk politi har skutt og drept én person i 2014.

Svensk professor advarer

Johannes Knutsson

Johannes Knutsson, professor ved Politihøyskolen

Foto: Politihøyskolen / Presse

Professor ved Politihøgskolen, Johannes Knutsson, mener de høye tallene i Sverige skyldes generell bevæpning, og advarer sterkt mot å følge i hans hjemland Sveriges fotspor. Generell bevæpning betyr flere skuddskader og drap, hevder han.

– Har man umiddelbar tilgang til skytevåpen, så vil det brukes oftere, noe som igjen betyr at flere vil bli skutt – ofte ved uhell, sier han.

Knutsson minner om at det norske politiet kan bevæpne seg i de tilfellene hvor de på forhånd vet at de trenger våpen, ved å få tillatelse.

– Det er bare i de uventete situasjonene det blir forskjell, og ser man nærmere på skuddsituasjonene i Sverige, så kan man oppsummert si at politiet ofte skyter i en form for panikk, sier han.

– Flere kriminelle bevæpner seg

Ulf Leirstein, Frp

Ulf Leirstein (Frp) sitter i justiskomiteen på Stortinget.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Regjeringen foreslår at det skal være opp til hvert enkelt politidistrikt om de vil bevæpne seg. Frps justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein, mener de ferske tallene fra Politidirektoratet ikke endrer på noen ting i den sammenhengen.

– Dessverre så ser vi en kraftig økning av tunge kriminelle miljøer som bevæpner seg. Dette mener vi at politiet må stå bedre rustet til å håndtere – ikke minst i en terrorsituasjon, sier han.

Skyter minst og mest

Norge er imidlertid ikke det landet hvor politiet skyter minst. I England og Wales – hvor de aller fleste politifolk er ubevæpnet – skjøt politiet tre ganger i fjor (sett bort fra avliving av dyr), men drepte ingen. Dette i to land som det til sammen bor drøye 56 millioner mennesker.

I den helt andre enden av skalaen har vi USA. Tall fra det føderale politiet FBI, som er presentert av magasinet The Economist, viser at det i 2012 ble drept 410 personer av politiet – 409 av dem med skytevåpen. Men dette er tilfeller som politiet har stemplet «berettiget». Knutsson tror derfor at det finnes betydelige mørketall.