Hopp til innhold

Vil gjøre Oslo mer vennlig for flaskesamlere

Studentene Niklas Barre og Kristina Holt sørger for at flaskesamlere slipper å rote i søppelkassen. De håper også Oslo blir litt snillere på den måten.

Pantering

Niklas Barre og Kristina Holt har satt opp fire «panteringer» på Grünerløkka i Oslo. Her kan man sette flasker i stedet for å kaste dem.

– Vi ble oppmerksomme på hvor mange flasker som kastes og ikke resirkuleres, og tenkte at dette kan vi gjøre noe med, sier Niklas Barre.

Kristina Holt og Niklas Barre

Kristina Holt og Niklas Barre.

Foto: Christina Endresen / NRK

Sammen med Kristina Holt utviklet han en "pantering" med åtte flaskehull festes utenpå søppelkasser slik at man kan sette flaskene der i stedet for å kaste dem rett i søpla.

– Panteringen gjør det lettere for folk å kvitte seg med flasker utendørs, samtidig som det bidrar til mer resirkulering og gjør det bedre for flaskeinnsamlere. Prosjektet er vinn-vinn på alle mulige måter, sier Barre.

Vil spre konseptet i hele Norge

I fjor fikk de 20.000 kroner fra Natur og Ungdom-magasinet Putsj som de har brukt på å utvikle og spre ideen.

– Vi tenkte først, hva er den beste løsningen på problemet? Vi fant lignende prosjekter i andre europeiske storbyer og ble spesielt inspirert av et pantering-konsept i Tyskland, sier han.

Foreløpig har de fått tillatelse til å sette opp panteringen på fire søppelkasser på Grünerløkka. Før skolestart skal den også henges opp på Universitetet i Oslo.

– Flere kommuner i Norge har vist interesse, og vi prøver nå å få gjennomslag hos partiene. Vi ønsker at dette prosjektet skal spres til hele Norge, sier Barre.

Inkluderende design

– Det tar maksimalt 1-2 minutter før noen plukker flasken ut av ringen igjen, så det er et velfungerende system, sier Kristina Holt.

I sommer har debatten om fientlig arkitektur rast, og mange har reagert på at benker gjøres utilgjengelig for dem som ikke har tak over hodet. Vårt Land omtalte i dag panteringen som et konsept som gjør byen snillere,

– Det å måtte stikke hodet ned i en dyp søppelkasse er unødvendig. Så bare på den måten har panteringen et inkluderende design. Man kan plukke flasker fra utsiden og slipper for eksempel å risikere og stikke seg på gamle heroinsprøyter, sier Holt.