Hopp til innhold

Oslo universitetssykehus tiltalt for å utnytte filippinske sykepleiere

Oslo universitetssykehus og et ektepar i Oslo er tiltalt for å ha utnyttet til sammen syv fillipinske sykepleiere, som kom til Norge for å jobbe.

Video Filippinske sykepleiere kan ha blitt utnyttet

VIDEO: Filippinske sykepleiere kan ha blitt utnyttet.

Statsadvokatene i Oslo hevder i tiltalen at ekteparet i Oslo har tatt urimelig store pengesummer av de filippinske sykepleierne for å hjelpe dem med å søke arbeidstillatelse, skaffe seg bolig og søke jobber, skriver Tv2.

NRK avslørte i mars at Oslo universitetssykehus (OUS) kan ha bidratt til å menneskehandle filippinske sykepleiere til Norge. Sykehuset ga en mellommann i et møbelfirma i oppdrag å hente kvinnene hit.

Oslo universitetssykehus (OUS) ble i mars politianmeldt for menneskehandel. Nå er sykehuset siktet for å utnyttet seg av situasjonen til de filippinske sykepleierne.

– Det er en alvorlig tiltale mot landets største sykehus, sier sykehusets advokat Harald Stabel til NRK.

Erkjenner ikke straffskyld

Ekteparet er tiltalt for å utnyttet til sammen sju sykepleiere fra Filippinene i perioden sommeren 2010 til mars 2012.

Oslo universitetssykehus er tiltalt for, i samme periode, å ha utnyttet tre filippinske sykepleiere, som jobbet ved Ullevål sykehus.

– Oslo Universitetssykehus har hele tiden vært klare på at de har gjort noen feil i denne saken, men de bestrider at de har medvirket til utilbørlig utnyttelse av arbeidskraft og derfor erkjenner de heller ikke straffeskyld etter tiltalen, sier Stabel.

Hva syntes sykehuset om å bli tiltalt i en slik sak?

– Det er klart dette er kjedelig og en vanskelig sak for sykehuset, men de håper jo å bli frikjent etter tiltalen. Jeg vil også legge til at saken allerede har fått konsekvenser for hvordan ansettelser foregår hos dem.

Måtte gi store deler av lønnen til bakmann

I oktober 2010 kom tre filippinske spesialsykepleiere til Norge for å jobbe ved Oslo universitetssykehus. De kom hit blant annet med et papir som var underskrevet av en seksjonsleder ved sykehuset.

Der sto det at et firma som heter Restauro Antik Maritim skulle representere kvinnene. Dette er et firma som har registrert at det driver med restaurering av møbler.

Ledere ved OUS ba mellommannen ta seg betalt gjennom kvinnene. I Norge måtte de tre kvinnene ta opp 300.000 kroner i lån hver og gi nesten hele lønnen sin til bakmannen. OUS skal dermed ha bidratt til at kvinnene bare satt igjen med noen få tusenlapper av lønnen sin.

I Norge måtte kvinnene betale dyrt for leie av et stort hus i Holmenkollen, i tillegg til at de ble trukket 6000 kroner som skulle gå til nedbetaling av banklånet.

Der bodde de i perioder sammen med fire andre, men det var bare disse tre som betalte husleie. For kost og losji betalte de 11000 kroner hver i måneden. Pengene skulle også dekke skole, selv om ikke alle fulgte noen undervisning.

I mars anmeldte Oslo Universitetssykehus mellommannen og hans kone for bedrageri. Sykehuset mener det ikke er riktig, slik det norske ekteparet hevder, at oppdraget med å hente de tre til Norge kommer fra sykehuset.

Nå er altså både ekteparet og sykehuset tiltalt i saken.

Forventer at OUS tar lærdom

Sykepleierforbundet er glad for at politiet har tatt saken om utnyttelse av filippinske sykepleiere på alvor.

– Vi er glade for at politiet tar en sånn sak på alvor, og at det tas ut tiltale mot de som utnytter utenlandsk arbeidskraft, sier forbundsleder i sykepleierforbundet, Eli Gunhild By.

By forventer nå at sykehuset tar lærdom av saken.

– Vi regner med at Oslo Universitetssykehus heretter bruker seriøse aktører for å få tak i arbeidskraft.