Hopp til innhold

− Norge må bli verdensener på bærekraft

Dersom Norge skal forbli verdensener innen lakseoppdrett – må de også bli verdens beste på bærekraft, er Troms SVs førstekandidat Torgeir Knag Fylkesnes klare beskjed.

Lukket oppdrettsanlegg

Lukkede anlegg er en spennende del av fremtiden til oppdrettsnæringen mener Troms SVs første kandidat til Stortingsvalget. Bildet er en grafisk illustrasjon av et lukket anlegg av glasfiber (GRP).

Foto: Marine Harvest Norway AS

− Det er spesielt to ting som må til for at Norge fortsetter å være nummer én i verden. Det ene er ny teknologi. Det andre er mangfold av løsninger som er tilpasset forholdene, mener Fylkesnes.

Oppdrettsnæringen har fortsatt store problemer med rømming og lus. Sv-kandidaten mener lukkede anlegg er en del av løsningen på problematikken.

– Lukkede anlegg spennende

− I sårbare områder er lukkede anlegg spennende, fortsetter Fylkesnes.
Bruk av lukket teknologi for å øke overlevelsen av fisk er også interessant, mener han. Blant annet er det flere lovende resultater med såkalt «utvidet smolt». I disse løsningene holdes fisken lenger i lukkede anlegg før de settes ut i havet.

Torgeir Knag Fylkesnes

Troms SVs kandidat til Stortinget, Torgeir Knag Fylkesnes, etterlyser en mer offensiv oppdrettsnæring.

Foto: Carsten Aniksdal


Dette gjør dem mer robuste.

I dag er smolten rundt 200-300 gram når den settes ut i merdene i havet. Det viser seg at opptil én av fem av disse dør før de slaktes. Hvis de er større, for eksempel et kilo, reduseres dødeligheten betraktelig.

− De eventuelle ekstra kostnadene man har ved å anvende lukkede anlegg vil tjenes inn ved at det er færre laks som dør under sin tid i merdene. Altså mindre svinn, grunner Fylkesnes.

  • Hvordan mener du fremtiden til oppdretten bør se ut? Diskutér nederst i saken.

Finnes miljøvennlige metoder

Stortingskandidaten forteller at det er flere andre metoder man kan bruke for å gjøre oppdrettsnæringen mer miljøvennlig. En av disse er nedsenkbare anlegg, der man senker anlegget til under vannlaget lusen oppholder seg.

Oppdrettslaks

Oppdrettslaksen er nå i notmerder. Ny teknologi kan sørge for mange forskjellige typer anlegg i fremtiden.

Foto: Marøy, Terje / SCANPIX

Lakselusen holder seg nemlig i det øvre sjiktet av vannmassene på 10-12 meters dyp.

Fylkesnes nevner også andre anlegg, som kan være lovende. For eksempel røranlegg, som vil føre til at laksen føler seg mer som i elv.

− Denne typen anlegg kan øke trivselen til laksen, man ser færre skader på dem, ved at de ikke angriper hverandre, forteller Fylkesnes.

– Næringen må bli mer offensiv

Målet må være å stoppe rømming og lusspredning. Måten å gjøre det på er å sette høyere krav til oppdrettsnæringen så de bruker penger til å forskning og utvikling av teknologi.

Fylkesnes legger vekt på at det er viktig å være teknologi nøytral, slik at ulik oppdrettsteknologi tilpasses de ulike områdene.

− Jeg etterlyser en mer offensiv oppdrettsnæring, som bruker langt mer midler selv til forskning og utvikling.

Han spår en stor fremtid for oppdrettsnæringen om de klarer å fornye seg. Til sammenligning med øvrig oppdrett, som for eksempel i landbruket, så er lakseoppdrett en av de minst miljøskadelige.

Ingen «quick-fix»

Are Kvistad

Are Kvistad i FHL mener at lukkede anlegg ikke vil løse alle problemene.

Foto: FHL, pressefoto

Samtidig er det ikke slik at lukkede løsninger er en «quick-fix» på næringens hovedutfordringer knyttet til lus og rømming, mener komminikasjonsdirektør Are Kvistad ved Fiskeri og havbruksnæringens landsforening (FHL).

«Anleggene er ikke havarisikre, og denne type anlegg reiser også høye krav til driftssikkerhet for å unngå stans i tilførselen av friskt vann og oksygen. Teknologien ennå ikke utprøvd nok og heller ikke kommersielt tilgjengelig.», skriver Kvistad i en epost til NRK.

FHL fortsetter med å skrive at lukkede anlegg i sjø kan være interessant i deler av produksjonen.

«F.eks. i enkelte geografiske områder og/eller i lengre deler av produksjonssyklysen enn i dag (yngel og smolt produseres jo i lukkede anlegg på land). Men først må altså storskala teknologi være tilgjengelig.»

Kvistad bekrefter at oppdretterne har en nullvisjon når det gjelder rømming oppdrettsfisk.



Artikkelen fortsetter under bildet:

Oppdrettslaks

Oppdrettsanleggene er ikke bare vokseplass for oppdrettslaks, men lusen trives også meget godt der. Kanskje disse hopper for å bli kvitt lus?

Foto: Lunde, Bjørn Erik Rygg / VG

Ledende i utviklingen

I dag er flere bedrifter i samsvar med forskning i gang med å utvikle nye metoder for oppdrettsnæringen.

Én av Norges ledende innen utviklingen av flytende lukkede anlegg er Marine Harvest.

De skal denne måneden legge ut en testmerd, som over én fem års periode skal finne svar på problemene med lukkede anlegg. Med andre ord er de inne i en FoU-fase, som er én forsøk- og utforskningsfase.

Illutrasjon av lukket anlegg

En grafisk illustrering ved Marine Harvest av hvordan et glasfiber (GRP) lukket anlegg kan se ut.

Foto: Marine Harvest Norway AS

I tillegg forteller prosjektsjef i Marine Harvest, Ørjan Tveiten, at selskapet er med i flere prosjekter. Prosjektene skal finne ut om det er miljømessig, økonomisk og biologisk forsvarlig å produsere fisk utover 100 gram lukket, i første omgang inntil 1000 gram.

Jeg etterlyser en mer offensiv oppdrettsnæring, som bruker langt mer midler selv til forskning og utvikling.

Torgeir Knag Fylkesnes

Ingen planer om kommersialisering

Selskapet har ingen konkrete planer om å kommersialisere lukkede anlegg.

− Vi har ingen planer om å kommersialisere lukkede anlegg per i dag. Foreløpig må det uttestes, siden man ikke vet hvor godt disse kommer til å fungere, forteller Tveiten.

Marine Harvest Group står for en fjerdedel av den globale produksjonen av atlantisk laks.

Anlegget som Marine Harvest skal teste ut er et såkalt flytende lukket anlegg som er laget av glasfiber (GRP). Den tette merden det dreier seg om er utviklet av Aquafarm Equipment AS, som er konseptutvikler og prosjekt- og byggeleder. Prosjektet er et IFU prosjekt med Marine Harvest og Innovasjon Norge.

Prøver ut anlegg for å øke størrelsen på fisken

Et annet selskap som utvikler flytende anlegg er Botngaard. De produserer presenninger som på sikt skal kunne men forlenge tiden ved settefiskanleggene ved hjelp av lukkede merder i sjø.

− Dermed vil det være mulig å halvere tiden laksen trenger å være i åpne anlegg, forklarer utviklingssjef Knut Botngaard.

Botngaard utvikler lukket oppdrettsanlegg

Botngaard AS uvikler lukkede anlegg med presenning som utgangspunkt.

Foto: Botngaard AS

Disse anleggene kan derimot ikke erstatte produksjonen av matfisk.

− Nei det er ikke et alternativ for matproduksjon, kun sørge for større settefisk, forteller Botngaard.

Tåler ikke bølger over én meter

Grunnen til det er at disse presenningene ikke vil tåle mer enn bølger på halv til én meter. Dukene har blitt modelltestet i ved U.S. Naval Academy, og ved Marintek i Trondheim.

Der de tester både innvirkning av bølger og strømstyrke. Botngaard tror ikke det vil være mulig å få all produksjon over i lukkede anlegg. I tillegg setter han spørsmål ved om det er ønskelig.

− Om man utvikler teknologi som gjør at all matproduksjon kan gjøres i lukkede anlegg, så vil Norge kunne miste fortrinnene man har i dag. I den forstand at vi har en lang kyst med kaldt vann som er ideell for produksjon av oppdrettsfisk.

Han legger til at siden de lukkede anleggene ikke tåler så høye bølger så vil de ta opp andre arealer enn dagens oppdrettsanlegg gjør.

De eventuelle ekstra kostnadene man har ved å anvende lukkede anlegg vil tjenes inn ved at det er færre laks som dør under sin tid i merdene.

Torgeir Knag Fylkesnes

Største trussel mot villaksen

Norge er verdens største produsent av oppdrettslaks. Oppdrettslaksen er en av de største trusselene mot den atlantiske villaksen. Anleggene er yngleplass for lakselus, og hvert år har det rømt hundretusener av oppdrettslaks ut i de norske fjordene.

Villlaks i Snillfjord spist opp av lakselus

Lakselus er en stor trussel for villaksen. 10-20 lakselus er nok til å ta livet av én smolt som kommer fra oppvekstelva ut i fjorden. Bildet er av en laks med lusskader.

Foto: John Øystein Berg

Men ifjor skjedde en endring, da det ifølge Fiskeridirektoratet rømte 38.000 laks fra oppdrettsanleggene.

Én villaks per 1000 oppdrettslaks

Den atlantiske villaksen er sterkt truet, siden 70-tallet er bestanden redusert med over 70 prosent, det vil si at man i dag bare har i overkant av én fjerdedel av den tidligere bestanden.

Det var på starten av 70-tallet at oppdrettsnæringen begynte sin enorme vekst.

Laksemerder fra 1970 til 2010

Produksjonen av oppdrettslaks har eksplodert siden den startet på 70-tallet. Denne illustrasjonen fra Teknologirådets rapport: Fremtidens Lakseoppdrett, illustrerer hvor mye merdene har vokst siden den gang. Tallene på illustrasjonen viser omkrets og høyde angitt i meter.

Foto: Teknologirådet

Norsk institutt for naturvaltning (NINA) har beregnet at ca 500.000 villaks kom tilbake fra havet inn til norskekysten i 2011. Tilsammenligning er det til enhver tid ca. 500 millioner oppdrettslaks i merdene langs norskekysten, ifølge Fiskeridirektoratet.

Med andre ord 1000 ganger flere oppdrettslaks enn villaks.

Regjeringen setter krav til næringen

I 2011 ble det produsert 288 millioner smolt. Siden dødeligheten er så stor i merdene, kan man anta at over 50 millioner av disse døde. Lukkede anlegg kan være med på å redusere denne dødeligheten kraftig.

Regjeringen har, ved Fiskeridepartementet, i sin sjømatmelding satt stopp i utdeling av nye konsesjoner til oppdretten, de gamle løyvene kan byttes ut i såkalte «grønne konsesjoner».

Målet er å komme rømmingen og lusen til livs.

Lakserømmingsstatistikk

Fiskeridirektoratets statistikk over lakserømming. I 2006 rømte nesten én million laks. I statistikken er ikke rømmingen i Kåfjorden tatt med, der man regner med at 15.000 laks rømte forrige måned.

Foto: Fiskeridirektoratet

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.