– Går utover de svakeste i samfunnet

Studenter i etableringsfasen frykter forslaget om å stramme inn vilkårene for boliglån vil gjøre det enda vanskeligere for dem å komme seg inn på boligmarkedet.

Julie Sørlie Paus-Knudsen

Julie Sørlie Paus-Knudsen er bekymret for at de nyutdannede studentene ikke skal få lån.

Foto: Ketil Kern / NRK

Flere studenter NRK har snakket med reagerer på forslagene til Finanstilsynet for hvordan man skal bremse veksten i boligprisene.

– Det er ikke noe positivt for oss studenter. Med disse tiltakene blir det mye vanskeligere for oss å etablere oss uten å få hjelp hjemmefra, sier Julie Sørlie Paus-Knudsen.

– Avhengig av skjønn

Hun har fortsatt ikke kjøpt egen bolig og synes det blir meningsløst dersom bankene i mindre grad skal bruke skjønn når de gir lån.

– Det vil gå utover de nyutdannede og studentene først og fremst. Mange får en god lønn, men når ikke opp til kravet om å ha femten prosent i egenkapital. Da er man avhengig av at bankene bruker skjønn, sier Paus- Knudsen.

– Men er det ikke viktig at vi presser ned dagens boligpriser?

– Kanskje man bør bygge flere studentboliger så leieprisene blir lavere, i så fall blir det jo ikke like lønnsomt å leie ut for dem som allerede har to boliger, mener Paus-Knudsen.

Forslagene fra Finanstilsynet er nå sendt på høring i seks uker. Finansminister Siv Jensen har sagt hun ikke kommer til å godta tiltak som kan hindre fleksibiliteten for de unge som vil inn på boligmarkedet.

– Enda vanskeligere

Sveinung Brandsøy leier i dag bolig, og blir litt redd når han hører regjeringens tiltak for å presse prisene ned.

Sveinung Brandsøy

– Det er allerede vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, sier Sveinung Brandsøy.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Det er allerede vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, og blir det vanskelig å få lån, så blir det enda vanskeligere å få kjøpt seg bolig. Dette blir vanskelig for studenter å få til i fremtiden, sier han.

– Men bør vi ikke bremse prisveksten?

– På en måte kan det være riktig for å få prisene ned, men samtidig er man helt avhengig av det lånet for i det hele tatt komme seg inn på boligmarkedet, sier Brandsøy.

SISTE NYTT

Siste meldinger