Hopp til innhold

– Tjente nesten én million på sykepleierne

Tall fra aktoratet viser at ekteparet, som er tiltalt for å ha utnyttet filippinske sykepleiere, tjente 900 000 kroner på de tre som jobbet ved Oslo universitetssykehus. Både paret og sykehuset nekter for å ha utnyttet sykepleierne.

Video Filippinske sykepleiere kan ha blitt utnyttet

Ifølge tiltalen skal sykepleierne ha blitt utnyttet fra 2010 til 2012. De har tidligere blitt intervjuet av NRK.

I oktober 2010 kom tre filippinske spesialsykepleiere til Norge for å jobbe ved Oslo universitetssykehus (OUS). De kom hit blant annet med et papir som var underskrevet av en seksjonsleder ved sykehuset.

Det skal ha vært det tiltalte ekteparet som representerte de tre sykepleierne i ansettelsesprosessen.

Nå sitter både ekteparet og Oslo universitetssykehus på tiltalebenken for å ha utnyttet sykepleierne. Ingen av dem erkjente straffskyld da rettssaken startet i dag.

– Ekteparet hjalp de fornærmede sykepleierne til et nytt og bedre liv i Norge. Saken er tatt helt ut av proporsjoner i media, sier forsvarer for mannen, Tor Kjærvik.

Han sier det tiltalte paret ikke har gjort noe straffbart.

– Likhetstrekk med menneskehandel

Ekteparet Lars og Ruby Backer, er tiltalt for å ha utnyttet til sammen sju sykepleiere fra Filippinene fra sommeren 2010 til mars 2012.

Ifølge tiltalen skal ekteparet blant annet ha tatt urimelig mye penger for å ha bistått sykepleierne med blant annet søknad om oppholdstillatelse, bolig og arbeid.

Beregninger som aktoratet og bistandsadvokatene har gjort viser at ekteparet tjente 900 000 kroner i løpet av 16 måneder på de tre sykepleierne som jobbet ved Oslo universitetssykehus.

– Ekteparet har de hatt et overskudd på rundt 300 000 kroner per jente. Dette har mange likhetstrekk med menneskehandel. Utnytting av utlendingers situasjon i Norge er et økende problem i samfunnet, sier aktor, politiadvokat, Hans-Petter Skurdal.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Tall fra aktoratet viser at ekteparet, som er tiltalt for å ha utnyttet filippinske sykepleiere, tjente rundt 900 000 kroner på de tre som jobbet ved Oslo universitetssykehus. Både paret og sykehuset nekter for å ha utnyttet sykepleierne.

Intervju med aktor i saken, Hans-Petter Skurdal

– Fulgte ikke opp at de ikke ble utnyttet

Oslo universitetssykehus er tiltalt for å, i den samme perioden, ha medvirket til å utnytte tre filippinske sykepleiere, som jobbet ved Ullevål sykehus.

– Oslo universitetssykehus initierte at ekteparet skulle hente sykepleiere, men fulgte ikke opp i tilstrekkelig grad at de ikke ble utnyttet, sier aktor Skurdal.

– Sykehuset har hele tiden innrømmet at det var blitt gjort noen feil i ansettelsesprosessen. Når det er sagt bestrider sykehuset at de har utnyttet arbeidskraft, sier Harald Stabell som forsvarer Oslo universitetssykehus.

– OUS tok initiativ

Tor Kjærvik

Forsvarer Tor Kjærvik i retten i dag. Han sier ekteparet ikke har gjort noe straffbart.

Foto: Ingvild Sund / NRK

I innledningsforedraget sitt sa forsvarer Tor Kjærvik at han mente det var sentralt at OUS både tok initiativ til å få hentet sykepleierne og betalte for reisen ekteparet tok til Filippinene.

Ekteparet sier en lege, som er en bekjent, tok kontakt med dem på grunn av akutt mangel på spesialsykepleiere. Siden var de i et møte hvor både legen og flere fra ortopedisk avdeling var til stede. Møtet resulterte i en slags kontrakt, som ifølge Kjærvik er det mest sentrale dokumentet i saken.

Ifølge aktor sendte sykehuset også et brev til ambassaden i Manila for å få rask avklaring på visumsøknader før kvinnene kom til Norge. I brevet stod det at ortopedisk avdeling var i en kritisk vanskelig situasjon fordi de manglet spesialsykepleiere. Sykehuset sendte videre brev til Skatt øst og flere andre instanser for å få rask autorisasjon, personnummer etc.

Interne e-poster som aktor leste opp i retten viser at det har vært diskusjon om ansettelsen av filippinerne, det ble satt spørsmålstegn ved om de overholdt juridiske regler og det var skepsis til å bruke mellommann.

Det er totalt syv fornærmede i saken, hvorav seks er til stede i sal 127 i Oslo tingrett i dag. De sitter bak sine tre bistandsadvokater og lytter til tolken som oversetter alt som blir sagt.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Harald Stabell og Tor Kjærvik forsvarer to parter i saken hvor et ektepar og Oslo universitetssykehus er tiltalt for å ha utnyttet utlendingers situasjon.

Se intervju med Oslo universitetssykehus sin forsvarer, Harald Stabell og Tor Kjærvik som forsvarer den tiltalte mannen. Foto: Ingvild B. Sund. Redigering: Andreas Sundby.

Satt igjen med lite

I Norge måtte de tre kvinnene, som jobbet ved OUS, ta opp 300 000 kroner i lån hver og gi nesten hele lønnen sin til bakmannen. OUS skal dermed ha bidratt til at kvinnene bare satt igjen med noen få tusenlapper av lønnen sin.

I Norge måtte kvinnene betale dyrt for leie av et stort hus i Holmenkollen, i tillegg til at de ble trukket 6000 kroner som skulle gå til nedbetaling av banklånet.

Der bodde de i perioder sammen med fire andre, men det var bare disse tre som betalte husleie. For kost og losji betalte de 11000 kroner hver i måneden. Pengene skulle også dekke skole, selv om ikke alle fulgte noen undervisning.

Anmeldt av sykehuset

Oslo universitetssykehus anmeldte mannen som nå er tiltalt i mars 2012. De skrev da på sine nettsider:

«I forrige uke fikk sykehusledelsen opplysninger som tyder på at firmaet har tatt seg ulovlig betalt for arbeidsformidlingen og at de tre sykepleierne har vært utsatt for trusler. Sykehuset ser svært alvorlig på denne saken, og har derfor anmeldt vedkommende til politiet.»

De innrømmet samtidig at det så ut til at de ikke hadde gjort gode nok vurderinger i saken.

– Vi vil understreke at sykehuset har foretatt flere endringer i ansettelsesprosesser siden. Det vil vi redegjøre for senere, sier sykehusets forsvarer, Harald Stabell i retten i dag.

Det er satt av fire uker til rettssaken. Arbeidstilsynet mener det er viktig at slike saker kommer for retten.