NRK Meny
Normal

OUS anmeldt for menneskehandel

Oslo universitetssykehus (OUS) ble torsdag politianmeldt for menneskehandel. Ledelsen ved sykehuset lover å samarbeide med politiet i en etterforskning.

Video OUS anmeldt for menneskehandel

Fremskrittspartiet anmeldte torsdag Oslo universitetssykehus for menneskehandel.

Onsdag fortalte NRK at OUS kan ha bidratt til å menneskehandle filippinske sykepleiere til Norge. Sykehuset ga en mellommann i et møbelfirma i oppdrag å hente kvinnene hit.

Hvem visste hva?

Ledere ved OUS ba mellommannen ta seg betalt gjennom kvinnene. I Norge måtte de tre kvinnene ta opp 300.000 kroner i lån hver og gi nesten hele lønnen sin til bakmannen . OUS har dermed bidratt til at kvinnene bare satt igjen med noen få tusenlapper av lønnen sin.

Kari Kjønaas Kjos, Frp

Kari Kjønaas Kjos anmeldte torsdag OUS.

Foto: NRK

I Norge måtte kvinnene betale dyrt for leie av et stort hus i Holmenkollen, i tillegg til at de ble trukket 6000 kroner som skulle gå til nedbetaling av banklånet.

Kvinnene sier at de ble fortalt at OUS visste hva som skjedde med dem. Men har Lars Backer, som var kvinnenes mellommann, rett når han påsto at sjefene på Ullevaal og OUS visste dette? Backer hadde et oppdrag for sykehuset, og han jobber ikke gratis.

Svaret kan finnes i en e-post mellom flere ledere ved sykehuset: «Vi betaler lønn til sykepleierne, og Lars ordner sitt oppgjør direkte gjennom dem.», står det. Mye tyder derfor på at lederne visste.

Anmeldte i går, anmeldt i dag

I går anmeldte OUS Backers møbelfirma, Restauro, for bedrageri. OUS mener det ikke er riktig, slik Backer sier, at oppdraget med å hente de tre til Norge kommer fra sykehuset.

I dag anmeldte Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos OUS for menneskehandel.

– Vi kjøper ikke kvinner til Norge for å jobbe i helsevesenet, sier Kjos om anmeldelsen.

– Jeg er glad for at politiet nå skal se på sykehuset sitt ansvar, sier Høyres stortingsrepresentant Bent Høie. Han sier at han opplevde sykehusets anmeldelse i går som en ansvarsfraskrivelse.

I tillegg viser det seg nå at OUS ikke har kvinnenes arbeidstillatelse, og at sykehuset trolig også med dette har begått et lovbrudd.

E-post mellom OUS-ledere

Her er e-posten der det står at Lars Backer skal selv skal ordne oppgjøret sitt gjennom tre filippinske kvinner.

Foto: NRK

– Skal ikke bruke møbelfirma til rekruttering

Direkte i Dagsrevyen torsdag kveld stilte Bjørn Erikstein, administrerende direktør ved OUS.

Bjørn Erikstein, OUS

Bjørn Erikstein vil samarbeide med politiet.

Foto: NRK

På spørsmål om hvordan en slik sak kan skje, sier Erikstein at det nå er satt i gang en intern gransking, og at ledelsen ved sykehuset vil samarbeide med politiet etter anmeldelsen fra Frps Kjønaas.

Hva tenker du om at OUS har hyret inn et møbelfirma for å rekruttere sykepleiere?

– Dette skjedde høsten 2010, og jeg ble kjent med dette onsdag for én uke siden. jeg satte da umiddelbart i gang en gjennomgang av denne saken. Dette er ikke en måte å rekruttere helsepersonell på. Det er ikke slik vi skal gjøre det, sier Erikstein.

Erikstein har hatt én uke på seg til å finne arbeidskontraktene til de tre filippinske kvinnene, og innrømmer at det ikke har vært mulig.

– Det sier meg at det har skjedd et eller annet her som absolutt ikke skulle ha skjedd, og som ikke er slik rutinene våre er.

Direktøren kan ikke svare på om lignende saker har skjedd tidligere, men forteller at han har bedt OUS' revisor om å kvalitetssikre rutinene ved sykehuset.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger