Hopp til innhold

Dette kan være slutten på lakselus og rømming

Et lukket oppdrettsanlegg ble nylig sjøsatt i Skånevik. Miljøvernsjefen er begeistret, og Norges Miljøvernforbund jubler.

Et nytt oppdrettsanlegg kan hindre rømming og lakselus. Det mener haugesundsfirmaet som nylig sjøsatte et lukket anlegg i sjøen utenfor Skånevik i Sunnhordland.

VIDEO: Anlegget sjøsettes utenfor Skånevik i Sunnhordland. Foto: Arne Gunnar Olsen

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Dette er måten å gjøre det på. Dette er så definitivt måten å gjøre det på, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Han og andre i miljøbevegelsen har lenge etterspurt det Atle Presthaug og haugesundsfirmaet Aquafarm Equipment nylig sjøsatte utenfor Skånevik i Sunnhordland: Et lukket oppdrettsanlegg.

Det er 40 meter i diameter, 20 meter dypt og 170 tonn tungt. Å heise det ned i sjøen tok fire timer.

Produserer mengder avfall

– Hvis vi får bort lus, får dødeligheten ned og får avfallet bort, har vi kommet langt, sier Presthaug.

Matrester og ekskrementer fra de mange oppdrettsanleggene, lakselus og laks på rømmen har lenge vært problemer for norsk oppdrettsnæring.

Flere har ment at oppdrettsanlegg på land er løsningen, men dette er svært ressurskrevende. Anlegget i Skånevik får vann fra sjøen vegg i vegg via pumper. Det har i tillegg tette vegger, slik rømming blir umulig.

– Vet ikke hva fjordene takler i fremtiden

Assisterende miljøvernsjef hos fylkesmannen i Rogaland, Marit Sundsvik Bendixen, mener det ser lovende ut.

– Oppdrettsnæringen står for den største tilførselen av næringssalter langs kysten. Slike anlegg kan redusere utslippene slik at påvirkningen blir mindre, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lukket oppdrettsanlegg i Skånevik
Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK
Atle Presthaug

Atle Presthaug.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Per i dag klarer fjordene våre å takle det som kommer, men vi vet ikke hvordan fremtidige klimaendringer kan påvirke dette. Får vi slike anlegg, ligger vi kanskje litt i forkant, tror Bendixen.

Mener det må bli et krav

Bendixen har sett TV-reportasjen fra anlegget i Skånevik, og mener anlegget ser veldig bra ut. Og om ikke de lukkede anleggene kan erstatte alle andre i morgen, kan det skje over tid, tror hun.

– All næring har hatt en teknologisk utvikling. I fremtiden kommer alt til å endre seg. Det spørs bare hvor fort det går, sier hun.

Kurt Oddekalv mener oppdrettsnæringen nå må pålegges å ta lukkede anlegg i bruk.

– Det er ikke noe problem. Det koster litt mer, men det koster ikke mer energi. Flytende anlegg er fremtiden for norsk fiskeoppdrett. Det er helt udiskutabel, sier Oddekalv.