Hopp til innhold

Behov for avdragsfrihet i nedgangstider

SR-Bank liker ikke at de kan miste muligheten til å hjelpe kunder som får trøbbel i jobben eller opplever samlivsbrudd. Det kan skje om Finanstilsynets forslag blir vedtatt.

Sparebank 1 SR-Bank.

SR-Bank ønsker fortsatt å kunne bruke avdragsfrihet i en periode for kunder som får problemer.

Foto: Tom Edvindsen

– En boliglånskunde kan miste jobben, eller bli utsatt for et samlivsbrudd. Nå kan vi si at i en periode kan vi hjelpe deg, slik at du kommer deg gjennom med en avdragsfri periode. Det letter på bekymringen, og ikke minst letter det på de økonomiske utgiftene.

Det sier konserndirektør for kommunikasjon i SR-Bank, Thor Christian Haugland.

Les også: – Går utover de svakeste i samfunnet

Les også: Huseiernes landsforbund: – Dette stopper ikke prisveksten på boliger

Finanstilsynet tilrår at det ikke skal bli gitt noen form for avdragsfrihet for lån som overstiger 65 prosent av boligprisen. Det skal betales minst 2,5 prosent i avdragsbetaling hvert år fra lånet ble opprettet.

Thor-Christian Haugland

Konserndirektør for kommunikasjon i SR-Bank, Thor Christian Haugland mener det er viktig at det bygges flere boliger til lavere priser.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Det kom fram da tilsynet tirsdag la fram sine forslag til tiltak mot vekst i husholdningenes gjeld og boligpriser.

Flere ber om avdragsfrihet

Konserndirektøren forteller at SR-Bank den siste tiden har opplevd at mange kunder kommer til banken og ber om avdragsfrihet på grunn av permittering eller oppsigelse i jobben.

– Vi opplever jo en større andel enn på mange, mange år av folk som havner i en situasjon der de trenger hjelp fra banken gjennom en periode, fordi de har mistet jobben. Da er det uvanlig viktig at banken kan bruke et hjelpemiddel som avdragsfrihet, mener Haugland.

Les også: – Du må handle raskt for å få gunstig lån

Les også: Vil hindre ein reprise av krisa på 80-tallet

Han mener problemet er at Finanstilsynet vil innføre «forbud» mot avdragsfrihet som en forskrift

– Det betyr at det ikke er noe avvik. Hvis du ikke klarer å betjene gjelden din, må du selge. Hvis det blir flere som må selge, så vet vi at det skaper et kraftigere prisfall, større ustabilitet og større usikkerhet. Det er ikke bra for økonomien, sier Haugland.

Flere boliger, lavere priser

På grunn av lave, og kanskje fallende renter, ser SR-Bank behovet for å sette på bremsene i boligmarkedet. Konserndirektøren mener dette må skje på det politiske området.

– Det må bli tilbudt flere boliger, til lavere priser, og ikke minst blir planlegging av infrastruktur viktig. Det må være mulig å bo andre steder enn midt i Stavanger, eller midt i Sandnes, der det er større press på priser. Desto høyere press det er på priser, med lave renter, desto mer gjeld tar man opp, sier Haugland.

Flere nyheter fra Rogaland