Hopp til innhold

Sterk medvind for energiparken på Jæren

Vindmøllene på Høg-Jæren har aldri produsert mer strøm enn denne vinteren.

Vindmøllene på Høg-Jæren har aldri produsert mer strøm enn denne vinteren.

Se video: Det er gode tider for Høg-Jæren Energipark. De har aldri produsert mer strøm enn i nå.

– Vindmøllene produserer maksimalt, og det har de gjort i lang tid, sier Rune Hersvik, styreleder i Norsk Vind Energi, til NRK.

Vindmøllene på Jæren har aldri produsert mer strøm enn denne vinteren. Mye vind de tre siste månedene gjør at produksjonen ligger 40 prosent over prognosene.

– Vi tar energi ut av løse lufta faktisk. Det ser vi at er både lønnsomt og fornuftig, sier Hersvik.

Afrika er i vinden

Nå tjener Høg-Jæren Energipark så godt at de lar millioninntektene fra Høg-Jæren trekker sørover til andre vindfulle områder.

– Vi har et prosjekt i Øst-Afrika som vi utvikler med kompetanse fra vindmøllene på Jæren, sier Hersvik.

Energiparken var heldige som fikk en halv milliard i statlig støtte da de bygde, for slik er det ikke lenger. Energiselskapet Lyse, som også har planer på Høg-Jæren, ser at det ikke er lønnsomt å bygge nå.

– Den største utfordringen vi har er rammebetingelsene. Det er forskjellige vilkår i Norge og Sverige, men vi har tro på at norske myndigheter vil endre på dette, sier Bjørn Honningsvåg, administrerende direktør i Lyse produksjon.

Fylkesutvalget sa nei til flere vindmøller

På tross av suksess er det ikke alltid like lett å få alle med på tanken om å videreutvikle vindmøllenæringen.

Elin Schanche i Høyre fikk med seg fylkesutvalget til å stanse videre utvikling av vindmøller i Rogaland under et møte i november.

– Jeg tror det er viktig å tenke langsiktig i forhold til arealplanlegging. Det var grunnen til at vi ikke ønsket å gi flere konsesjoner i Rogaland, sier Schanche.

Prinsipielt er hun for vindkraft, men det er viktig at konsesjonene og arealplanleggingen blir gjort på riktig måte.

– I sist fylkesutvalg gjorde vi et enstemmig vedtak om at vi ønsker å få en dialog med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om deres praksis, for å se om vi kan bli enige om en felles måte å gjøre dette på, sier Schanche.

Energi som er i vinden

Meteorolog Siri Kalvig tar doktorgraden på vindmøller. Hun har stor tro på å satse på vindkraft i årene framover.

– Det nytter ikke å sitte på gjerdet, for da løper resten av verden forbi oss når det kommer til denne type energi. Vi kan ikke bare tenke på hva som lønner seg nå, men vi må tenke langsiktig, sier Kalvig.

Ole-Erik Vestøl Endrerud på Universitet i Stavanger har jobbet mye med økonomien i vindmølleprosjekter.

– Det spennende er at vi har en energipark på Høg-Jæren som kan vise at det er et stort potensial i vindkraft, sier Endrerud.