Hopp til innhold

– Noen villakser ser ut som de er dumpet i gjørme

For tidende år på rad skal lakseentusiast Rinn Rolfsen ut og jakte på de sølvblanke fiskene. Men det er ett skår i gleden: Han frykter at problemet med lakselus er i ferd med å eskalere.

Rinn Rolfsen

VIDEO: Laksefisker Rinn Rolfsen er mer enn klar for å komme i gang med årets laksefiske.

Mange laksefiskere gjør seg klare til å kaste årets første sluke i vannet. Ved midnatt starter nemlig laksesesongen i de fleste elver her i landet. Rinn Rolfsen er en av dem som pakker utstyret, og gjør seg klar til en natt ved Årdalselva i Ryfylke.

– Jeg har ventet på denne dagen siden laksesesongen var over for ni måneder siden. Nå er vi en gjeng som skal dra ut og nyte naturen, sier han.

– Enorm økning de siste årene

Men jakten på villaksen er ikke som den var den gangen Rolfsen begynte å fiske for ti år siden.

– Vi sliter med lakselus, og det har blitt verre og verre de siste årene. Noen villakser jeg fanger ser ut som de er dumpet i gjørme fordi de er blitt helt brune, sier han.

I fjor la Havforskningsinstituttet frem en rapport, som viser at viste at lakselusproblemene forverret seg fra 2010 til 2011. Hvordan årets sesong blir, er ennå ikke klart, men Rolfsen har liten tro på at det blir bedre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rinn Rolfsen

Rinn Rolfsen klar for årets laksefiske. Han skal til Årdalselva i Ryfylke.

Foto: Natalie Ryttvad

– Det har vært en enorm økning de siste årene. Det har ikke kommet frem noen nye forebyggende tiltak, så jeg frykter at det ikke blir noe særlig bedre, sier han.

Lakselus

Slik kan villaks som er angrepet av lus se ut.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

– Vi tar problemet alvorlig

Mattilsynet overvåker nivået av lakselus ved oppdrettsanleggene her i landet. Den viser at det nå er omtrent samme nivå som i fjor i Rogaland. Likevel er det vanskelig å si hvordan lakselusen vil påvirke villaksen i årets sesong.

– Det er ikke den samme krisesituasjonen i Rogaland, som det er lenger nord i landet. Likevel er dette noe Mattilsynet jobber med alle steder, og tar alvorlig, sier regiondirektør for Mattilsynet i Rogaland og Agder, Hallgeir Herikstad.

Vil stenge oppdrettsanlegg

Nå jobber Mattilsynet i Rogaland med å ferdigstille forslag til en ny forskrift, som skal få ned lakselusbestanden.

Da vil de dele Ryfylke inn i to soner, én i nord og én i sør. Hvert år skal oppdrettsanleggene i den ene sonen stenge ned driften, og året etter skal den andre gjøre det samme.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Villlaks i Snillfjord spist opp av lakselus

Denne villaksen i Snillfjord er delvis oppspist av lakselus.

Foto: John Øystein Berg

– Dette går på en enkel teori. Lakselus er en parasitt, og den trenger derfor en vert for å overleve. Denne verten er laksen, og om all laks blir fjernet fra anleggene, vil også lakselusen dø ut, sier Dag Atle Tuft ved Mattilsynets regionkontor i Rogaland.

Tror flere landsdeler vil følge etter

Han legger til at også næringen er positive til en slik forskrift, fordi også de vil tjene på å få kontroll over lakselusen. Tuft tror også at også andre deler av landet kan komme til å prøve en slik ordning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rinn Rolfsen

Rinn Rolfsen under fjorårets laksefiske i Dirdalselva. Ifølge eget utsagt hadde han 9,5 kilo på kroken da bildet ble tatt.

Foto: Dag Bergslien

– Ryfylke er et stort område, og egner seg godt til et slikt forsøk. Dersom det fungerer, tror jeg også andre deler av landet kan dra nytte av våre erfaringer, sier Tuft.

Han tror forskriften er på plass fra og med høsten 2014.

Frykter villaksbestanden dør ut

Laksefisker Rolf Rolfsen er klar på at det trengs drastiske tiltak straks for å få kontroll over problemet.

– Dersom det ikke skjer noe, er det bare én utvei. Det er at det ikke blir noe mer villaks igjen.

Tuft i Mattilsynet ser derimot ikke like mørkt på situasjonen.

– Alle er jo redde for at villaksen ikke skal klare seg, men jeg er optimist og tror dette kan ordne seg med en viss påvirkning fra oppdretterne.

Flere nyheter fra Rogaland