– Du må handle raskt for å få gunstig lån

Du bør skynde deg til banken om du vil ha avdragsfritt boliglån. Finanstilsynet vil nemlig ha raskere nedbetaling, men nye regler vil trolig bare gjelde nye lån.

Husk bolig-CV

Er du en ung førstegangskjøper på jakt etter egen bolig, må du skynde deg dersom du ønsker avdragsfrihet (bildet er tatt i en annen sammenheng).

Foto: NRK

– Det er viktigere for unge mennesker å ha avdragsfrihet enn at de betaler litt ekstra på boliglånsrenten. Derfor bør du skaffe deg maksimal avdragsfrihet i forkant av de nye reglene, råder sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen.

Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika

Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen.

Foto: Johan B. Sættem

Finanstilsynet presenterte i dag sine forslag til hvordan den sterke boligprisveksten kan bremses. Et av forslagene er å fjerne avdragsfrihet på alle lån som er over 65 prosent av boligens verdi.

Finansminister Siv Jensen vil sende forslagene ut på en seks ukers høring, og Andreassen spår at nye regler vil trå i kraft fra nyttår.

– Noen hadde håpet at de skulle komme allerede i revidert nasjonalbudsjett i mai, jeg tror det blir litt knapt. Men man vet jo aldri med politikere og tilsyn.

Tror ikke på tilbakevirkende kraft

I Sverige får de nye retningslinjer for boliglån fra 1. august, og de vil bare gjelde for nye lån. Andreassen tror det samme blir tilfellet her.

– Jeg tror ikke det vil være en spesielt god idé at nye regler får tilbakevirkende kraft i dagens situasjon.

Dermed har du noen måneder på deg om du vil sikre deg et avdragsfritt lån. For unge førstegangskjøpere kan det være avgjørende for å komme seg inn på boligmarkedet.

– Mange unge har ikke mulighet til å ta opp lån hvis de ikke får avdragsfrihet i en periode. Jeg tror særlig nyutdannete, som har en forventet inntektsvekst som er brattere enn normalen, kommer til å bli rammet hardt, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

– Mye arbeid igjen

NRKs økonomijournalist om Finanstilsynets forslag til tiltak mot gjeldsveksten.

– Hvis alle disse forslagene blir tatt til følge, vil du neppe kunne finne drømmeboligen like lett, sier økonomijournalist i NRK, Sinder Heyerdahl.

– Hvis du har et stort lån i dag som du ikke betaler avdrag på, må du med disse reglene betale 75.000 kroner i året på et lån på tre millioner kroner, eksemplifiserer han.

Sjeføkonom Andreassen håper politikerne tar høyde for ujevne sosiale utslag før de endelige reglene legges frem.

– Det er veldig trist hvis man lager grovkornede regler som rammer folk man ikke hadde ønsket å ramme. Jeg tror det er mye arbeid igjen før disse forslagene er ferdig utmeislet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger