Hopp til innhold

Sparer millioner på å bytte ut nøkler med mobilapp

Ved å bruke en app til å låse opp dørene til pasientene sine sparer hjemmesykepleierne på Rykkinn i Bærum en halvtime hver dag. Hvis Kommune-Norge gjør det samme, er den samlede gevinsten på nesten 300 millioner kroner.

Elektronisk nøkkelapp

ELEKTRONISK NØKKELAPP: Foreløpig har ikke hjemmesykepleien på Rykkinn hatt problemer med det nye nøkkelsystemet. Utfordringene har så langt vært å få borettslag med på å sette opp elektroniske låser på innsiden av hoveddørene sine.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk/NRK

Tonje Ergo

BEDRE KVALITET: Før var nøkkelknippet Tonje Ergo brukte så stort at hun trengte begge hendene for å holde det. I dag bruker hun telefonen sin som nøkkel og har bedre tid hos pasientene hun besøker.

Foto: Andrea Melby/NRK
Elektronisk lås

VANLIG LÅS: Slik ser den elektroniske låsen ut. Man kan også bruke vanlige nøkler for å låse den opp.

Foto: Andrea Melby/NRK
Vibeke Rolfsdatter Rosèn-Nordli

FLEKSIBLE: Sykepleier Vibeke Rolfsdatter Rosen-Nordli forteller at de elektroniske låsene har avverget nødssituasjoner fordi de ansatte kan reise direkte til pasienten hvis noe uventet oppstår, i stedet for å dra tilbake til sentralen for å hente nøkler til pasientens hjem.

Foto: Andrea Melby/NRK
Erik Kjeldstadli

INVESTERING: Rådmann Erik Kjeldstadli sier at Bærum kommer til å tjene penger på det nye nøkkelsystemet i løpet av kort tid. Pengene kommer godt med i en kommune som vokser med 2000 innbyggere hvert år.

Foto: Andrea Melby/NRK

– Når vi kom på jobb kunne det ta rundt et kvarter å finne nøklene til alle brukerne vi skulle besøke i løpet av vakten, sier hjemmesykepleier Tonje Ergo.

Hun etterlyste en mer effektiv måte å komme seg inn til pasientene på. I 2013 begynte hjemmesykepleien på Rykkinn å teste ut et nøkkelfritt system. De har nå funnet en løsning, som gjør at de ansatte sparer 30 minutter på hver vakt.

I stedet for nøkler bruker de ansatte en app på jobbtelefonen sin. Den kommuniserer med en digital lås, som er montert på innsiden av døren til pasienten.

– Etter vi har logget oss inn på appen, ringer vi på hos pasienten vi skal besøke. Deretter banker vi tre ganger på døren for å aktivisere låsen. Da begynner appen å blinke og døren låses opp, forteller Ergo.

Tiden som spares kan gi en økonomisk gevinst på mange millioner kroner.

Får bedre tid til pasienter

I tillegg til å slippe nøkkelkøen trenger ikke de ansatte bruke tid på å lete etter nøkler eller møte kolleger for å overlevere nøkler.

– Det hjelper oss om morgenen når vi har mange eldre som skal gjøres klare til dagens aktiviteter. Vi får bedre tid ute, sier Ergo, og får støtte av kollegaen sin.

– De nye elektroniske låsene gjør at vi kan få flere pasienter på listene våre, vi kan besøke flere pasienter i løpet av en dag eller få bedre tid hos dem vi er ute hos, sier sykepleier Vibeke Rolfsdatter Rosen-Nordli.

Sparer 6,6 millioner kroner

I løpet av de neste fire årene skal hjemmesykepleien i hele Bærum gå over til elektroniske låser. I 2019 vil gevinsten vil være på 6, 6 millioner kroner.

– Vi sparer ved å bruke mindre tid på nøkkelhåndtering i det daglige. Hver ansatt sparer en halvtime på vakten sin og til sammen gir det mye penger, sier rådmann i Bærum kommune Erik Kjeldstadli.

Et regnestykke NRK har gjort viser at når Bærum med ca. 120 000 innbyggere kan spare over seks millioner på en slik utskiftning, kan Norge – som er rundt 50 ganger så stort som Bærum – spare nesten 300 millioner kroner.

– Må bli bedre på å dele informasjon

KS poengterer at hjemmesykepleien i mange kommuner er organisert på en annen måte enn i Bærum, så det er ikke alle som vil spare like mye på en slik omlegging. Likevel er mange kommuner i gang med teste ut lignende nøkkelsystemer.

I Oslo har de lansert "prosjekt nøkkelfri". Her planlegger helseetaten å finne en løsning i løpet av 2016, og deretter starte arbeidet med å sette nøkkelsystemet i drift.

KS understreker at det ikke er mulig å pålegge kommunenorge å gjøre bestemte omlegginger fordi behovene er forskjellig. Men de skulle ønske at kommunene ble bedre på å dele gode erfaringer og resultater med hverandre.

For å bidra til dette har de lansert nettsiden ks.no/samveis, hvor kommunene selv kan legge inn prosjektene sine, resultater og kontaktpersoner.